21/09/2019

Γερμανία: "Ψηφιακά Σύνορα". Πρόταση για ιδιαιτέρως επικίνδυνες κυβερνοεπιθέσεις.

Η Γερμανία βρίσκεται στη διαδικασία δημιουργίας μια νέας στρατηγικής που θα εισάγει ψηφιακά σύνορα σε περίπτωση ιδιαίτερα επιθετικής κυβερνοεπίθεσης. Μάλιστα, το προτείνει για ολόκληρη την Ευρώπη. Το σχέδιο στην ουσία είναι ότι σε περίπτωση μεγάλης κλίμακας επίθεσης, η Ευρώπη να είναι σε θέση να αποκοπεί από το παγκόσμιο internet διατηρώντας όμως την συνήθη λειτουργία του στο εσωτερικό της. Για την ώρα δεν έχουν καταλήξει στον καλύτερο τρόπο αποσύνδεσης.

Ο εκπρόσωπος της Deutsche Telekom, Thomas Tschersich, παρουσίασε το γερμανικό σχέδιο και τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχουν ήδη ένα αντίστοιχο σύστημα. Δήλωσε ότι η λύση των ΗΠΑ προσφέρει «ίση ισορροπία ελευθερίας και ασφάλειας». Ο ίδιος υποστήριξε ότι αυτή η νέα τακτική δεν πρόκειται να εμποδισεί την πρόσβαση σε υπηρεσίες, αλλά να προστατεύσει εναντίον της εξωτερικής επίθεσης. Τόνισε ότι οι παλαιότερες επιθέσεις στην Ευρώπη, αποδεικνύουν ότι είναι απροστάτευτη από εξωτερική επίθεση.

Αυτή η πρόταση της Γερμανίας για ψηφιακά σύνορα, δεν είναι η πρώτη που εφαρμόζεται. Σύντομα θα τεθεί σε ισχύ στην Ρωσία ο νόμος περί "κυριαρχικού internet". Αυτό θα σημαίνει πως άν η χώρα είναι υπό επίθεση και είτε πρέπει να αποκλειστεί από το internet είτε πρέπει να αποκλείσει την πρόσβαση άλλων σε αυτήν, το internet εντός της,  να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς προβλήματα.

Επικριτές πάντως θεωρούν ότι αυτή δεν θα έπρεπε να είναι η πρώτη λύση άμυνας. Άν τελικά η Γερμανία πετύχει τον σκοπό της και η Ευρώπη αρχίσει να αποκόπτει την πρόσβασή της στο παγκόσμιο internet, ενδεχομένως να προκύψει ένα άλλο σύνολο ζητημάτων, αφόυ πάρχει το ενδεχόμενο αυτό το σύστημα να το εκμεταλλευτούν για πολιτικούς σκοπούς.

https://www.secnews.gr/197416/pshfiaka-sunora-einai-h-amyna-ths-germanias-gia-ta-cyberattacks/

No comments :

Post a Comment