11/10/2019

Ρωσσία και ΗΠΑ άσκησαν βέτο στην καταδίκη της Τουρκίας στον ΟΗΕ - Η Ρωσσία και το ΝΑΤΟ και το Πακιστάν κατανοούν τις ανησυχίες της Τουρκίας

Κατόπιν αιτήματος  Γαλλίας, Γερμανίας, Η.Β, Πολωνίας και Βελγίου, συνεδρίασε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κεκλεισμένων των θυρών με θέμα την τουρκική εισβολή στη Συρία.  Λόγω των διαφωνιών των ΗΠΑ και της Ρωσίας δεν κατορθώθηκε να βγει καταδικαστική απόφαση για την Τουρκία. «Στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δεν κατορθώθηκε να ληφθεί ομόφωνη απόφαση κατά της στρατιωτικής δράσης της Τουρκίας στο βόρειο τμήμα της Συρίας, που συνεδρίασε για το θέμα αυτό. Οι ΗΠΑ και η Ρωσία ψήφισαν ενάντια στην καταδίκη της Τουρκίας». Μετά τη συνάντηση, έγιναν ξεχωριστές δηλώσεις των πρεσβευτών των χωρών της Ε.Ε, όπου απαίτησαν από την Τουρκία να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία.

Ο Λαβρόφ ευρισκόμενος στην πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν, Ασγκαμπάτ, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία. Δήλωσε: «Από την αρχή της κρίσης στη Συρία, έχουμε δείξει ότι κατανοούμε την ανησυχία για την ασφάλεια των τουρκικών συνόρων. Την ίδια στιγμή η Δαμασκός εξέφρασε τις ανησυχίες της, ώστε να επιλυθεί το ζήτημα εντός του πεδίου της εφαρμογής της συμφωνίας του 1998 μεταξύ της Άγκυρας και της Δαμασκού, γνωστής ως συμφωνία των Αδάνων. Και οι δύο πλευρές πρέπει να δουν με βάση τα συμφέροντά τους».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία. Μετά τη συνάντηση του με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ακολούθησε κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, απέφυγε να αναφερθεί στους Κούρδους της Συρίας και δήλωσε ότι; "η Τουρκία είναι μία χώρα σύμμαχος του ΝΑΤΟ, είναι μια ισχυρή χώρα στη Μέση Ανατολή, είναι η χώρα που φιλοξενεί μέχρι στιγμής εκατομμύρια πρόσφυγες από την περιοχή και ότι όλοι οι εταίροι βλέπουν έναν κοινό εχθρό: Το Ισλαμικό Κράτος (Daesh). Το ΝΑΤΟ, έχει ευαισθησία στα ανθρωπιστικά ζητήματα και είναι γνωστό ότι οι τρομοκράτες του Daesh τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ έχουν στόχο την Τουρκία"

Ερωτηθείς εάν είναι εναντίον του κουρδικού YPG, δήλωσε: «Το ΝΑΤΟ δεν έχει ανοιχτό κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων. Εμείς έχουμε παρέμβει στο συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού κράτους (ISIS). Είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των συμμάχων μας (στο θέμα). Ωστόσο, το ΝΑΤΟ δεν εμπλέκεται στη βόρεια Συρία». 

Οι τούρκοι ισχυρίζονται πως η συμφωνία των Αδάνων, δίνει το δικαίωμα στην Τουρκία να εισχωρήσει σε συνοριακά εδάφη της Συρίας προκειμένου να καταδιώξει τους Κούρδους. Η Τουρκία έχει δημοσιοποιήσει εδώ και πολύ καιρό ότι θεωρεί τις κουρδικές ομάδες λαϊκής προστασίας, γνωστές ως YPG, (προσκείμενες στο PKK) τρομοκρατικές, πιθανόν για να διευκολύνει και να δικαιολογήσει την εισβολή της το έδαφος της Συρίας.

The Hellenic Information Team

Ο Μουχάμεντ Φαϊσάλ-εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών του Πακιστάν, δήλωσε πως τα βήματα που διεξάγει η Τουρκία προς την πολιτική επίλυση στην Συρία, στηρίζονται από το Πακιστάν. Ο Φαϊσάλ δήλωσε: "Κατανοούμε τις νόμιμες ανησυχίες ασφάλειας της Τουρκίας στην περιοχή. Η Τουρκία όπως και το Πακιστάν είναι από τις χώρες που έχουν υπάρξει θύματα της τρομοκρατίας. Συγχαίρουμε τις προσπάθειες της Τουρκίας που φιλοξενεί με ευγένεια περισσότερους από 3,5 εκ. Σύριους πρόσφυγες και αντιλαμβανόμαστε τις νόμιμες ανησυχίες της"

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment