13/03/2020

ΚΕΠΕ: Τρία σενάρια για τις επιπτώσεις του κορονοιου στη Ελληνική οικονομία.

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: ΕΛΑΒΑ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΩΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΕΠΕ. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΕΠΕ; "Το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) είναι το μεγαλύτερο ερευνητικό ίδρυμα για την οικονομική επιστήμη στην Ελλάδα και λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Διεξάγει εφαρμοσμένες αναλύσεις σε θέματα της ελληνικής οικονομίας και παρέχει στην κυβέρνηση μελετητικές υπηρεσίες σε θέματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Το ερευνητικό του έργο εστιάζεται στους εξής τομείς: (α) Μακροοικονομική Ανάλυση και Προβλέψεις, (β) Δημοσιονομική και Νομισματική Πολιτική, (γ) Ανθρώπινοι Πόροι και Κοινωνικές Πολιτικές και (δ) Κλαδικές Αναλύσεις και Αναπτυξιακές Πολιτικές."

ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΩ ΚΑΤΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΟΙΝΟΤΥΠΕΣ ΔΙΑΤΥΠΩΣΕΙΣ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΜΕ ΜΕΤΡΙΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΚΑΙ ΕΥΦΥΙΑ.  ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΤΟΥ ΚΕΠΕ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΙΠΑΝ ΠΩΣ ΚΑΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ, ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΤΟΥΣ, ΚΑΙ ΕΒΓΑΛΑΝ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ... ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΠΩΣ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΟΣ ΑΛΛΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΙΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ... ΤΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ... ΑΦΟΥ ΤΟ ΚΕΠΕ ΕΙΝΑΙ ΤΟ "μεγαλύτερο ερευνητικό ίδρυμα για την οικονομική επιστήμη στην Ελλάδα", ΑΥΤΟ ΕΞΗΓΕΙ ΕΝ ΠΟΛΛΟΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΧΑΛΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

Ήπιο σενάριο:
  • Η επιδημία περιορίζεται και ελέγχεται εντός του Μαρτίου.
  • Επέρχεται μείωση του ΑΕΠ κατά 0,1%-0,3% για το 2020 σε σχέση με την ισχύουσα πρόβλεψη
  • Ήπιες επιπτώσεις στον τουρισμό, το εμπόριο και τις μεταφορές - Οριακή επίδραση στην κατανάλωση και τις επενδύσεις.

Μετριοπαθές σενάριο:
  • Η επιδημία περιορίζεται και ελέγχεται εντός του δευτέρου τριμήνου του 2020.
  • Μείωση του ετήσιου ρυθμού μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ κατά 0,4%-0,6% για το 2020 σε σχέση με την ισχύουσα πρόβλεψη
  • Αυξημένες ανάγκες για ιατρική περίθαλψη και αντιμετώπιση του φαινομένου − Μέτριες επιπτώσεις στον τουρισμό, το εμπόριο και τις μεταφορές. Επηρεάζεται η τουριστική κίνηση κατά την περίοδο του Πάσχα, τον Μάιο και κατά τον πρώτο καλοκαιρινό μήνα. Εντονότερες είναι οι επιπτώσεις στις εισαγωγές και τις εξαγωγές.
  • Μέτριες επιπτώσεις στη βιομηχανία λόγω των διαταραχών στις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες − Μέτρια επίδραση στην κατανάλωση και τις επενδύσεις − Επιπτώσεις περιορισμένης κλίμακας στα βασικά μεγέθη της αγοράς εργασίας.

Δυσμενές σενάριο:

  • Η επιδημία επεκτείνεται και στο τρίτο τρίμηνο του 2020.
  • Μείωση του ετήσιου ρυθμού μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ κατά 0,7%-0,9% για το 2020 σε σχέση με την ισχύουσα πρόβλεψη
  • Σημαντική δημοσιονομική δαπάνη για ιατρική περίθαλψη και αντιμετώπιση του φαινομένου
  • Σημαντικές επιπτώσεις στον τουρισμό, το εμπόριο και τις μεταφορές. Επηρεάζεται η τουριστική κίνηση κατά τη θερινή περίοδο και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Πλήττονται σε σημαντικό βαθμό οι εισαγωγές και οι εξαγωγές.
  • Σημαντικές επιπτώσεις στη βιομηχανία λόγω των διαταραχών στις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες − Βαθύτερη επίδραση στην κατανάλωση και τις επενδύσεις με σημαντική επιδείνωση των προσδοκιών και του οικονομικού κλίματος − Επιπτώσεις μεγαλύτερης κλίμακας στα βασικά μεγέθη της αγοράς εργασίας.

Στην τρέχουσα συγκυρία, ο βαθμός αβεβαιότητας αναφορικά με την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού παραμένει σημαντικός. Με την πάροδο του χρόνου, θα είναι πιο εύκολο να αξιολογηθεί ποιο από τα σενάρια είναι περισσότερο πιθανό καθώς, για παράδειγμα, στα τέλη Μαρτίου είτε θα έχει επιβεβαιωθεί είτε θα έχουμε απομακρυνθεί από το «ήπιο σενάριο». Απαραίτητη, κρίνεται με βάση το ΚΕΠΕ η επαναξιολόγηση της κατάστασης μέσα στον Απρίλιο στη βάση των ενδείξεων και των στοιχείων που θα είναι τότε διαθέσιμα.

No comments :

Post a Comment