19/12/2019

Παράνομη η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης. Ε και;

Το αν είναι σύννομη η συμφωνία ή όχι ενδιαφέρει μόνο μερικούς ακαδημαϊκούς και ουδόλως αγγίζει την ουσία. Εκτός αν κάποιος αποδείξει ότι η διεθνής νομιμότητα καθόρισε στο ελάχιστο τη στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό. Το 1974 χρειαζόταν πάλι ένα χαρτί και αυτό ήταν το καθεστώς των εγγυήσεων, το οποίο ερμήνευσε φυσικά κατά το δοκούν. Ζήτημα ερμηνείας και παροχής ρητορικά νομιμοποιητικών εργαλείων… Εξάλλου, ο Αχμέτ Νταβούτογλου μας είχε προειδοποιήσει αναφέροντας ότι η Τουρκία οφείλει να καλλιεργεί προϋποθέσεις δικαιολόγησης της παρουσίας της στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στον Καύκασο, στη βόρεια Αφρική, ενώ υπ’ αυτή την έννοια η εξέλιξη του Κυπριακού συνιστά ένα παράδειγμα προς μίμηση. Μοντέλο επιτυχούς νεοοθωμανικής επέκτασης η Κύπρος…

- Το διεθνές δίκαιο δεν έχει την παραμικρή σημασία και κακώς το επικαλούμαστε;
Το διεθνές δίκαιο αποτελεί απόσταγμα των συσχετισμών ισχύος και συνιστά την αποκρυστάλλωση του κανονιστικού πλαισίου της διακρατικής συμπεριφοράς ενόσω υπάρχει ισορροπία ισχύος. Όταν αυτή διαταράσσεται, τότε ο καθείς οφείλει να αποδεικνύει αν αξίζει να επιβιώνει. Στην παρούσα φάση για τη χώρα μας είναι εξαιρετικά χρήσιμη η επίκληση του διεθνούς δικαίου ως εργαλείου κινητοποίησης διεθνών πόλων ισχύος. Εντέλει, ωστόσο, θα καταστεί εφικτή και επιτυχής μόνο αν συνοδευθεί από την παράλληλη υπογράμμιση της γεωστρατηγικής αξίας της χώρας μας.

Για να το θέσουμε διαφορετικά, τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν μέρος του διεθνούς δικαίου, αλλά οι μεγάλες δυνάμεις τα επικαλούνται ως νομιμοποιητική βάση επέμβασης ή διπλωματικής πίεσης μόνο όταν «αυτός που διαπράττει παραβίαση (;)» έχει μικρότερη σημασία γι’ αυτές σε σχέση με εκείνον που θα επωφεληθεί από μία ενδεχόμενη τιμωρία του «παραβάτη».

http://www.pontos-news.gr/article/202913/paranomi-i-symfonia-toyrkias-livyis-e-kai

No comments :

Post a Comment