14/11/2019

BRICS: Προς ανάπτυξη κοινού συστήματος πληρωμών

"Η Ρωσία και οι υπόλοιπες χώρες των BRICS εξετάζουν τρόπους για να μειώσουν την εξάρτησή τους από το αμερικανικό δολάριο και έχουν υποστηρίξει τη χρήση των εθνικών νομισμάτων τους στις μεταξύ τους εμπορικές σχέσεις. Οι αυξανόμενοι μη αγοραίοι κίνδυνοι για την παγκόσμια υποδομή πληρωμών βρίσκονται πίσω από το σχέδιο ολοκλήρωσης των εθνικών συστημάτων πληρωμών αυτής της ομάδας χωρών" δήλωσε ο  Κίριλ Ντμίτριεφ, επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσης Επένδυσης (RDIF). Δεν έκανε γνωστές λεπτομέρειες για το σύστημα πληρωμών που εξετάζεται. 

«Ένα αποτελεσματικό σύστημα πληρωμών των BRICS μπορεί να ενθαρρύνει τις πληρωμές σε εθνικά νομίσματα και να εξασφαλίσει βιώσιμες πληρωμές και επενδύσεις μεταξύ των χωρών μας, οι οποίες εξαφαλίζουν πάνω από το 20% της παγκόσμιας εισροής ξένων άμεσων επενδύσεων», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ντμίτριεφ, μέλος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου των BRICS.

Οι BRICS συζήτησαν επίσης τη δημιουργία ενός κοινού κρυπτονομίσματος για αμοιβαίες πληρωμές καθώς η ομάδα μειώνει τις πληρωμές της σε δολάρια Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Ρωσία άρχισε το 2014, μετά την επιβολή δυτικών κυρώσεων στη Μόσχα, να αναπτύσσει ένα σύστημα πληρωμών εναλλακτικό της υπηρεσίας SWIFT που έχει την έδρα της στο Βέλγιο.

Σε κοινή διακήρυξή τους μετά το πέρας της διήμερης συνόδου κορυφής της ομάδας BRICS, οι πέντε αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στέκονται στη «θεμελιώδη σημασία» που έχει το «διεθνές εμπόριο» το οποίο είναι «βασισμένο σε κανόνες, διαφανές, χωρίς διακρίσεις, ανοικτό, ελεύθερο και χωρίς αποκλεισμούς». «Επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε το πολυμερές εμπορικό σύστημα, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου στο κέντρο του. Έχει κρίσιμη σημασία όλα τα κράτη μέλη του ΠΟΕ να αποφεύγουν τη λήψη μονομερών μέτρων προστατευτισμού, τα οποία αντίκεινται στο πνεύμα και στους κανόνες του», συνεχίζει το κείμενο.

Η ομάδα BRICS αναγνωρίζει ταυτόχρονα ότι είναι σημαντικό να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις στον τρόπο λειτουργίας του ΠΟΕ, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι θα είναι πιο «αποτελεσματικός» και σε θέση να «αντιμετωπίσει πιο επαρκώς σημερινές και μελλοντικές προκλήσεις». Είναι επίσης ανάγκη να γίνουν μεταρρυθμίσεις σε άλλους διεθνείς θεσμούς, όπως ο ΟΗΕ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κ.ά., προσθέτουν.

Η Διακήρυξη της Μπραζίλιας υπογράφεται από τον πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα, τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι και τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.
ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment