13/08/2020

Κορονοϊός: “Τουλάχιστον το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού θα αρρωστήσει”

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: ΕΝΑΣ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΣ ΙΟΣ ΜΕΙΩΝΕΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΤΗΝ ΦΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ ΝΑ ΕΙΣΑΓΕΤΑΙ Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ (ΙΟΣ) ΣΤΟΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΞΕΝΙΣΤΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΕΙΤΕ ΑΜΕΣΑ ΕΝΤΟΣ (ΜΗΝΟΣ), ΕΙΤΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΕΙΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ. ΜΕ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΑΥΤΗ, ΟΣΟ ΜΕΓΑΛΛΥΤΕΡΗ Η ΦΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΤΟΥ, ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ Ο ΙΟΣ. Ο ΕΜΠΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ. ΟΙ ΙΟΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΙ.

Τουλάχιστον το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού των 7,6 δισεκατομμυρίων ανθρώπων θα αρρωστήσουν από τον κορονοϊό SARS-CoV-2 και εκατομμύρια ασθενείς θα πεθάνουν, εκτιμά ο γνωστός Ελληνοαμερικανός καθηγητής του Πανεπιστημίου Γιέηλ Νίκολας Χρηστάκης, σε άρθρο του στον «Εκόνομιστ» σχετικά με τις ιδιαιτερότητες και τους κινδύνους της Covid-19. Όπως αναφέρει, «έχουμε μπροστά μας έναν μακρύ και θλιβερό δρόμο. Γι’ αυτό, καλά θα κάνουμε να αντιδράσουμε σοφά». Σημειώνει ότι «υπάρχει μία φυσική τάση για εφησυχασμό», ιδίως από τη στιγμή που «ο ίδιος ο ιός είναι τόσο ασυνεπής, όσον αφορά ποιον μολύνει, ποιον αρρωσταίνει και ποιον σκοτώνει». Ο καθηγητής τονίζει ότι «η εστίαση της προσοχής μόνο στα περιστατικά υπερμετάδοσης είναι απίθανο να αποδειχθεί αποτελεσματική για να σταματήσει η επιδημία. Χρειάζεται ένα ευρύτερο “δίχτυ”, με περισσότερα τεστ και εντατική ιχνηλάτηση επαφών».

Ζητά, επίσης, να δοθεί μεγάλη προσοχή στο τεράστιο ποσοστό των ασυμπτωματικών ανθρώπων, οι οποίοι μεταδίδουν τον ιό, κάτι που, όπως λέει, απαιτεί εκτεταμένους διαγνωστικούς ελέγχους και γρήγορη -αν όχι άμεση- εξαγωγή αποτελεσμάτων των τεστ. Όπως επισημαίνει, «μολονότι μερικοί άνθρωποι αντιστέκονται στη χρήση μάσκας, ίσως τελικά συνειδητοποιήσουν ότι αυτό είναι προτιμότερο από το να κλείσει η οικονομία ή να μετριούνται πτώματα». Μέχρι να βρεθεί και να καταστεί ευρέως διαθέσιμο ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, δεν υπάρχει άλλη λύση από το «να ελαχιστοποιηθούν οι κοινωνικές επαφές, να κρατηθούν οι φυσικές αποστάσεις, να γίνονται πολλά τεστ και, ναι, να φοράμε μάσκες», υποστηρίζει.

Ο κ. Χρηστάκης, ειδικός σε θέματα κοινωνιών, δικτύων και επιδημιολογίας, συγγραφέας ήδη γνωστών βιβλίων μεταφρασμένων και στα ελληνικά («Συνδεδεμένοι» και «Προσχέδιο: Οι εξελικτικές ρίζες της καλής κοινωνίας»), έχει έτοιμο το νέο βιβλίο του «Το τόξο του Απόλλωνα: Η βαθιά και διαρκής επίπτωση του κορονοϊού στον τρόπο ζωής μας», το οποίο θα κυκλοφορήσει στο εξωτερικό τον Οκτώβριο. Όπως εξηγεί στον Economist, «τα διακριτά χαρακτηριστικά του ιού πίσω από την πανδημία Covid-19 σημαίνουν ότι αναπόδραστα θα μολύνει ένα μεγάλο ποσοστό του κόσμου, προτού η πανδημία ολοκληρώσει την πορεία της». Δεν πρόκειται μόνο για το κατά πόσο οι υγειονομικές αρχές και οι κυβερνήσεις αντιδρούν σωστά (πράγμα που παίζει ρόλο), αλλά επίσης για την επιδημιολογία του ίδιου του νέου ιού, ο οποίος είναι πολύ πιο μεταδοτικός σε σχέση με τον προηγούμενο SARS-CoV-1.

