04/11/2019

Ιράν: Σε λειτουργία 30 νέες συσκευές φυγοκέντρησης IR-6 - Ξεκινά η β’ φάση κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Μπουσέρ

Την ανακοίνωση έκανε ο επικεφαλής της υπηρεσίας ατομικής ενέργειας της χώρας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί στην κρατική τηλεόραση. «Σήμερα παρακολουθήσαμε την έναρξη της λειτουργίας 30 φυγοκεντρητών IR-6 για τον εμπλουτισμό ουρανίου» δήλωσε ο Σαλεχί, προσθέτοντας ότι η παραγωγή χαμηλού εμπλουτισμού ουρανίου τους τελευταίους δύο μήνες αυξήθηκε στην χώρα κατά 10 φορές φθάνοντας πλέον τα 5 κιλά την ημέρα, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο TASS επικαλούμενο το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

Το δεύτερο στάδιο της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Μπουσέρ πρόκειται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας ατομικής ενέργειας του Ιράν Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου την οποία μετέδωσε η κρατική ιρανική τηλεόραση. Στις 15 Οκτωβρίου ο επίσημος εκπρόσωπος της Υπηρεσίας ατομικής ενέργειας του Ιράν Μπεχρουζά Καμαλβαντί είχε δηλώσει ότι οι εργασίες σκυροδέματος που σχετίζονται με το δεύτερο στάδιο κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Μπουσέρ θα ξεκινήσουν εντός τριών εβδομάδων.

Το δεύτερο και τρίτο στάδιο κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Μπουσέρ έχει αναλάβει η ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας ατομικής ενέργειας του Ιράν δήλωσε ότι η χώρα του δεν είχε την πρόθεση να τα κάνει αυτά, αλλά προέβη στην απόφαση αυτή εξαιτίας της λαθεμένης πολιτικής των ΗΠΑ. Η κίνηση αυτή θα αναδείξει «τις δυνατότητες και την αποφασιστικότητα» του Ιράν.

AΜΠΕ

Μια συσκευή φυγοκέντρισης IR-6 μπορεί να παράγει εμπλουτισμένο ουράνιο 10 φορές τόσο γρήγορα έναντι μιας αντίστοιχης πρώτης γενιάς, η χρήση των οποίων επιτρέπεται από τη συμφωνία. Η πυρηνική συμφωνία περιορίζει το Ιράν στη χρήση μόνο 5.060 φυγοκεντρητών πρώτης γενιάς IR-1 για τον εμπλουτισμό του ουρανίου μέσω της γρήγορης περιστροφής του αερίου εξαφθοριούχου ουρανίου.Το νέο πρωτότυπο μοντέλο φυγοκέντρισης εκτιμάται ότι είναι κατά 50 φορές ταχύτερο από αυτά που επιτρέπονται βάση της συμφωνίας.

Η Τεχεράνη θα έχει επαρκές ουράνιο για τη δημιουργία πυρηνικής κεφαλής σε λιγότερο από ένα έτος, που προέβλεπαν αρχικά οι αναλυτές. Αυξάνεται η πίεση στην Ουάσγικτον να αναζητήσει διέξοδο, καθώς η ανάπτυξη και η κατοχή πυρηνικού όπλου από το Ιράν θεωρείται απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και προσωπική ήττα για τον Ντόναλντ Τραμπ, η οποία φαίνεται ότι θα έρθει πριν τις αμερικανικές εκλογές του 2020. Η ανακοίνωση της Τεχεράνης κλιμακώνει την πίεση προς την Ουάσιγκτον, ενώ βρίσκει και το Ισραήλ εκτός θέσης, λόγω των εσωτερικών πολιτικών διεργασιών εκείς. Έρχεται τη στιγμή που οι ΗΠΑ αναδιπλώνονται στη Μέση Ανατολή και η Ρωσία εντείνει την παρουσία της και διευρύνει τη σφαίρα επιρροής της.

Οι δηλώσεις του Αλί Ακμπάρ Σαλέχι πραγματοποιήθηκαν στην ιρανική κρατική τηλεόραση στην 40η επέτειο της κατάληψης της αμερικανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη, στέλνοντας έτσι ηχηρό μήνυμα στην Ουάσιγκτον που επιχειρεί να εξαναγκάσει την κυβέρνηση του Ιράν να δεχθεί αναθεώρηση της συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα, υπό την πίεση του Μπενιαμίν Νετανιάχου. Αυτή τη στιγμή η ένταση μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης έχει υποχωρήσει, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι θα αυξηθεί εκ νέου.

Το Ιράν διατηρεί μια σημαντική ποσότητα βαλλιστικών πυραύλων. Είναι επίσης γνωστό ότι προμηθεύει συμμάχους με βαλλιστικούς πυραύλους μικρής εμβέλειας, ιδιαίτερα τη Χεζμπολάχ. Από τον πόλεμο του Ισραήλ-Χεζμπολάχ το 2006, θεωρείται ότι το Ιράν έχει προμηθεύσει την ομάδα που για πολλές χώρες χαρακτηρίζεται τρομοκρατική με περισσότερους από 100.000 πυραύλους, μερικοί από τους οποίους έχουν εμβέλεια να φτάσουν στο Τελ Αβίβ από το νότιο Λίβανο, σύμφωνα με έκθεση του The Soufan Center. Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης τους διάφορους τύπους βαλλιστικών πυραύλων που λειτουργούν από το Ιράν καθώς και την εμβέλειά τους. Αν και δεν είναι εφάμιλλοι με τους βορειοκορεάτικους Taepodong-2 που έχουν βεληκές 6,000 χιλιομέτρων, οι ιρανικοί πύραυλοι θα μπορούσαν να αποδειχθούν σοβαρή απειλή για στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, με τις βάσεις στο Ul-Udeid νοτιοδυτικά της Ντόχα και Al Dhafra κοντά στο Αμπού Ντάμπι. Η έκθεση αναφέρει ότι το σύστημα με το μεγαλύτερο εύρος είναι το κρουζ Soumar το οποίο θεωρείται ότι προέρχεται από το ρωσικό / σοβιετικό Kh-55, αρκετοί από τους οποίους πουλήθηκαν παράνομα από την Ουκρανία το 2005. Οι πύραυλοι αυτοί έχουν βεληνεκές 2.500 χιλιομέτρων.

https://www.crisismonitor.gr/2019/11/04/to-iran-tha-echei-pyriniko-pyraylo-prin-tis-ekloges-ton-ipa/

Το 2018, ο Νετανιάχου είχε δηλώσει ότι το Ισραήλ διέθετε “αποδεικτικά στοιχεία”, σύμφωνα με τα οποία οι Ιρανοί είχαν διεξάγει μέσα σε αποθήκη στο Τουρκούζ Αμπάντ, προάστιο της Τεχεράνης, αδήλωτες πυρηνικές δραστηριότητες. Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στη Βιένη, χώρες μέλη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) εξέτασαν έκθεση αυτού του οργανισμού του ΟΗΕ για μια έρευνα που είναι σε εξέλιξη σχετικά με την τοποθεσία αυτή. Η ΙΑΕΑ συνέλεξε δείγματα από την αποθήκη αυτή την περασμένη άνοιξη. Αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ότι αυτό που βρήκε η ΙΑΕΑ “αντιστοιχεί” σε “δραστηριότητες μετατροπής ουρανίου”, διερωτώμενος για την προέλευση των σωματιδίων και για τον τόπο όπου αυτά βρίσκονται στο εξής. Ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή δήλωσε ότι ραδιενεργό υλικό είχε εντοπιστεί σε αυτήν την τοποθεσία, αλλά ότι ίσως είχε αποθηκευτεί, καθ΄οδόν, προς μια άλλη τοποθεσία, νοτίως του Ισπαχάν. “Προσπάθειες καταβάλλονται για να αποσπάσουμε την πρόσβαση σε αυτή τη δεύτερη τοποθεσία”, πρόσθεσε η πηγή αυτή.

“Πριν από σχεδόν έναν χρόνο, αποκάλυψα το (ιρανικό) μυστικό σχέδιο ανάπτυξης πυρηνικών όπλων στο Τουρκούζ Αμπάντ. Η ΙΑΕΑ έστειλε επιθεωρητές επί τόπου. Σήμερα το πρωί διαπιστώθηκε ότι το Ιράν είπε ψέματα για το πυρηνικό του πρόγραμμα”, δήλωσε ο Νετανιάχου σε ανακοίνωση. “Σας το λέω: το Ιράν συνεχίζει να ψεύδεται”. Σύμφωνα με πηγές των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, η τοποθεσία αυτή είχε χρησιμοποιηθεί για αποθήκευση πυρηνικού υλικού από το 2009 έως το 2018, ημερομηνία κατά την οποία η τοποθεσία φέρεται να απολυμάνθηκε. Το υλικό στη συνέχεια, σύμφωνα με τις πηγές αυτές, μεταφέρθηκε σε άλλες τοποθεσίες και το επεξεργασμένο ουράνιο, χωρίς να έχει εμπλουτιστεί αλλού. “Πρόκειται μόνο για το βυθισμένο μέρος του παγόβουνου”, δήλωσε αξιωματούχος των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment