10/10/2019

Σε λειτουργία το πρώτο αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα

Από τις 30 Σεπτεμβρίου έχουν ξεκινήσει οι αποτεφρώσεις σορών στην Ελλάδα, όπως ενημέρωσε κατά την επίσημη παρουσίαση το μέλος του Δ.Σ του Αποτεφρωτηρίου Ριτσώνας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αποτέφρωσης, Αντώνης Αλακιώτης.

Επισήμανε πως στο εξής μειώνεται σημαντικά το κόστος για τις οικογένειες που προτίθενται να προχωρήσουν σε αποτέφρωση, σε σύγκριση με το κόστος που υπάρχει σήμερα για μεταφορά και αποτέφρωση στη Βουλγαρία. Συγκεκριμένα, το κόστος αναλύεται στα 600 ευρώ που ζητάει το αποτεφρωτήριο για την κάθε αποτέφρωση συν το κόστος από το γραφείο τελετών. Το πρόσθετο βήμα που πρέπει να κάνει μια οικογένεια για την αποτέφρωση είναι η προσκόμιση βεβαίωσης ιατροδικαστή ότι δεν απαιτείται σχετική διερεύνηση, κάτι που δεν είναι απαραίτητο για τον ενταφιασμό. Η συγκεκριμένη εγκατάσταση εκτός από τους δύο κλιβάνους περιλαμβάνει μεταξύ άλλων χώρο αναμονής για τους συγγενείς, σημείο πώλησης τεφροδόχων και αναψυκτήριο.

Η προσπάθεια για την κατασκευή αποτεφρωτηρίου στην Ελλάδα ξεκίνησε το 1996, ενώ ο ισχύων νόμος υιοθετήθηκε πριν από 13 χρόνια. Από τότε χρειάστηκε μια σειρά τροπολογιών προκειμένου να γίνει εφικτή η κατασκευή ιδιωτικού αποτεφρωτηρίου. Για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις η νομοθεσία προβλέπει περιοδικούς ελέγχους από την Περιφέρεια. Για τους αέριους ρύπους ο έλεγχος θα είναι εξάμηνος.

Ο κος Αλακιώτης χαρακτήρισε την έναρξη λειτουργίας του αποτεφρωτηρίου «ιστορική στιγμή» καθώς η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στον κόσμο που αποκτά την συγκεκριμένη υποδομή.

ΑΜΠΕ

2 comments :

  1. Κουρήτη, ποια είναι η γνώμη σου για την καύση των νεκρών; Είχα διαβάσει, κάποτε, ότι οι πρόγονοί μας, σε κάποια περίοδο, έκαιγαν τους νεκρούς. Έχει βρεθεί και το αρχαιότερο σωζόμενο κείμενο παπύρου, από καύση νεκρού. Στο έπος του Γιλγαμές είχα διαβάσει ότι άφηναν τους νεκρούς, να τους φάνε τα σκυλιά, έξω από την πόλη. Εγώ δεν έχω αποφασίσει, ακόμα. Η ταφή μου φαίνεται ποιο «φυσική» διαδικασία. Επίσης, η σκέψη, ότι κάποια μέρα, κάποιοι αρχαιολόγοι θα επεξεργάζονται τα κρανία μας, είναι πολύ παράξενη. Δεν υπάρχει κανένας σεβασμός στους νεκρούς, πλέον. Όλοι αυτοί, τους οποίους αποκαλούμε αρχαιολόγους, είναι στην πραγματικότητα τυμβωρύχοι. Πολύ λυπηρό.

    ReplyDelete
  2. ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΧΡΟΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΥΠΗΡΞΑΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ .
    Η ΣΥΝΗΘΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΧΕΔΟΝ ΠΑΝΤΑ ΗΤΑΝ Η ΤΑΦΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ.
    Ο ΤΑΦΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΦΑΝΩΝ ΗΤΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ ΤΥΜΒΟΣ ή ΜΕΓΑΛΟΣ ΘΑΛΑΜΟΣ ΣΤΗΝ ΜΙΝΩΙΚΗ ΜΥΚΗΝΑΙΚΗ ΑΡΧΑΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ.

    ΣΕ ΝΕΚΡΙΚΕΣ ΠΥΡΕΣ ΠΑΡΕΔΙΔΑΝ ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΤΑ ΗΡΩΩΝ ή ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΠΕΘΑΙΝΑΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΗΡΩΙΚΑ (ΣΧΕΔΟΝ ΣΥΜΒΟΛΙΚΑ) ΣΕ ΜΑΧΕΣ, ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΝΩΝ, ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΠΩΣ ΥΠΗΡΞΕ ΤΑΦΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΗΣΕΑ ή ΤΑ ΟΣΤΑ ΤΟΥ π.χ. ΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΗΡΩΑΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΗΓΕΜΟΝΑΣ.

    Η ΠΥΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΣΜΟΘΕΑΣΗ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΕΝΟΙΑ ΤΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ "ΖΩΗΣ". Ο ΝΕΚΡΟΣ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΑΠΕΦΑΣΙΖΑΝ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΥΡΑ ΘΕΩΡΕΙΤΟ ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΩΣ ΕΙΧΕ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟΣΑ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕ ΤΗΝ "ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ" ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ "ΖΩΗΣ".
    ΟΙ ΒΟΡΕΙΟΙ ΛΑΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΕΛΤΕΣ ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΧΑΝ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΑ. ΠΑΝΤΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ Η ΣΥΝΗΘΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΗΤΑΝ Η ΤΑΦΗ.

    Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ , ΠΩΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΩ ΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΜΕΝΑ. ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΜΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΒΟΛΙΚΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ή ΟΤΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΑΞΟΥΝ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΜΑΚΑΡΙΤΩΝ ΠΛΕΟΝ, ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΟΥΝ ΕΝ ΖΩΗ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.
    ΥΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΝΟΙΑ ΕΙΜΑΙ ΚΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕΝΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΒΟΥΛΗΣΕΩΣ (ΔΙΑΘΗΚΗ), ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΘΕΩΡΩ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΗ, ΥΠΟ ΚΑΜΜΙΑ ΕΝΝΟΙΑ.

    ReplyDelete