08/02/2020

Ο Ερντογάν νίωθει απειλές και θα δημιουργήσει πολιτοφυλακές.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τετάρτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλούν τον ίδιο, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Τουρκίας και τον επικεφαλής των τουρκικών μυστικών πληροφοριών.  Κατά τη διάρκεια ομιλίας του προς την κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), ο Ερντογάν επανέλαβε τη διαφωνία του με το ειρηνευτικό σχέδιο της Μέσης Ανατολής του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τράμπ, ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, προκάλεσε έντονες προκαταλήψεις εναντίον Παλαιστινίων που ζουν υπό ισραηλινή κατοχή. "Τώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλούν εμένα και τον αρχηγό των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας μας, (τον Χακάν Φιντάν). Επιπλέον, η Ουάσιγκτον απειλεί ορισμένα από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Τουρκίας. Αλλά δεν έχει σημασία τι κάνουν, δεν θα πετύχουν», είπε ο Τούρκος πρόεδρος .

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας, υπό την ηγεσία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιδιώκει να δημιουργήσει πολιτοφυλακές που μοιάζουν με τις πολιτοφυλακές που υπάρχουν στις τουρκικές πόλεις, γεγονός που αποτελεί μεγάλη απειλή, λέει η τουρκική αντιπολίτευση. Η ιστορία ξεκίνησε στα τέλη Ιανουαρίου, όταν βουλευτής από το τουρκικό κυβερνών κόμμα, ο Μοχάμεντ Μους, κατέθεσε σχέδιο νόμου περί νυχτερινών φρουρών στη χώρα. Μια υποεπιτροπή στο Κοινοβούλιο ενέκρινε τα περισσότερα από τα άρθρα του νομοσχεδίου και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας, δείχνει ότι είναι σε θέση να εγκρίνει τον νέο νόμο. Η πρόταση επιδιώκει να αυξήσει τις εξουσίες αυτών των φρουρών, ώστε να μπορούν να ζητούν την ταυτότητα των πολιτών, να τους ανακρίνουν και να τους συλλαμβάνουν, ακόμη και να χρησιμοποιούν όπλα, αν είναι αναγκαίο, που είναι καθαρά εξουσίες της αστυνομίας.

Η τουρκική κυβέρνηση αναβίωσε τη λεγόμενη «Οθωμανική Φρουρά» από το 2016, σε μια προσπάθεια να στηρίξει τις αστυνομικές δυνάμεις για τη διατήρηση της δημόσιας ασφάλειας σε κατοικημένες γειτονιές. Αυτοί οι φρουροί μπορούν τώρα να οργανώσουν περιπολίες ασφαλείας στις γειτονιές και να καλέσουν την αστυνομία όταν χρειάζεται και να τους βοηθήσουν, χωρίς όμως να φέρουν όπλο. Τα τελευταία χρόνια, αυτή η δύναμη έχει αυξηθεί πολύ, σε περισσότερους από 200.000 φύλακες, και είναι επικίνδυνη για πολλούς αντιπάλους, υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακόμη και πρώην μέλη του κυβερνώντος κόμματος. Αυτό που εγείρει ανησυχίες στο νέο νομοσχέδιο είναι ότι οι φρουροί είναι πολίτες που διορίζονται από το Υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας και τους επιλέγουν μεταξύ εκείνων που είναι πιστοί (οπαδοί) αποκλειστικά στο κυβερνών κόμμα.

The Hellenic Information Team

No comments :

Post a Comment