26/04/2020

4 Αλήθειες...

Αλήθεια πρώτη. Τα Ταμεία του ελληνικού δημοσίου είναι στο μηδέν.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι διαθέτει 36,6 δισεκ. τα οποία αφορούν:
  • 15,7 δισεκ. από τον ESM ως απόθεμα ασφαλείας για το χρέος.
  • 9 δισεκ. δόσεις από δάνειο του ESM επίσης για δημιουργία κεφαλαιακού μαξιλαριού για το χρέος
  • 3 δισεκ. από εκδόσεις ομολόγων
  • 3,7 δισεκ. πρωτογενές πλεόνασμα (αντιστοιχεί στο 2% του ΑΕΠ)
  • 10,7 δισεκ. είναι διαθέσιμα της γενικής κυβέρνησης.
Από αυτά τα 36,6 δισεκ. ευρώ η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει για παροχές 1,6 δισεκ. δηλαδή το 4% του ποσού που αναφέρεται ως ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδος.Τα 24 δισεκ. του ESM αφορούν το ελληνικό χρέος και ο ESM έχει βάλει veto για οποιαδήποτε άλλη χρήση.Άρα προφανώς η Ελλάδα δεν μπορεί να ξαναδώσει ακόμη μια φορά τα 800 ευρώ μπορεί να δώσει μόλις 350 ευρώ… για δεύτερη φορά.

Αλήθεια δεύτερη. Η κυβέρνηση προσπαθεί, δεν πρέπει να υποτιμηθεί ούτε να μην αναγνωριστεί η προσπάθεια που καταβάλλει. Όμως εάν η Ελλάδα έχει 36,6 δισεκ. διαθέσιμα γιατί σχεδόν σαν επαίτης ζητάει χρήματα από την Ευρώπη; Προτάθηκε στην Ελλάδα να πάρει προληπτική πιστωτική γραμμή 3,8 δισεκ. για την Υγεία και αυτά απερρίφθησαν. Σε καθημερινή βάση η κυβέρνηση δεν υποστηρίζει ότι δίνει αγώνα για την Υγεία αλλά δεν θα πάρει τα 3,8 δισεκ. από τον ESM για την Υγεία γιατί ανησυχεί ότι έχει κρυφούς όρους μνημονίου η Προληπτική Πιστωτική Γραμμή. Θέλουμε ή δεν θέλουμε να υποστηριχθεί η Υγεία;

Αλήθεια τρίτη. Ο πρωθυπουργός μπορεί –και ορθά– να υποστηρίζει ότι η Ελλάδα πέτυχε καλές επιδόσεις απέναντι στον κορωνοιό αλλά με όρους στρατηγικής έδωσε δύο μάχες οι οποίες κατέληξαν σε αδιέξοδο σε οικονομικό επίπεδο.
  • Ταυτίστηκε και συμπορεύτηκε με σοσιαλιστικές κυβερνήσεις σε Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία για να προωθήσουν την πλήρως αποτυχημένη πρόταση των corona bond δηλαδή την αμοιβαιοποίηση του χρέους.Η Ελλάδα ενώ γνώριζε ότι η πρόταση θα απορριφθεί ταυτίστηκε με σοσιαλιστές.
  • Ο Πρωθυπουργός ταυτίστηκε με την πρόταση, πάλι των σοσιαλιστών για επιδοτήσεις και όχι χορηγήσεις στα κεφάλαια που θα δοθούν για την Ανάκαμψη. Και αυτή η πρόταση απορρίφθηκε.
Γιατί η Ελλάδα εμφανίστηκε να ταυτίζεται με Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία που έχουν προβλήματα με τον κορωνοιό, ενώ η Ελλάδα τα έχει πάει καλά στο σκέλος της Υγείας;

Αλήθεια τέταρτη. Υπάρχει σχέδιο εξόδου από το απαράδεκτο, ανεπίτρεπτο, προσβλητικό και ανήθικο lockdown στην οικονομία; Η απάντηση είναι όχι. Κίνητρο της άρσης δεν είναι ο κορωνοιός αλλά το γεγονός ότι τα ταμεία είναι στο μηδέν. Τα 800 ευρώ τελείωσαν, οι επιχειρήσεις σταδιακά θα ξανανοίξουν και το βασικό ερώτημα είναι οι αυτόματοι σταθεροποιητές όπως παρατάσεις σε εφορία και ΕΦΚΑ δεν θα συσσωρευόσουν χρέη; Πως μια εταιρία που θα ανοίξει ξανά στις 4 Μαίου θα περιμένει να δημιουργήσει έσοδα για να μπορέσει να πληρώσει πάγια έξοδα όπως εργαζόμενοι, ενοίκια και ακολούθως και τις υποχρεώσεις προ το κράτος και βεβαίως υποχρεώσεις προς τις τράπεζες; Το σχέδιο της επόμενης ημέρας της Ελλάδος – και ίσως πολλών χωρών – είναι ένα σχέδιο πάμε και βλέπουμε.

Το βασικό πρόβλημα ήταν ότι η Ελλάδα χρειάστηκε 1,5 μήνα για να βρεθεί σε δημοσιονομικό έλλειμμα σοκ και να εκτροχιαστεί πλήρως ο προϋπολογισμός. Τα έσοδα να βρίσκονται σε χαμηλά ετών και οι πολίτες να αγωνιούν για την επόμενη ημέρα. Ο κορωνοιός φεύγει και η αγωνία έρχεται για την επόμενη ημέρα ειδικά στον χώρο της οικονομίας. Εάν δεν υπήρχε και η ελαστικοποίηση των κριτηρίων, σε πλεονάσματα, εάν δεν έβαζαν την Ελλάδα από το παράθυρο στο πρόγραμμα Πανδημίας κ.α. εάν δεν έκαναν τα στραβά μάτια οι ευρωπαίοι σε πολλά… τώρα η Ελλάδα θα συρόταν σε νέο 4ο μνημόνιο.

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ:  https://bankingnews.gr/index.php?id=495440

No comments :

Post a Comment