03/09/2019

Η.Β: Έχασε την πλειοψηφία στη Βουλή ο Μπόρις Τζόνσον,

Η κυβέρνηση έχασε τη δεδηλωμένη στο Κοινοβούλιο όταν βουλευτής της  σηκώθηκε κατά την ομιλία του Μπόρις Τζόνσον και πέρασε στα έδρανα των Φιλελευθέρων, δηλώνοντας την αποχώρηση του από την ΚΟ των Τόρις. Ο Φίλιπ Λη, είναι ο συντηρητικός βουλευτής που με την κίνηση του τίναξε στον αέρα την εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία, καταδεικνύοντας με σαφήνεια το οριακό της κατάστασης και το μέγεθος του διακυβεύματος, αλλά και τις εντάσεις στο εσωτερικό των Τόρις. O Λι στη σχετική του ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων «Αυτή η κυβέρνηση επιθυμεί ένα καταστροφικό για την χώρα Brexit, βάζοντας ζωές σε ρίσκο και διακινδυενύοντας το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου». «Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δεν είναι δυνατόν να υπηρετήσω τους ψηφοφόρους μου και τα συμφέροντα της χώρας ως μέλος του κοινοβουλίου με τους Συντηρητικούς», συνεχίζει, προσθέτοντας ότι «για τον λόγο αυτό εντάσσομαι στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και συντάσσομαι με τις προσπάθειες της αρχηγού Τζο Σουίνσον».

Οι εξελίξεις αυτές στερούν από τον Μπόρις Τζόνσον την πλειοψηφία και θα πρέπει πλέον είτε να συνεχίσει με κυβέρνηση μειοψηφίας ρισκάροντας να καταρρεύσει στο ενδεχόμενο πρότασης μομφής από τους εργατικούς, ή να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, τις οποίες νωρίτερα δήλωσε ότι δεν επιθυμεί.

Ο Τζόνσον κάλεσε χθες τους υπουργούς τους σε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια απευθύνθηκε στον βρετανικό λαό. Το μήνυμά του ήταν πως εάν το κοινοβούλιο περάσει νομοθεσία για να σταματήσει το no deal Brexit, το οποίο κατά τον ίδιο είναι ένα διαπραγματευτικό χαρτί στις διαβουλεύσεις του με τους Ευρωπαίους εταίρους, εάν του δέσουν τα χέρια με αυτόν τον τρόπο, τότε δεν έχει άλλον δρόμο από την προκήρυξη εκλογών – έστω και αν ο ίδιος δεν το επιθυμεί.

Για να προκηρύξει εκλογές, ο Βρετανός πρωθυπουργός χρειάζεται πλειοψηφία των δύο τρίτων στο κοινοβούλιο. Τόσο το Εργατικό Κόμμα ωστόσο όσο και οι αντάρτες των Τόρις, ανάμεσά τους ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Τερέζα Μέι, Φίλιπ Χάμοντ, απέρριψαν σήμερα την ιδέα του καθορισμού της ημερομηνίας των εκλογών από τον πρωθυπουργό και αρνούνται τη διεξαγωγή τους πριν από την ψήφιση του νόμου τους για την αναβολή του Brexit.

Στόχος του Εργατικού Κόμματος – και όχι μόνο – είναι μια ακόμη παράταση του Brexit για τρεις μήνες, έως τις 31 Ιανουαρίου του 2020. Το Λονδίνο, θα έχει μία νέα διορία έως τις 19 Οκτωβρίου, για να εγκρίνει την όποια συμφωνία για το Brexit. Εάν αυτό δεν συμβεί, οι Βρετανοί βουλευτές θα αιτηθούν τη νέα παράταση. Εάν η Ε.Ε. από την πλευρά της αντιτείνει μία μεγαλύτερη παράταση, το κοινοβούλιο θα έχει στη διάθεσή του δύο ημέρες για να αποφασίσει.

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης είδαν στο μήνυμά του πρωθυπουργού μία ξεκάθαρη απειλή για εκλογές στις 14 Οκτωβρίου, ενώ ο ίδιος επανέλαβε ότι δεν βλέπει «να υπάρχουν οι συνθήκες» για να μην αποχωρήσει η χώρα από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου. Η ψηφοφορία των εκλογών θα οριζόταν στις 14 Οκτωβρίου, δηλαδή πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης και 18ης Οκτωβρίου που θα κρίνει την τύχη του Brexit, με ή χωρίς συμφωνία.

Πολλοί βουλευτές είχαν εξ αρχής διαφωνία με την προοπτική του hard Brexit, ωστόσο ήταν η απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να κλείσει τη Βουλή για ένα μήνα, αντί για 15 μέρες που συνηθίζεται τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να σωπάσει την αντιπολίτευση και να περιορίσει τον αντίλογο στην επιδίωξη της ατζέντας ρήξης με την ΕΕ.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment