16/08/2020

Γερμανία, Ιταλία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Ισπανία και Μάλτα στήριξαν την Τουρκία στην έκτακτη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε

Γερμανία και Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του Ύπατου Εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, έχουν μπλοκάρει κάθε έμπρακτη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο, ενθαρρύνοντας την τουρκική επιθετικότητα. Παρά το γεγονός ότι στην έκτακτη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., την περασμένη Παρασκευή, δεν αναμένονταν αποφάσεις, ωστόσο, υπήρχε μια ελπίδα πως η Ένωση θα έστελνε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία. Ούτε μήνυμα δεν επέτρεψε να σταλεί, το γερμανικό μπλοκ. Το προσχέδιο δήλωσης, που προετοίμασε και παρουσίασε η Αθήνα απορρίφθηκε από τους Γερμανούς και τους συνοδοιπόρους τους. Δίπλα στους Γερμανούς, σύμφωνα με ανάρτηση του Τούρκου νομικού, Musa Cömert, οι χώρες που έθεσαν βέτο στη δήλωση ήταν η Γερμανία, η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία, η Ισπανία και η Μάλτα (πηγή sigmalive).

Πέρα από την γερμανική Προεδρία της Ένωσης, η γραφειοκρατία των Βρυξελλών και οι ΗΠΑ, εξ όσων έγινε γνωστό δεν ευνοούν την υιοθέτηση κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Αναπτύσσουν ένα αφήγημα πως οι κυρώσεις δεν βοηθούν και ότι προέχει η έναρξη διαλόγου. Διάλογο προκρίνουν τόσο η Αθήνα όσο και Λευκωσία. Και σαφώς αυτή είναι η επιδίωξη. Ωστόσο, με τη στάση των τρίτων και τις εμμονές της Τουρκίας, ο όποιος διάλογος θα ξεκινήσει στη βάση των νέων τετελεσμένων που θα επιβάλλει η κατοχική δύναμη στην ανατολική Μεσόγειο. Κι αυτό γιατί αφήνεται η Άγκυρα να συνεχίζει τις παράνομες έρευνες ενώ το επικίνδυνο είναι πως χαρακτηρίζουν ως «αμφισβητούμενες». Αυτό είναι που επιδιώκει η κατοχική Τουρκία, στα πλαίσια της προώθησης της επεκτατικής της πολιτική.

Τόσο η Γερμανία όσο και ο Ζοζέπ Μπορέλ δεν μπορούν να παίξουν διαμεσολαβητικό ρόλο και κακώς τους έχει επιτραπεί.
  • Εν πρώτοις γιατί η Ε.Ε. πρέπει να στηρίζει τα κράτη-μέλη και όχι να κρατά ίσες αποστάσεις. 
  • Κατά δεύτερο, το Βερολίνο έχει σοβαρά οικονομικά κι άλλα συμφέροντα με την Τουρκία και στις παρεμβάσεις του αυτά προτάσσει. Ο δε κ. Μπορέλ έχει αποδείξει πως δεν εκφράζει τα συμφέροντα των κρατών-μελών…
Η στάση της Ε.Ε. στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς την κατοχική Τουρκία: Ότι μπορεί να συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες του «Όρουτς Ρέις», μέχρι και τη λήξη της παράνομη NAVTEX. Μέχρι τότε θα έχει ολοκληρώσει την αποστολή. Και θα προσέλθει στο διάλογο με ένα τετελεσμένο.

Την ίδια ώρα, στον ορίζοντα φαίνεται να προωθείται μια ακόμη τουρκική αξίωση. Η αποδοχή ενός μορατόριουμ στις έρευνες για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με το Πρέσβη και Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ιταλίας στην Επιτροπή Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ (PSC), Μάρκο Περονάτσι, «ένα μορατόριουμ για την εκμετάλλευση σε αμφισβητούμενες περιοχές είναι μια υπό συζήτηση επιλογή». Δηλαδή, να σταματήσουν οι νόμιμες έρευνες για να σταματήσουν οι παράνομες.  Παράλληλα εδραιώνεται η φρασεολογία των «αμφισβητούμενων περιοχών». Ό,τι δηλαδή, παράνομα και παράλογα, διεκδικεί η Τουρκία θεωρείται «αμφισβητούμενη περιοχή».

Όλα αυτά θα τα βρουν μπροστά τους καθώς ο Ερντογάν δεν πρόκειται να περιοριστεί σε Ελλάδα και Κύπρο, Λιβύη, Συρία καθώς του στρώνεται (ευρωπαϊκό) χαλί.

https://www.apopseis.com/eyropaiko-chali-gia-na-oloklirosei-ta-tetelesmena-i-toyrkia-germania-kai-oi-synodoiporoi-tis-xeplyna-tin-katochiki-dynami/

ΣΧΕΤΙΚΑ:
Νέα τουρκική Navtex για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
Βρώμικο παιχνίδι Μπορέλ, Βερολίνου
Είναι φανερό πια ότι ξεκίνησε η πορεία προς τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Και αυτό εξάγεται από τη σωστή ανάλυση της ανακοίνωσης που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος τα ξημερώματα του Σαββάτου, σχετικά με την τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Μακρόν δε το ανέφερε ξεκάθαρα στη δική του δήλωση -είπε ότι θα επιβληθεί η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή- από την πλευρά του ο κ. Τραμπ ομιλεί για διάλογο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Δυστυχώς ο Λευκός Οίκος απέφυγε να καταδικάσει την Τουρκία για την παραβατικότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικά εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, αν -και θα έλεγα- αντιλαμβανόμαστε, από τον κ. Μακρόν ότι στη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας ο κ. Τραμπ συμφώνησε με τις θέσεις του για την Τουρκία. Ας το καταγράψουμε αυτό. Διότι αν ο Γάλλος Πρόεδρος έπεισε τον Αμερικανό Πλανητάρχη, θα αλλάξουν αρκετά πράγματα στην περιοχή μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: https://hellasjournal.com/2020/08/tha-echi-plaka-na-lavi-thesi-o-trab-gia-tin-krisi-ke-na-rezilepsi-tous-anaxiopistous-evropeous/

No comments :

Post a Comment