23/08/2019

Οι ΗΠΑ αλλάζουν τη στάση τους απέναντι στο Κοσσυφοπέδιο - Πρόεδρος Σερβίας: "Η ανταλλαγή εδαφών είναι η πρότασή μου"

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo έστειλε μήνυμα προς το Κοσσυφοπέδιο και τους Κοσοβάρους πολιτικούς, καθώς εχθές προσκάλεσε στη Νέα Υόρκη για συνάντηση εργασίας τον Πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vucic, δείχνοντας έτσι ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι αυτό που αποτελεί εμπόδιο για τη συνέχιση του διαλόγου. Αυτή η συνάντηση θα είναι μία από τις σημαντικότερες συναντήσεις που είχε ποτέ ο Vucic με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, καθώς θα συζητηθεί το θέμα του Κοσσυφοπεδίου και η συμφωνία που θα επιτευχθεί μεταξύ των δύο χωρών, γράφει η ιστοσελίδα “Metro”. Οι ΗΠΑ δείχνουν με τις κινήσεις αυτές ότι το πρόβλημα της διακοπής του διαλόγου και της μη επίτευξης συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών έγκειται στην Πρίστινα και όχι στο Βελιγράδι.

Εκτός από τον Pompeo, και το δεξί χέρι του Προέδρου Donald Trump, όπως είναι γνωστός στην Αμερική, ο John Bolton, είχε προχωρήσει σε μία κίνηση είχε προκαλέσει αίσθηση, καθώς είχε ακυρώσει την επίσκεψή του στο Κοσσυφοπέδιο στις 10 Αυγούστου του τρέχοντος έτους, που σε συνδυασμό με τις πρόσφατες εξελίξεις καταδεικνύει ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Κοσσυφοπεδίου έχουν εκτροχιαστεί.

https://www.viadiplomacy.gr/i-ipa-allazoun-ti-stasi-tous-apenanti-sto-kossifopedio/

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε σε συνέντευξή του στην «Φωνή της Αμερικής» ότι η πρότασή του για ανταλλαγή εδαφών με το Κοσσυφοπέδιο δεν έγινε αποδεκτή από την διεθνή κοινότητα. Μιλώντας μετά από συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο και άλλους αξιωματούχους, ο Βούτσιτς είπε: «γνωρίζετε τι έχουμε προσφέρει εδώ και καιρό, αλλά κανείς στον κόσμο δεν το αποδέχθηκε, ούτε οι Αλβανοί το 'θέλαν…» Αναφερόμενος στις εσωτερικές αντιδράσεις είπε ότι διάφορες μυστικές υπηρεσίες βρήκαν πολιτικούς στη Σερβία που εργάζονται για τα ξένα συμφέροντα. Ερωτηθείς εάν έχει ζητήσει υποστήριξη στις ΗΠΑ για την ανταλλαγή των εδαφών, ο Βούτσιτς ανέφερε ... «Η θέση τους (των ΗΠΑ) είναι κάπως διαφορετική. Η Γερμανία έχει μια ιδιαίτερη στάση- χωρίς την ανταλλαγή των εδαφών, αλλά δεν θέλουμε να μιλήσουμε για το ποιο θα ήταν το τελικό αποτέλεσμα. Οι Αμερικανοί είναι πιο ανοιχτοί, είπαν ότι δεν μας νοιάζει η συμφωνία, αν και δεν είμαστε ευχαριστημένοι με την ιδέα του Βούτσιτς, επειδή αναγνωρίσαμε το Κοσσυφοπέδιο με τα σύνορα που έχει. Αυτό έγινε ο 2008. Για αυτό έχω προσφέρει μια συμβιβαστική λύση και δεν πρόκειται μόνο για την ανταλλαγή των εδαφών, αλλά επίσης μιλήσαμε για το τι συνέβη, για σχετικά γεγονότα, όπως το δόγμα Χαλστάιν, οι δύο Γερμανίες και άλλες μορφές. Θέματα που συνομιλήσαμε ανεπίσημα»

The Hellenic Information Team

No comments :

Post a Comment