Η Tula Arms Plant, μέλος του ομίλου ROSTEC Russian State Company, ανακοίνωσε ότι ξεκινά την παραγωγή του θερμοβαρικού βλήματος 9M133F-1 των αντιαρματικών συστημάτων Kornet, μέγιστου βεληνεκούς 10 χιλιομέτρων. Τα συγκεκριμένα βλήματα προορίζονται για τα Kornet-D1 και τα οχήματα BMD-4M. Το Kornet-D1 προορίζεται για τον εξοπλισμό των αερομεταφερόμενων δυνάμεων. Σε σύγκριση με τα εν υπηρεσία Kornet, το Kornet-D1 επιτυγχάνει μεγαλύτερο μέγιστο βεληνεκές και αυξημένη ακρίβεια. Αποτελεί εξέλιξη του συστήματος Kornet-D, μέγιστου βεληνεκούς 8 χιλιομέτρων, με αντιαρματική πολεμική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας (HEAT) ή 10 χιλιομέτρων με θερμοβαρική κεφαλή.
https://defencereview.gr/enarxi-paragogis-gia-ta-thermovarika-v/
ΚΟΥΡΗΤΗΣ: ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΡΟΜΕΡΟ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΟ. ΕΓΩ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΡΟΠΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ. ΣΕ ΑΚΤΙΝΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΠΙΒΙΩΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΔΕΜΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΟΥΤΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ. ΑΠΛΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ.
ΣΧΕΤΙΚΑ:
https://defencereview.gr/enarxi-paragogis-gia-ta-thermovarika-v/
ΚΟΥΡΗΤΗΣ: ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΡΟΜΕΡΟ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΟ. ΕΓΩ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΡΟΠΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ. ΣΕ ΑΚΤΙΝΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΠΙΒΙΩΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΔΕΜΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΟΥΤΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ. ΑΠΛΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ.
ΣΧΕΤΙΚΑ:
https://informnapalm.org/en/another-proof-of-russian-weapon-atgm-9m133f-1-kornet-used-in-ukraine/
ReplyDeleteΟΤΙ ΑΠΕΜΕΙΝΕ ΑΠΟ ΕΝΑΝ KORNET ΤΩΝ 29 ΚΙΛΩΝ...
-ΔΗΜΗΤΡΑ-
Αγαπητέ Κουρητη
ReplyDeleteΑπλά ενημερωτικά
Τα αντιαρματικα βλήματα δεν έχουν κατασκευαστεί για να έχουν αποτέλεσμα κατά προσωπικού σε μεγάλη ακτίνα δράσης. Αντίθετα έχουν σκοπό με τη χρήση κυρίως κοιλου γεμισματος να συγκεντρώσουν την μέγιστη κινητική ενέργεια και άρα διακριτικότητα σε συγκεκριμένο σημείο ενός ατσαλινου θώρακα αρματος η σκυροδετου πολυβολειου. Ενα αρμα που εχει διατρηθεί από αντιαρματικο βλήμα εφόσον δεν σκάσουν τα καύσιμα και τα πυρομαχικά του μπορει να φαινεται εξωτερικα αθικτο με μια μικρη μονο οπη εισοδου ενώ εσωτερικά να μην έχει επιβιώσει τίποτα. Τελος το Kornet εξακολουθεί να παραμένει ένα αντιαρματικο που ο Σκοπευτής θα πρέπει να εξακολουθεί να σκοπεύει το στόχο μετά την εκτόξευση σε αντίθεση με τα τεχνολογίας fire and forget οπως τα αμερικανικα javelin τα οποία αυξανουν την επιβιωσιμότητα του χειριστή αλλα και την πιθανότητα ευστοχίας ακόμα και όταν το σημείο εκτόξευσης δεχτεί πυρά κατά την πτήση του πυραύλου καθώς μετά τον εγκλωβισμό και την πυροδότηση ο πύραυλος κινείται ανεξάρτητα του σκοπευτή.
ΠΕΤΡΑΚΑΣ
ReplyDeleteΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΚΑΙ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ. ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΜΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ...
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ ΑΛΛΑ ΙΣΧΥΡΩΣ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΤΑ ΘΕΡΜΟΒΑΡΙΚΑ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ ΕΧΟΥΝ ΔΥΟ ..."ΕΦΕ". ΠΡΩΤΑ ΡΟΥΦΟΥΝ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΓΥΡΩ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΚΤΟΝΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΜΙΑ ΕΚΡΗΞΗ ΠΟΥ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΣΕ ΑΚΤΙΝΑ ΓΥΡΩ ΤΟΥΣ, ΚΑΤΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ.
ΚΟΡΝΕΤ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΡΒΟΒΑΡΙΚΟ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΟ ΠΛΗΤΕΙ ΑΡΜΑ ΜΑΧΗΣ.
ΣΕ ΠΟΣΗ ΑΚΤΙΝΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΗΓΜΑ ΕΓΩ Ο ΠΕΖΟΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑ ΤΟ ΑΡΜΑ ΩΣ ΠΡΟΚΑΛΥΨΗ , ΘΑ ΕΞΑΥΛΩΘΩ ;
ΣΕ ΠΟΣΗ ΑΚΤΙΝΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΗΓΜΑ ΘΑ ΚΑΩ ;
ΠΟΣΑ ΜΕΤΡΑ ΜΑΚΡΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΣΕ ΤΙ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΘΩ ΤΙΠΟΤΑ;
@ΚΟΥΡΗΤΗ . Έχεις δίκιο, δεν κάνεις λάθος.
ReplyDeletehttps://en.wikipedia.org/wiki/Thermobaric_weapon
A thermobaric weapon is a type of explosive that uses oxygen from the surrounding air to generate a high-temperature explosion, and in practice the blast wave typically produced by such a weapon is of a significantly longer duration than that produced by a conventional condensed explosive. The fuel-air explosive (FAE) is one of the best-known types of thermobaric weapons.
They are, however, considerably more destructive when used against field fortifications such as foxholes, tunnels, bunkers, and caves—partly due to the sustained blast wave and partly by consuming the oxygen inside.
@Πετρακας
Τα ερωτήματα του ΚΟΥΡΗΤΗ, έχουν ενδιαφέρον. Θέλω και εγώ να μάθω ποιά μπορεί να είναι η προστασία μας, από αυτά τα πυρομαχικά. Μας ενημερώνεις για την χρήση των αντιαρματικών βλημάτων και του συγκεκριμένου όπλου (Kornet) αλλά όχι για τις επιπτώσεις των θερμοβαρικών βλημάτων, ασχέτως φορέα-εκτοξευτή τους.
Τα θερμοβαρικα πυρομαχικά έχουν προφανώς τις παραπάνω ιδιότητες. Η θερμοβαρικη γομωση σε ένα αντιαρματικο πυρομαχικο οπως το Kornet οπως το αντιλαμβάνομαι εγώ έχει να κάνει με την αύξηση της φονικοτητας του εντός ενός "κλειστού" στόχου σημείου (είτε είναι εντός άρματος μάχης είτε εντός σκυροδετης οργανωμένης αμυντικής θέσης οπως ένα πολυβολειο). Δεν ενδείκνυται για προσβολή στόχου περιοχής οπως συγκέντρωση προσωπικού σε χώρο συγκεντρώσεως. Εκεί χρησιμοποιείς βλήματα πυροβολικού όλμων ή πολλαπλούς εκτοξευτες πυραύλων. Απ όσο ξέρω οι Ρώσοι για τέτοια δουλειά για μικρά βεληνεκη χρησιμοποιούν τους πολλαπλούς εκτοξευτες Grad με θερμοβαρικες κεφαλες
ReplyDelete@Πετρακας
ReplyDeleteΕντάξει δεν ενδείκνυται. Στο σενάριο του ΚΟΥΡΗΤΗ, η διμοιρία που ακολουθεί το άρμα μάχης που βάλλεται με θερμοβαρικό βλήμα, έχει πιθανότητες επιβίωσης; Και εγώ λέω πως δεν έχει. "ΑΠΛΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ" που γράφει ο ΚΟΥΡΗΤΗΣ. Είτε από την έκρηξη, είτε από τα θραύσματα, είτε από ασφυξία είτε από εγκαύματα. Τουλάχιστον με τα κοινά, μη θερμοβαρικά βλήματα, κινδύνευες μόνο από την έκρηξη και τα θραύσματα.
Με τα σύγχρονα αντιαρματικα δεν δύναται μια διμοιρία να ακολουθήσει πεζή ουλαμο ή ιλη αρμάτων σε επιθετική ενέργεια. Αυτό γιατί λόγω της χαμηλής ταχύτητας των αρμάτων θα είναι εύκολος στόχος για τα αντιαρματικα. Αυτές είναι τεχνικές Β Παγκοσμίου Πολέμου που ήταν άλλες οι δυνατότητες των όπλων. Η τεχνική μπροστά το άρμα και πίσω του ομάδα πεζικού ενδείκνυται υπό προϋποθέσεις στον αγώνα κατοικημένων τόπων και αυτό στη φάση της εκκαθάρισης και εφόσον δεν υπάρχουν ισχυρά αντιαρματικα. Εν κατακλείδι για να καταλήξω η χρήση αντιαρματικου οπως το Kornet για να πληξεις πεζικό είναι σπατάλη πυρομαχικών.
Delete