18/02/2020

Η Ε.Ε μειώνει κατα 50% το κονδύλι για το προσφυγικό και τη μετανάστευση της Κύπρου

Οι Φινλανδοί αναστάτωσαν την ΕΕ με τον τρόπο που επιχείρησαν να διαχειριστούν το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (2021-27) και ένα από τα θύματά τους είναι και η Κυπριακή Δημοκρατία. Η έξοδος του Ην. Βασιλείου από την Ένωση και οι κακές μέθοδοι υπολογισμού των Φινλανδών έφεραν κενό 64 δις ευρώ στον προϋπολογισμό της νέας επταετίας. Και ενώ η Κύπρος είναι από τις χώρες που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα ως αποτέλεσμα του φαινομένου των παράτυπων μεταναστών και αιτητών ασύλου, με ποσοστό που φθάνει το 5% του συνολικού πληθυσμού, με βάση τους νέους υπολογισμούς για τον προϋπολογισμό της Ένωσης, μειώνεται η οικονομική στήριξη από την ΕΕ, κατά το ήμισυ.  Συγκεκριμένα, με τους νέους υπολογισμούς, η Κύπρος θα λαμβάνει 46 εκ. ευρώ ανά έτος για το προσφυγικό και τους παράτυπους μετανάστες, αντί περί τα 100 εκ. ευρώ που ελάμβανε μέχρι σήμερα! Εάν, βεβαίως, η κατάσταση δεν αλλάξει εντός της ΕΕ, οι Κύπριοι πολίτες θα πληρώνουν το πρόσθετο κόστος από την τσέπη τους.

Η κατάσταση την οποία δημιούργησαν οι Φινλανδοί και προκαλεί αντιδράσεις, φαίνεται ότι δεν μπορεί να τύχει επιτυχούς διαχείρισης ούτε από την Κροατική Προεδρία. Συναφείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η Γερμανία έχει, ήδη, στείλει το μήνυμα πως θα αναλάβει τη διευθέτηση του ζητήματος επί δικής της Προεδρίας. Άλλωστε, το Βερολίνο είναι ο μεγαλύτερος αιμοδότης της ΕΕ, δηλαδή προσφέρει τα περισσότερα χρήματα και έχει τους μηχανισμούς εντός και εκτός Βρυξελλών να διευθετήσει το ζήτημα του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου για το 2021-2027.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση διά του αρμόδιου Υπουργού των Οικονομικών Α. Πετρίδη έχει ξεκαθαρίσει με πολλούς τρόπους, το ίδιο έπραξε και ο Πρόεδρος σε επίπεδο Συμβουλίου, ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τη μείωση των κονδυλίων για το προσφυγικό, διότι αυτό θα συνιστούσε τιμωρία, ενώ, ταυτοχρόνως, αντιδρά και για το συνολικό πόσο που θα διατεθεί για τη Λευκωσία την επόμενη επταετία σε διάφορους τομείς, στους οποίους φαίνεται ότι έχει πέσει ψαλίδα. Και αυτό συμβαίνει, παρότι η Κύπρος προσφέρει στην ΕΕ το ίδιο περίπου ποσό που εισπράττει από τις Βρυξέλλες στη βάση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (2014-20). Από τα ταμεία συνοχής και στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής, η Κύπρος λαμβάνει 1.6 δις ευρώ. Από αυτά, τα 48,4 εκ. αφορούν στο Ταμείο Συνοχής, τα €32,7 εκ. στα Προγράμματα Ευρωπαϊκής Συνεργασίας και τα 3,9 εκ. στο Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους. Σε αυτά υπάρχουν και μια σειρά άλλων πολιτικών της ΕΕ, από τις οποίες η Κύπρος μπορεί να απορροφήσει κονδύλια για να συμπληρώσει το συνολικό ποσό που της αναλογεί για την προγραμματική περίοδο (2014-20).

Πρέπει να επισημανθεί ότι δεν είναι σίγουρο πως η Κύπρος θα εισπράξει τα κονδύλια που της αναλογούν, όπως είναι, για παράδειγμα, εκείνα του Ταμείου Συνοχής και τα συναφή προγράμματα. Αυτό εξαρτάται από τους ίδιους του Κυπρίους, κατά πόσον θα καταθέσουν τις ανάλογες προτάσεις για να απορροφήσουν τα ποσά που αναλογούν στα εν λόγω προγράμματα και πολιτικές της ΕΕ. Μέχρι πρότινος, ο βαθμός απορροφητικότητας της Κύπρου ήταν της τάξης του 46%, από τους καλύτερους στην ΕΕ. Πρόκειται για ποσοστό που έχει ήδη απορροφηθεί, χωρίς να σημαίνει ότι συνιστά τον τελικό δείκτη απορροφητικότητας, αφού υπάρχουν προγράμματα που ακόμη τρέχουν. Στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι να παραμείνουν οι συσχετισμοί με την ΕΕ οι ίδιοι με το προηγούμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

https://infognomonpolitics.gr/2020/02/i-e-e-anti-tis-tourkias-timori-tin-kypro-psalidizi-to-kondyli-gia-to-prosfygiko-ke-ti-metanastefsi/

No comments :

Post a Comment