20/03/2020

Ελλάδα: Βρέθηκε ο μηχανισμός με τον οποίο ο ιός προκαλεί κατάρρευση του ανοσοποιητικού συστήματος - Ολλανδία: Εντόπισαν αντίσωμα για την ανίχνευση και την πρόληψη της λοίμωξης που προκαλείται.- Ρωσσία: Ξεκίνησαν δοκιμές εμβολίου

Ο καθηγητής παθολογίας-λοιμώξεων στη Δ’ Παθολογική Κλινική στο Αττικό Νοσοκομείο Βαγγέλης Γιαμαρέλλος, που είναι και συντονιστής της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης της Σήψης για τους Βαρέως Πάσχοντες δήλωσε ότι η Ομάδα πήρε αίμα από τους πρώτους αρρώστους στην Ελλάδα, με μέτρια πνευμονία και σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια.  Τα δείγματα αναλύθηκαν και βρέθηκε για πρώτη φορά στον κόσμο ο μηχανισμός με τον οποίο ο ιός αυτός προκαλεί κατάρρευση του ανοσοποιητικού συστήματος, που οδηγεί σε αυτή τη βαριά πνευμονία. Από την ανάλυση, προέκυψαν δύο σημεία «στόχοι»- δηλαδή, μόρια που κυκλοφορούν στο αίμα, στα οποία αν παρέμβουμε και τα μπλοκάρουμε με βιολογικούς παράγοντες (μονοκλωνικά αντισώματα) έχουμε πολλές ελπίδες να θεραπεύσουμε τους βαριά ασθενείς. Η ανάλυση αυτή, «παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες και αποτελεί τη βάση για ένα πρωτόκολλο έγκυρης έναρξης της θεραπείας. Επίσης υπάρχει διαθέσιμη εξέταση αίματος, που μπορεί να διαγνώσει πολύ νωρίς ποιός είναι άρρωστος και χρειάζεται θεραπεία. Και αυτή η εξέταση προτείνεται να μπει στο πρωτόκολλο.

ΑΜΠΕ

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, στην Ολλανδία, εντόπισαν αντίσωμα του νέου κορωνοϊού, το οποίο μπορεί να δείξει τον δρόμο για την ανίχνευση και την πρόληψη της λοίμωξης που προκαλείται. Ήδη έχουν ξεκινήσει τεστ και δοκιμές σε ανθρώπους. Η διαδικασία θα διαρκέσει αρκετούς μήνες, ωστόσο αποτελεί ένα ακόμα ελπιδοφόρο μήνυμα στη μάχη που δίνει η επιστημονική κοινότητα, προκειμένου να βρεθεί το φάρμακο για τον νέο κορωνοϊό. Ο καθηγητής κυτταρικής βιολογίας και μέλος της ερευνητικής ομάδας που βρήκαν το αντίσωμα, Frank Grosveld, δηλώνει πολύ αισιόδοξος. Σε συνέντευξή του αναφέρεται σε λεπτομέρειες για το πώς η ανακάλυψη αυτή, μπορεί να οδηγήσει στην παρασκευή φαρμάκου για τον νέο κορωνοϊό και ακολούθως στην παρασκευή ενός εμβολίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: https://www.protothema.gr/world/article/986654/koronoios-ollandoi-epistimones-vrikan-to-adisoma-pou-borei-na-dosei-farmako-se-ligous-mines/

Ρώσοι επιστήμονες ξεκίνησαν δοκιμές πρωτοτύπων εμβολίων κατά του κορονοϊού σε ζώα σε εργαστήριο της Σιβηρίας, ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική υπηρεσία υγείας των καταναλωτών. Επιστήμονες του Κέντρου Βιοτεχνολογίας και Ιολογίας Vektor έχουν αναπτύξει πρωτότυπα εμβολίων και ξεκίνησαν τη Δευτέρα να κάνουν τεστ για την αποτελεσματικότητά τους, αλλά και τη συνιστώμενη δόση τους. Η ρωσική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι είναι πιθανό να αρχίσει η παραγωγή ενός εμβολίου τους τρεις τελευταίους μήνες του 2020.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment