06/08/2019

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ 2019: Οδηγίες προς επαγγελματίες υγείας για την υποχρεωτική "διαπολιτισμική" ...προσαρμογή τους, στις θρησκευτικές πεποιθήσεις των λαθροεισβολέων.

Tα περιστατικά εντός των νοσοκομείων με ασθενείς που χρειάζονται ειδική διαχείριση λόγω πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων αυξήθηκαν απότομα εξαιτίας του λαθρομεταναστευτικού, αιφνιδιάζοντας το ΕΣΥ.
  • Προσαρμογή της φαρμακευτικής αγωγής ώστε αυτή να χορηγείται ανά 12ωρο, λόγω της νηστείας του Ραμαζανιού. 
  • Εξέταση γυναίκας ασθενούς μόνον από γυναίκα γιατρό, παρουσία του συζύγου.
  • Άρνηση μετάγγισης αίματος γιατί το απαγορεύει η θρησκεία. 
  • Πιο συχνές μετρήσεις του σακχάρου αίματος των διαβητικών ατόμων. 
  • Ενέσιμα και διαδερμικά φάρμακα, καθώς και γαργάρες επιτρέπονται. Απαγορεύονται τα εισπνεόμενα, οι σταγόνες και τα υπόθετα.
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ - πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) εξέδωσε οδηγίες προς επαγγελματίες υγείας για το πώς οφείλουν να διαχειριστούν ασθενείς και χρονίως πάσχοντες μουσουλμάνους, που έχουν ξεκινήσει από την περασμένη Δευτέρα τη νηστεία του Ραμαζανίου. Οπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, κατά το Ραμαζάνι οι μουσουλμάνοι θα απέχουν από τροφή και νερό από την ανατολή έως και τη δύση του ηλίου, με αποτέλεσμα να υπάρξει κίνδυνος ιατρικών επιπλοκών. «Οι επαγγελματίες υγείας οφείλουν να είναι σε επαγρύπνηση και να ρωτούν τους ασθενείς τους εάν νηστεύουν, καθώς και να συζητούν μαζί τους τον βαθμό επικινδυνότητας της συμμετοχής τους στη νηστεία. Για τους ασθενείς που επιλέγουν να νηστέψουν, η εξατομίκευση της φροντίδας και ο συχνός έλεγχος είναι απαραίτητα».

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, για τους διαβητικούς που νηστεύουν, η ημερήσια λήψη θερμίδων ανατρέπεται και χρειάζεται ανασχεδιασμός των αντιδιαβητικών φαρμάκων, ενώ θα πρέπει να δοθούν συμβουλές στους πάσχοντες για την αποφυγή επιπλοκών, όπως π.χ. υπογλυκαιμία. «Συμβουλέψτε τους διαβητικούς ασθενείς να ελέγχουν το σάκχαρο αίματος πιο συχνά κατά τη νηστεία. Λάβετε υπόψη σας πόσο θα κρατήσει η νηστεία. Ενσωματώστε την εμπειρία των ασθενών με χρόνια νοσήματα που νήστεψαν τα προηγούμενα χρόνια στις θεραπευτικές οδηγίες που δίνετε τώρα», σημειώνει. Σύμφωνα με τον Οργανισμό ένα άτομο που νηστεύει μπορεί να λάβει ενέσιμα και διαδερμικά φάρμακα, καθώς και γαργάρες, εφόσον δεν τις καταπίνει. Δεν μπορεί όμως να λάβει εισπνεόμενα, σταγόνες ωτικές ή ρινικά σπρέι καθώς και υπόθετα (κολπικά και από τον ορθό). Ο ΕΟΔΥ προτείνει στους γιατρούς να υπενθυμίζουν σε άτομα με εύθραυστη υγεία και ασθενείς το δικαίωμα εξαίρεσης από τη νηστεία, που τους δίνει το Κοράνι. Ειδικές οδηγίες για τις θηλάζουσες μητέρες έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ σε αραβικά και φαρσί, ώστε να τυπωθούν και να διανεμηθούν. Τέλος, ο Οργανισμός έχει εκδώσει οδηγίες για ασφαλή τρόφιμα στα κέντρα φιλοξενίας, με δεδομένες τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν αυτή την περίοδο.

Οπως αναφέρει η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς και συντονίστρια διευθύντρια της Γ΄ Παθολογικής Κλινικής του «Γ. Γεννηματά», Ματίνα Παγώνη, σε κάθε εφημερία του νοσοκομείου θα κληθούν γιατροί και προσωπικό να αντιμετωπίσουν περιστατικά λαθρομεταναστών που δεν γνωρίζουν τη γλώσσα. «Μπορεί να προσπαθήσουν να μας εξηγήσουν με ελάχιστα αγγλικά ή μας δείχνουν πού πονάνε, ή στην καλύτερη περίπτωση έρχεται μαζί τους κάποιος που να γνωρίζει καλά αγγλικά», σημειώνει η κ. Παγώνη. Οταν το πρόβλημα υγείας είναι ήπιο, δεν τίθεται θέμα, όμως όταν πρόκειται για βαριά περιστατικά, «τα πράγματα είναι δύσκολα. Συνήθως δεν θέλουν να μείνουν στο νοσοκομείο και εσύ θα πρέπει να τους πείσεις ότι χρειάζονται νοσηλεία. Εχουμε ζητήσει να συνοδεύονται οι ασθενείς από κάποιον μεταφραστή για να διευκολυνόμαστε με το ιστορικό υγείας. Ετσι αισθάνονται και αυτοί περισσότερη ασφάλεια, ενώ είναι μεγάλη διευκόλυνση και για εμάς», επισημαίνει.

Το ζήτημα δεν έχει να κάνει μόνο με τη μετάφραση, αλλά και με πολιτιστικές διαφορές που μπορεί να έχουν τόσο οι λαθρομετανάστες όσο και άλλες ειδικές ομάδες πληθυσμού. «Παραδείγματος χάριν, το να κρατάει κάποιος το κεφάλι του δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχει πονοκέφαλο, αλλά μπορεί να είναι τρόπος να δείξει ότι υποφέρει. Μία μουσουλμάνα δεν θα δεχθεί εύκολα να την εξετάσει άνδρας. Και εάν ένας Ρομά χρειαστεί να νοσηλευτεί, “μετακομίζει” στο νοσοκομείο μαζί του όλη η οικογένεια», τονίζει μιλώντας στην «Κ» η αναπληρώτρια διοικήτρια του «Γ. Γεννηματάς», Αννα Μάινα, με πρωτοβουλία της οποίας διενεργήθηκε πρόσφατα εκπαιδευτική ημερίδα «Πολιτιστικές ιδιαιτερότητες των ληπτών υπηρεσιών Υγείας και η διαχείρισή τους από τους επαγγελματίες Υγείας». Η ίδια εστιάζει στον σημαντικό ρόλο του διαπολιτισμικού μεσολαβητή που αναλαμβάνει να γεφυρώσει το χάσμα, μεταβιβάζοντας στον γιατρό τις αξίες και τις αρχές ασθενών με ιδιαίτερο πολιτιστικό υπόβαθρο.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Philos - Ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση υγείας για την λαθρομεταναστευτική κρίση», που υλοποιεί το υπουργείο Υγείας και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), έχουν ήδη αναπτυχθεί σε νοσοκομεία νησιών και περιοχών όπου βρίσκονται κοντά σε χώρους φιλοξενίας λαθρομεταναστών ομάδες ειδικών–κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων, επισκεπτών υγείας και μεταφραστών– που αναλαμβάνουν τον ρόλο της μεσολάβησης. «Αυτή η παρέμβαση ενισχύεται και αναμένεται να επεκταθεί από τον ερχόμενο Μάιο, με τη δεύτερη φάση του προγράμματος “Philos”», τονίζει ο αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ και σύμβουλος του υπουργείου Υγείας για θέματα λαθρομεταναστών Αγης Τερζίδης. Και προσθέτει: «Ο τελικός στόχος είναι να υπάρχει σε κάθε νοσοκομείο του ΕΣΥ και ένα γραφείο διαπολιτισμικής μεσολάβησης με ειδικούς που θα διευκολύνουν στην πορεία τους στο σύστημα όχι μόνο τους λαθρομετανάστες αλλά και ειδικές ομάδες, όπως Ρομά, χρήστες ναρκωτικών ουσιών, εκδιδόμενες γυναίκες».

Σημαντική βοήθεια στο έργο των γιατρών χαρακτηρίζει την ύπαρξη της ομάδας διαπολιτισμικής μεσολάβησης στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης ο συντονιστής διευθυντής της Μαιευτικής Κλινικής του νοσοκομείου Παναγιώτης Προβέντζας. Οπως αναφέρει η ομάδα αυτή, μεταξύ άλλων, βοηθάει σημαντικά στην επικοινωνία με τους ασθενείς και επίσης φροντίζει για τη γραφειοκρατία αλλά και για το πού θα πάνε οι ασθενείς μετά το εξιτήριο. Σύμφωνα με τον ίδιο, τόσο η ύπαρξη της ομάδας όσο και το πέρασμα του χρόνου έχουν εξομαλύνει τα προβλήματα επικοινωνίας που υπήρχαν στην αρχή. «Μπορώ να σας μιλήσω για τη δική μου ειδικότητα», επισημαίνει ο κ. Προβέντζας, «οι μουσουλμάνες που στην αρχή δεν ήθελαν να τις εξετάσει άνδρας γυναικολόγος, πλέον δεν έχουν αντίρρηση. Γνωρίζουν ότι στην Ελλάδα αυτό συμβαίνει. Τους το έχουν εξηγήσει οι μεσολαβητές. Είναι μία γνώση που μεταφέρουν η μία στην άλλη, οπότε πλέον έρχονται προετοιμασμένες γι’ αυτό».

https://www.kathimerini.gr/1023124/article/epikairothta/ellada/odhgies-se-giatroys-gia-to-ramazani
https://www.kathimerini.gr/949314/article/epikairothta/ellada/metanastes-kai-giatroi-xamenoi-sth-metafrash

No comments :

Post a Comment