Ο καθηγητής υπογραμμίζει ότι στην περίπτωση του SARS το 2003 μολύνθηκαν μόνο 8.422 άνθρωποι παγκοσμίως και πέθαναν 916, πριν ο ιός τεθεί υπό έλεγχο μέσα σε οκτώ μήνες. Η θνητότητα του SARS-CoV-1 ήταν περίπου 11% (δηλαδή πέθαινε ο ένας στους δέκα άρρωστους), πολύ μεγαλύτερη από ό,τι τώρα του SARS-CoV-2 που εκτιμάται στο 0,5% έως 1,2%. Δηλαδή, ο προηγούμενος συγγενικός κορονοϊός ήταν δέκα φορές πιο θανατηφόρος από τον τωρινό. Όμως, ακριβώς αυτή η φονικότητα βοήθησε παραδόξως στον έλεγχο της εξάπλωσης του SARS και επίσης εξηγεί εν μέρει γιατί ο τρομερός ιός Έμπολα, που σκοτώνει έως το 80-90% των αρρώστων, δεν έχει ξεφύγει από την Αφρική (τουλάχιστον μέχρι στιγμής… ).

Μολονότι η Covid-19 δεν σκοτώνει αναλογικά τόσους ασθενείς, τελικά είναι πιο επικίνδυνη επειδή εξαπλώνεται πολύ εύκολα, σε ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού, άρα συνολικά σκοτώνει πολύ περισσότερους ανθρώπους, όπως αναφέρει ο κ. ο Χρηστάκης. Επειδή ίσως ακόμη και οι μισοί που κολλάνε τον νέο ιό είναι ασυμπτωματικοί, ενώ πολλοί άλλοι έχουν ήπια συμπτώματα τύπου κρυολογήματος ή γρίπης, τόσο οι πολίτες όσο και οι πολιτικοί μπορεί να πάρουν την κατάσταση λιγότερο στα σοβαρά, πράγμα που διευκολύνει την εξάπλωση της πανδημίας. Τα πράγματα γίνονται χειρότερα, όπως σημειώνει, επειδή ακόμη και στους συμπτωματικούς ο ιός μεταδίδεται προτού καν τα συμπτώματα εμφανιστούν. Η περίοδος επώασης (ανάμεσα στην αρχική λοίμωξη και στην εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων) διαρκεί από δύο έως 14 ημέρες και κατά μέσο όρο επτά ημέρες.

Από την άλλη, υπάρχει η λεγόμενη «λανθάνουσα περίοδος» του κορονοϊού, ανάμεσα στη στιγμή της έναρξης της λοίμωξης και έως τότε που μπορεί κανείς να κολλήσει άλλους. Η περίοδος επώασης είναι μεγαλύτερη από τη λανθάνουσα στην περίπτωση του νέου ιού, κάτι που διευκολύνει επίσης τη μετάδοσή του. Ο τυπικός ασθενής με Covid-19 χρειάζεται περίπου επτά ημέρες για να εκδηλώσει συμπτώματα, αλλά μπορεί ήδη να μεταδίδει τη νόσο για δύο έως τέσσερις ημέρες πριν τα πρώτα συμπτώματα. Μάλιστα, μία έως δύο ημέρες πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων είναι η πιο μολυσματική φάση για έναν φορέα του ιού.

AΜΠΕ

5 comments :

  1. Anonymous13/8/20 13:28

    Eπιδημιολόγοι: «Διανύουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας»

    «Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA , η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας, ανέφερε ότι όλοι θα πρέπει να αισθανθούν την ατομική και κοινωνική ευθύνη που φέρουν, τόσο απέναντι στον εαυτό τους, όσο και απέναντι στην κοινωνία, και να τηρούν τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας.»

    «Το θέμα είναι αν είμαστε κατάλληλοι να σταθούμε αντάξιοι της περίστασης και να σώσουμε συνανθρώπους μας».

    «Σύμφωνα με το Megatv, η καθηγήτρια επιδημιολογίας τόνισε ότι η χρήση της μάσκας θα πρέπει να είναι υποχρεωτική από την στιγμή που κάποιος βγαίνει από το σπίτι του και να χρησιμοποιείται παντού.»
    «Θα έπρεπε να έχουμε γενικευμένη χρήση μάσκας υποχρεωτική παντού».

    ΔΕΤΤΕΡΟ ΚΥΜΑ;
    ΣΟΒΑΡΑ; ΔΕ ΤΟ ΗΞΕΡΑ! ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΤΟ ΑΚΟΥΣΑ ΕΓΚΑΙΡΩΣ!

    ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΠΙΟ ΔΡΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ!

    ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ, ΞΕΝΟΦΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟ - ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΑΝΙΑΤΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ- ΣΕ BEACHOBARA, ΠΑΡΤΥ, ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ Ν' ΑΥΞΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!

    ReplyDelete
  2. Anonymous13/8/20 13:57

    Η θνητότητα του ιού στην Ελλάδα είναι απολύτως ασήμαντη. Ήταν από την αρχή. Μιλάμε για έναν κοροναϊό. Επίσης, δε φαντάζομαι να θεωρείς το ΑΜΠΕ αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης. Αλλά και μια απλή και σύντομη έρευνα στο διαδίκτυο διαψεύδει την εκτίμηση για 0,5% έως 1,2% και αποδεικνύει την αναξιοπιστία της πληροφόρησης που εν προκειμένω προωθεί. Βέβαια θα έπρεπε και μια επιφυλακτικότητα για τον φιλοξενούμενο να είναι αυτονόητη, όχι μόνο από το μυθιστορηματικό τίτλο του πονήματός του, "Το τόξο του Απόλλωνα.. κτλ", αλλά και από τη φανερή ύποπτη σχετικότητα των ειδικοτήτων του ως "ειδικού σε θέματα κοινωνιών, δικτύων και επιδημιολογίας". Το τελευταίο πολύ αμφίβολο.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ΕΛΛΑΣ:
      3,77% ΕΠΙ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ, (212 ΘΑΝΑΤΟΙ , 5623 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ),
      0,002% Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΑΝΑΤΩΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ (10.000.000),
      0,05% Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ.

      ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΕΔΩ: https://news.google.com/covid19/map?hl=en-US&gl=US&ceid=US%3Aen&mid=%2Fm%2F035qy

      ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΓΩ ΑΞΙΟΛΟΓΩ ΜΟΝΟΝ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΘΑΝΑΤΩΝ ΕΠΙ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΩ ΤΗΝ ΦΟΝΙΚΟΤΗΤΑ. ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΔΕΙΚΤΗΣ 3,77% ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΤΩ ΤΟΥ 10% ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΣΟΣ ΑΠΟΔΕΚΤΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΜΟΛΥΝΣΗΣ-ΝΟΣΟΥ Κ.Λ.Π ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΣ ΔΟΘΕΙ Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ "ΦΟΝΙΚΗ".

      ΑΛΛΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΓΟΥΝ ΤΗΝ ΦΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΔΕΙΚΤΗ, ΟΧΙ ΕΠΙ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΑΛΛΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ. ΑΥΤΗ Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΚΑΤΕΒΑΖΕΙ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟΝ ΔΕΙΚΤΗ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ΔΙΟΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΑΝΑΞΙΑ ΛΟΓΟΥ "ΦΟΝΙΚΟΤΗΤΑ" (0,002%).

      Η ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΝΟΣΟΥ ΕΞΑΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ. (ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ / ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ Χ100) (0,05% , ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΞΙΟ ΛΟΓΟΥ. ΩΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ 1% ΓΙΑ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΧΤΥΠΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΩΙΜΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΚΑΜΠΑΝΑΚΙΑ).

      ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ. ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ (Η ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥ). ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΘΕΣΩ, ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΘΑ ΜΠΛΕΞΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ.

      ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΜΕΤΡΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΑΝΑΤΩΝ ΕΠΙ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ.

      Delete
    2. Anonymous 13:57
      Αγαπητέ το μόνο αξιόπιστο μέτρο είναι το IFR (infection fatality rate), ο αριθμός αυτών που θα πεθάνουν από ένα υπολογισμένο αριθμό κρουσμάτων. Αυτά τα κρούσματα δεν μπορεί να είναι όμως τα 5623 της κυβέρνησης, ή οποιοσδήποτε αντίστοιχος αριθμός προκύπτει απλά από την πολιτική της επιλογή για το πόσους ελέγχους θα διεξάγει. Ο υπολογισμός του πραγματικού αριθμού των μολύνσεων (infections) έχει δυσκολίες, αλλά υπάρχουν ορθολογικές μέθοδοι υπολογισμού του. Αυτός ο αριθμός παραμένει κάτι άγνωστο για τους ερασιτέχνες της Ελληνικής Κυβέρνησης. Αφού υπολογιστεί αυτός ο αριθμός (δεν είναι προφανώς το 0,05% του συνόλου. Τον Μάρτιο κάποιος είχε υπολογίσει σε 400 χιλιάδες τους μολυσμένους!) παρακολουθείται πόσοι από αυτούς καταλήγουν στο χρόνο που αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να αποδοθεί στη νόσο. Στην Ελλάδα ο αριθμός αυτός, των θυμάτων, δεν πλησιάζει καν τους δέκα (10). Από αυτούς τους αριθμούς βγαίνει ένα ποσοστό. Η μεταδοτικότητα έχει ρόλο, αλλά αυτή είναι συγκρίσιμη και με άλλες μεταδοτικές ασθένειες. Αν λ.χ. το IFR και η μεταδοτικότητα του ιού είναι στα επίπεδα της γρίπης τότε η κυβερνητικές επιλογές πρέπει να αναθεωρηθούν, σωστά;

      Delete
  3. ΕΧΕΙ ΠΕΣΕΙ ΧΟΝΤΡΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ,ΕΓΩ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΥΡΟΣ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΩΝ.

    ReplyDelete