24/07/2019

Διαπιστώθηκαν εγκεφαλικές αλλοιώσεις στους διπλωμάτες των ΗΠΑ στην Κούβα

Οι μαγνητικές τομογραφίες που έγιναν στους Αμερικανούς διπλωμάτες οι οποίοι ασθένησαν μυστηριωδώς ενώ υπηρετούσαν στην Αβάνα δείχνουν ότι ο εγκέφαλός τους παρουσιάζει σημαντικές διαφορές, σύμφωνα με μια μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η οποία όμως δεν λύνει το αίνιγμα, ούτε επιβεβαιώνει αν οι άνθρωποι αυτοί έπεσαν θύματα “ηχητικής επίθεσης”, όπως την χαρακτήρισαν στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης.  Η μελέτη που δημοσιεύεται στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής (Jama) έγινε από καθηγητές και ιατρούς του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνιας, κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης.  Δεν υπήρξε μια σαφής απάντηση για την αιτία που προκάλεσε τα συμπτώματα τα οποία παρουσίασαν οι διπλωμάτες και οι οικογένειές τους από τα τέλη του 2016 μέχρι τον Μάιο του 2018. Επιβεβαίωσε όμως ότι “οι εγκέφαλοί τους υπέστησαν κάτι που προκάλεσε αυτές τις αλλαγές”, όπως είπε η καθηγήτρια ακτινολογίας Ρατζίνι Βέρμα, ειδική στη μαγνητική τομογραφία. “Δεν το φαντάστηκαν. Έγινε όντως κάτι στον εγκέφαλό τους. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι αλήθεια μένει να αποδειχθεί. Αυτό που συνέβη δεν οφείλεται σε υποκείμενη νόσο”, πρόσθεσε.

Από τα τέλη του 2016 μέχρι τον Μάιο του 2018 Αμερικανοί διπλωμάτες που υπηρετούσαν στην Αβάνα και μέλη των οικογενειών τους ανέφεραν μια σειρά παράξενων συμπτωμάτων: αστάθεια, ιλίγγους, έλλειψη συντονισμού, κουδούνισμα στα αυτιά, ακούσιες κινήσεις των ματιών, αλλά και άγχος, αϋπνία, ευερεθιστότητα και κάτι που τα θύματα αποκαλούσαν “διανοητική ομίχλη”. Οι ΗΠΑ ανακάλεσαν το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού τους από την Αβάνα τον Σεπτέμβριο του 2017. Ορισμένοι από τους ασθενείς ανάρρωσαν, άλλοι όμως υποβάλλονται μέχρι και σήμερα σε θεραπεία, σύμφωνα με την Βέρμα. Κατόπιν αιτήματος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, 44 Αμερικανοί διπλωμάτες και συγγενείς τους στάλθηκαν από τα μέσα του 2017 στο Κέντρο Εγκεφαλικών Τραυμάτων του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια ια να υποβληθούν σε εξετάσεις. Οι επιστήμονες συνέκριναν τις μαγνητικές τομογραφίες τους με εκείνες μιας ομάδας υγιών εθελοντών. Οι διαφορές ήταν σημαντικές και αφορούν τη λευκή ουσία και την παρεγκεφαλίδα, το μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει την κίνηση.

Ο Καναδάς έχει επίσης αναφέρει 14 “θύματα” και ανακάλεσε το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού του τον περασμένο Ιανουάριο.

Άλλοι ερευνητές επέκριναν τον τρόπο διεξαγωγής της μελέτης ενώ ορισμένοι αμφισβητούν το αν υπήρξε ποτέ κάποιου είδους “επίθεση”. “Το να βρεις αποδείξεις για μια αλλαγή στον εγκέφαλο δεν συνιστά απόδειξη τραυματισμού του”, σχολίασε ο Τζον Στόουν, καθηγητής νευρολογίας στο Κέντρο Κλινικών Εγκεφαλικών Μελετών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, που δεν συμμετείχε στη μελέτη. Ο Σέρτζο Ντέλα Σάλα, συνάδελφός του στο ίδιο πανεπιστήμιο, επισήμανε ότι στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν και 12 διπλωματικοί υπάλληλοι που είχαν υποστεί διάσειση κάποια στιγμή στο παρελθόν, πριν σταλούν στην Κούβα. Αντιθέτως, κανείς από την ομάδα ελέγχου δεν δήλωσε ότι είχε τραυματιστεί στο κεφάλι.

Η Κούβα αρνείται κάθε ευθύνη για την ασθένεια των διπλωματών. Δεν έχει παρουσιαστεί μέχρι τώρα καμία απόδειξη ότι το φαινόμενο θα μπορούσε να οφείλεται σε κάποια “ηχητική επίθεση”.

ΑΜΠΕ

Το ηχητικό ντοκουμέντο από τις επιθέσεις εναντίον Αμερικανών διπλωματών στη Κούβα

No comments :

Post a Comment