07/09/2019

Ενεργοποίηση της φυσικής αναγέννησης καρδιακών κυττάρων σε νεογνά ποντικών.

Eρευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας, Southwestern, ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να «ξεκλειδώσουν» τον υποκείμενο μοριακό μηχανισμό της αναγέννησης της καρδιάς στα νεογνά των ποντικιών. Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του Proceedings of the National Academy of Sciences, τα συγκεκριμένα νεογνά θηλαστικών ειδών κρύβουν το μυστικό της αναγέννησης του 15% περίπου του ιστού της καρδιακής κοιλίας, μια ικανότητα που εμφανίζεται μέσα σε ένα χρονικό εύρος περίπου επτά ημερών μετά τη γέννηση. Μόλις το χρονικό αυτό «παράθυρο» κλείσει, τα καρδιακά κύτταρα ωριμάζουν και τα ποντίκια χάνουν για πάντα την ικανότητα να αναγεννούν τις τραυματισμένες περιοχές της καρδιάς τους.

Η μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Κέντρο Αναγεννητικής Επιστήμης και Ιατρικής Hamon του αμερικανικού πανεπιστημίου, διεξάγεται από την ίδια επιστημονική ομάδα που το 2011 ανακοίνωσαν πρώτοι στο κόσμο ότι τα ποντίκια έχουν την ικανότητα αναγέννησης ενός σημαντικού ποσοστού του καρδιακού τους μυ. Τα μικροσκοπικά ποντίκια αναγεννούν τις καρδιές τους παράγοντας νέα καρδιομυοκύτταρα, κύτταρα υπεύθυνα για τις ισχυρές συσταλτικές δυνάμεις του υγιούς οργάνου. Τώρα, εντόπισαν γονίδια, τις πρωτεΐνες τους και μια ομάδα κυττάρων, περιλαμβανομένων των μακροφάγων του ανοσοποιητικού συστήματος, που εμπλέκονται στην αναγεννητική διαδικασία, ανοίγοντας τον δρόμο ενδεχομένως και για την αναγέννηση της ανθρώπινης καρδιάς στο μέλλον. Στην περίπτωση εμφράγματος, η καρδιά ενός ενήλικα εκτιμάται ότι χάνει έως και 1 δισεκατομμύριο καρδιομυοκύτταρα επειδή αυτά δεν πολλαπλασιάζονται, δηλαδή δεν μπορούν να αναπληρωθούν.

Στην παρούσα έρευνα εστίασαν στο σύνολο του αγγελιαφόρου RNA στο γονιδίωμα του ποντικού. Ανέλυσαν επίσης ιστόνες, πρωτεΐνες που βρίσκονται στον πυρήνα ευκαρυωτικών κυττάρων που βοηθούν στη «συσκευασία» του DNA.Οι καρδιές που υπέστησαν τραυματισμό και κατάφεραν να αναγεννηθούν ανέπτυξαν μια μοναδική ανοσοαπόκριση. Το πιο σημαντικό ήταν η απελευθέρωση του παράγοντα CcL24, που απελευθερώνεται από τα μακροφάγα, ο οποίος προάγει την αναγέννηση. Επίσης κατά τη διάρκεια της αναγέννησης υπάρχει η πρωτεΐνη δέσμευσης RNA, Igf2bp3.

https://ygeiamou.gr/

No comments :

Post a Comment