13/04/2020

Η.Π.Α: Άδεια εξαγωγής στην General Electric Co. για την πώληση κινητήρων στην Κίνα

Στις αρχές του έτους, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέταζαν αν θα αρνηθούν το τελευταίο αίτημα έκδοσης εξαγωγής της G.E για να προμηθεύσει τον κινητήρα CFM LEAP-1C για το συγκεκριμένο αεροσκάφος μικρού βάρους, το οποίο αναμένεται να μπει σε υπηρεσία το επόμενο έτος.

Τον Φεβρουάριο, ο Πρόεδρος Τραμπ παρενέβη αρνούμενος τις εισηγήσεις εντός των ΗΠΑ που θα εμπόδιζαν αμερικανικές εταιρείες να προμηθεύουν κινητήρες αεροσκαφών και άλλα εξαρτήματα στην αναδυόμενη αεροναυπηγική βιομηχανία της Κίνας “Θέλω η Κίνα να αγοράσει τους κινητήρες αεριωθουμένων μας, τους καλύτερους στον κόσμο”, έγραψε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Τουίτερ στις 18 Φεβρουαρίου. “Θέλω να τα καταφέρω ώστε να είναι εύκολο να συνεργαστείς με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όχι δύσκολο. Ο καθένας στην κυβέρνησή μου έχει αυτές τις οδηγίες, χωρίς δικαιολογίες … ”

Ο Τραμπ προσπάθησε έπειτα να διασκεδάσει και κάποιες ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια. «Δεν πρόκειται να θυσιάσουμε τις επιχειρήσεις μας … χρησιμοποιώντας μία ψευδεπίγραφη ρητορική περί εθνικής ασφάλειας. Πρέπει να είναι πραγματική εθνική ασφάλεια. Και νομίζω ότι οι άνθρωποι παρασύρονται εύκολα ακούγοντας τέτοιες λέξεις”, είπε στους δημοσιογράφους.

Η συγκεκριμένη απόφαση πάντως είναι ιδιαίτερα σημαντική αφενός μεν διότι θα επιτρέψει στους Κινέζουν να ξεκινήσουν την παραγωγή δικών τους αεροσκαφών για να καλύψουν αρχικά την εγχώρια ζήτηση όντας έτσι ανταγωνιστικοί απέναντι σε εισαγόμενα αεροσκάφη, δηλαδή και αμερικανικά. Αφετέρου δε, είναι η ζωντανή απόδειξη ότι οι Κινέζοι παρά τις τολμηρές εξαγγελίες περί του αντιθέτου, δεν έχουν καταφέρει ακόμα να αναπτύξουν δικούς τους εγχώριους κινητήρες για τα αεροσκάφη τους, με αποτέλεσμα να είναι αντικείμενο εξάρτησης από ξένους προμηθευτές για τον σκοπό αυτό.

Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, το οποίο εκδίδει τις άδειες, αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας ότι δεν μπορεί να συζητήσει μεμονωμένες αιτήσεις άδειας. Ούτε ο Λευκός Οίκος δέχθηκε να σχολιάσει.

https://www.ptisidiastima.com/comac-c919-general-electric-co/

No comments :

Post a Comment