16/01/2020

«ALEXANDER THE GREAT 2020»: Μεγάλη ελληνική διακλαδική άσκηση με συμμετοχή Γαλλίας και ΗΠΑ - Ελληνική φρεγάτα στη μόνιμη δύναμη συνοδείας της ομάδας μάχης πλοίων του Γαλλικού αεροπλανοφόρου

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στα Γενικά Επιτελεία ήδη οι προετοιμασίες είναι εντατικές με καθημερινές πλέον συσκέψεις μεταξύ Ελλήνων, Γάλλων και Αμερικανών Αξιωματικών για την άριστη προετοιμασία της άσκησης «ALEXANDER THE GREAT 2020».

Η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών έχει αναλάβει την κύρια ευθύνη διοργάνωση της άσκησης ωστόσο εκτός από τους κομμάντος-πεζοναύτες ισχυρή θα είναι η παρουσία τόσο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, όσο και της Πολεμικής μας Αεροπορίας αλλά και της Αεροπορίας Στρατού. Επιπλέον, μέρος θα πάρουν και τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων της Διακλαδικής Δύναμης του Γενικού Επιτελείου. Η μεγάλη διακλαδική άσκηση η οποία αποκτά πλέον εξαιρετικά συμβολικό χαρακτήρα θα πραγματοποιηθεί από τις 28 Ιανουαρίου έως και τις 8 Φεβρουαρίου στην περιοχή της Μαγνησίας, στις Σποράδες αλλά και στο Βορειοανατολικό Αιγαίο.

Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν- λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Παρίσι- στέλνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το LHD (Landing Helicopter Dock) «DIXMUDE», ισχυρή δύναμη Πεζοναυτών αλλά και μεταφορικά ελικόπτερα ΝΗ90. Το πλοίο μπορεί να μεταφέρει 16 βαριά ή 35 ελαφρά ελικόπτερα ενώ έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει συνολικά 700 πεζοναύτες. Στην Ανατολική Μεσόγειο έχει πλεύσει ξανά το 2018 όταν έλαβε μέρος σε κοινή άσκηση με το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό.

Θα συμμετάσχει και τμήμα των USMARINES και συγκεκριμένα Πεζοναύτες από την 26η MEU (Marine Expeditionary Unit) η οποία εδρεύει στη Βόρεια Καρολίνα. Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο σε κάποιο από τα σενάρια της άσκησης να πετάξουν αμερικανικά Apache και Βlack Hawk, τα οποία έχουν μεταφερθεί από τα τέλη Οκτωβρίου στο Στεφανοβίκειο Βόλου και εκπαιδεύονται από κοινού με την Ελληνική Αεροπορία Στρατού.

Το Αρχηγείο Στόλου θα διαθέσει φρεγάτες και αρματαγωγά ενώ η Π.Α  θα συμμετάσχει με μαχητικά F-16, ΜIRAGE 2000-5 και τα F-4 Phantom, τα οποία θα διαθέτει καθημερινά για τις ανάγκες της άσκησης το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας.

Έλληνες, Γάλλοι και Αμερικανοί Πεζοναύτες σχεδιάζεται να εκπαιδευτούν σε πρώτη φάση στο Πήλιο αλλά και σε άλλες περιοχές της Μαγνησίας σε βολές φορητού οπλισμού και βαρέων όπλων, ενώ θα ακολουθήσουν και άλματα αλεξιπτωτιστών. Όσο προχωρά η άσκηση και οι δυνάμεις των τριών κρατών εξοικειώνονται στην κοινή εκπαίδευση θα πραγματοποιηθούν σύνθετα σενάρια μάχης τα οποία μεταξύ άλλων θα προβλέπουν αεροκίνητες ενέργειες με συμμετοχή ελληνικών και γαλλικών ελικοπτέρων Chinook και ΝΗ90 αλλά και αμφίβιες επιχειρήσεις. Εκεί θα αξιοποιηθούν οι τεράστιες δυνατότητες του Γαλλικού LHD «DIXMUDE» εκτοπίσματος 21000 τόνων και μήκους 200 μέτρων.

Η Αεροπορία Στρατού και οι Έλληνες κομμάντος έχουν αποκτήσει εμπειρία ελικοπτεροφόρου μετά από τις τριμερείς ασκήσεις «Μέδουσα» ανάμεσα σε Ελλάδα- Κύπρο και Αίγυπτο, που διαθέτει «δίδυμα» ελικοπτεροφόρα με το LHD «DIXMUDE».

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΕΔΩ: http://newpost.gr/amyna/

Η ελληνική φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» εντάσσεται στη μόνιμη δύναμη συνοδείας της ομάδας μάχης πλοίων του Γαλλικού αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle. Η ελληνική συμμετοχή περιλαμβάνει σε πρώτη φάση μια φρεγάτα τύπου ΜΕΚΟ 200ΗΝ αλλά δεν αποκλείεται σε δεύτερη φάση η συνεργασία να επεκταθεί και με περισσότερα πλοία. Μια πολύ κρίσιμη παράμετρος είναι η ανταλλαγή πληροφοριών και σύνθεση τακτικής εικόνας επιφανείας για την Ανατολική Μεσόγειο που θα έχει το ΠΝ μέσω των πλοίων που συνοδεύουν το Charles de Gaulle καθώς και των αεροσκαφών που θα επιχειρούν από αυτό.

Είναι μια εξαιρετικά ουσιώδης πλευρά αυτής της συμφωνίας αφού το ΠΝ θα έχει πλήρη εικόνα των κινήσεων σε ότι πετάει και πλέει. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας θα πραγματοποιηθούν και συνεκπαιδεύσεις μεταξύ Αεροπορικών και Ναυτικών δυνάμεων των δύο κρατών. Πρόκειται επίσης για μια ξεκάθαρη στήριξη των ελληνικών διπλωματικών θέσεων από τη Γαλλία προς τον Ελληνισμό και τα δύο κράτη του σε Ελλάδα και Κύπρο με εργαλείο το ΠΝ. Παράλληλα, η ομάδα μάχης πλοίων του Charles de Gaulle θα υποστηρίζεται όταν και όπου απαιτείται σε επίπεδο διοικητικής μέριμνας και από άλλες μονάδες του ΠΝ.

Είναι ευχής έργον το ΠΝ να στείλει και παραπάνω μονάδες αποκομίζοντας για τη χώρα μας τα μέγιστα διπλωματικά οφέλη. Σημειώνεται, ότι στο πρόσφατο παρελθόν ελληνικό υποβρύχιο συμμετείχε στην ομάδα μάχης αμερικανικού αεροπλανοφόρου κατά τη παρουσία του στην Μεσόγειο.

https://defencereview.gr/apokleistiko-amyntiki-synergasia-yps/

No comments :

Post a Comment