13/08/2020

Το Ισραήλ δεν είναι ουδέτερο στην κρίση με την Τουρκία

Πόνημα που εκδόθηκε από το Ινστιτούτο Στρατηγικής και Ασφάλειας της Ιερουσαλήμ έκρινε ότι η πρόσφατη συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ.Ζητά την «πολιτική υποστήριξη για αυτήν σε όλες τις διεθνείς αρένες και τα λόμπι των φίλων του Ισραήλ και της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες".

Η έκθεση που εκπόνησε ο Eran Lerman, αναπληρωτής διευθυντής του ινστιτούτου και πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξωτερικής πολιτικής και διεθνών υποθέσεων στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας στο γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ, προσδιόρισε τους λόγους για τους οποίους το Ισραήλ υποστήριξε την αιγυπτιακή-ελληνική θέση έναντι της Τουρκίας, είτε στη Μεσόγειο είτε στη λιβυκή αρένα. Δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν είναι ουδέτερος παράγοντας στη σύγκρουση μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας έναντι της Τουρκίας.

Αν και δεν μπορεί να είναι εταίρος στις εχθροπραξίες, υπάρχουν σχέσεις συνεργασίας ασφάλειας και πληροφοριών μεταξύ του Ισραήλ και της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και μια ευρεία εταιρική σχέση συμφερόντων μεταξύ αυτού και της Αιγύπτου στις τρέχουσες συνθήκες. Πρόσθεσε ότι ακόμη και χωρίς να σχολιάσει αναφορές και διαρροές σχετικά με τον βαθμό άμεσης υποστήριξης των δυνάμεων του Χαφτάρ, είναι σαφές ότι «το Ισραήλ δεν θέλει ένα ισλαμικό καθεστώς πιστό στην Τουρκία στη Λιβύη, το οποίο, σαφώς, οφείλει την επιβίωσή του στον Ερντογάν».

Επιπλέον, «το σχέδιο αποκλειστικής οικονομικής ζώνης έχει άμεσο αντίκτυπο στη στρατηγική θέση του Ισραήλ και τα οικονομικά του συμφέροντα».

Εξήγησε ότι οι θαλάσσιες οριοθετήσεις Τουρκίας-Λιβύης, σύμφωνα με τη συμφωνία των δύο χωρών, σημαίνει ότι κάθε προσπάθεια για δημιουργία μιας υποβρύχιας ενεργειακής σύνδεσης μεταξύ Ισραήλ, Αιγύπτου και Κύπρου με την Ευρώπη θα υπόκειται στην εξουσία της Άγκυρας και, στη συνέχεια, θα καταρρεύσει το «Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου- EastMed», το οποίο οι Τούρκοι θεωρούν ως απόπειρα συγκράτησης της Τουρκίας και εξουδετέρωσης της επιρροής της. Για το Ισραήλ, το οποίο δεν επιδιώκει μόνο αγορές αλλά και ειρήνη και στρατηγική συνεργασία με την Αίγυπτο και την Ιορδανία, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα δύσκολο αποτέλεσμα.

Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο αιγυπτιακός-ελληνικός χάρτης πρέπει να προωθηθεί αμέσως και εντόνως, σε σχέση με τον ανταγωνιστικό παράνομο τουρκο-λιβυκό χάρτη, με ιδιαίτερη έμφαση στην αμερικανική αρένα. Εξήγησε ότι «από καιρό σε καιρό στις τάξεις της αμερικανικής διοίκησης τα τελευταία χρόνια, οι ήχοι υπέρ της Τουρκίας μαίνονται, και υπάρχει ένας συνεχιζόμενος διάλογος μεταξύ του ίδιου του προέδρου και του Ερντογάν, ο οποίος αντικατοπτρίζει έναν βαθμό εκτίμησης εκ μέρους του Τραμπ για τον ομόλογό του, καταλήγει το τούρκικο δημοσίευμα.

The Hellenic Information Team

No comments :

Post a Comment