13/04/2020

Τί κάνει τελικά η κυβέρνηση με τους λαθρομετανάστες;

Στις 31 Μαρτίου έληξε η ισχύς της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που είχε διάρκεια ενός μηνός και αφορούσε την αναστολή υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου από παράνομα εισερχόμενα άτομα, τα οποία επιστρέφονται, χωρίς καταγραφή, στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής. Η κυβέρνηση δεν παρέτεινε την ισχύ του ΠΝΠ, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σ. Πέτσα να αποδίδει την απόφαση στο ότι «Ήδη είμαστε σε ένα άλλο επίπεδο προστασίας […] όλων των ευρωπαϊκών συνόρων από εισροές από τρίτες χώρες για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού». Δήλωση, πολλών ερμηνειών και παρερμηνειών…

Ωστόσο, σήμερα ο Γιώργος Χαρβαλιάς στο HellasJournal παρουσιάζει την κυβέρνηση Μητσοτάκη να έχει προβεί σε άτακτη υποχώρηση, αφού όχι μόνο δεν παρέτεινε την ισχύ του ΠΝΠ αλλά προέβη στην αναδρομική αναίρεσή του! Αυτό σημαίνει ότι οι 2.000 περίπου λαθρομετανάστες που στην περίοδο Μαρτίου κατάφεραν να περάσουν σε ελληνικό έδαφος, όχι μόνο δεν θα επιστραφούν στην χώρα προέλευσης αλλά θα έχουν και δικαίωμα υποβολής αιτήσεως ασύλου! Ο ίδιος επισημαίνει ότι η χρηματοδότηση των 700 εκατ. ευρώ που υποσχέθηκε στην Ελλάδα η Κομισιόν στις αρχές Μαρτίου, δεν θα αφορά την ενίσχυση των μέτρων φυλάξεως στα σύνορα, όπως είχε δοθεί η εντύπωση, αλλά την δημιουργία δομών και την χρηματική ενίσχυση των λαθρομεταναστών. Ο συντάκτης καταφεύγει σε μια σειρά υποθέσεων για να εξηγήσει την ελληνική άτακτη υποχώρηση σε ένα μέτρο που ήταν θετικό.

Το βέβαιο είναι ότι η απόφαση έχει προφανές πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, μειώνοντας δραματικά την θετική απήχηση που είχε στο πανελλήνιο η σοβαρή και υπεύθυνη στάση που επέδειξε αποκρούοντας την Υβριδική Επίθεση που εξαπέλυσε ο Ερντογάν στον Έβρο, στις 28 Φεβρουαρίου. Η περίπτωση μεταφράζεται σε απόδειξη της ανερμάτιστης “φιλελεύθερης” αντίληψης που διακρίνει τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη, ο οποίος ηγείται ενός πολιτικού χώρου με το δεξιό προφίλ να θεωρείται μειονότητα.

Ωστόσο, είναι καλό να εξετάσουμε πως έχουν τα πράγματα και τι ισχύει σε ευρύτερο πλαίσιο, επί της ακολουθητέας πολιτικής: https://doureios.com/ti-kanei-telika-i-kyvernisi-me-tous-lathrometanaste

1 comment :

  1. Anonymous14/4/20 22:00

    Θεωρω, οτι κυβερνηση και κομματικο συστημα, στον Εβρο πηγαν για να σωσουν μονο το τομαρι τους. Μετα το φιασκο γι'αυτους σε Μυτιληνη και Χιο, με τα ΜΑΤ, επρεπε να γινει κατι..
    Την ευκαιρια την προσφερε ο καλος γειτονας και καλος συνεργατης και αναρωτιεμαι πραγματικα αν τα γεγονοτα αυτα εκει δεν εγιναν στα πλαισια της καλης συνεργασιας.

    ReplyDelete