23/07/2019

Η.Β: Ο Μπόρις Τζόνσον νέος πρωθυπουργός

Ο Μπόρις Τζόνσον αναδείχτηκε νικητής στην εσωκομματική διαδικασία των Τόρις και αναλαμβάνει την ηγεσία του συντηρητικού κόμματος αλλά και την πρωθυπουργία της Μεγάλης Βρετανίας. Το αποτέλεσμα είναι μια θεαματική νίκη για έναν από τους πιο εκκεντρικούς πολιτικούς της Βρετανίας και τοποθετεί έναν δημόσια δηλωμένο υποστηρικτή του Brexit επικεφαλής της κυβέρνησης για πρώτη φορά από τότε που το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016. O Τζόνσον συγκέντρωσε των 66% των ψήφων των μελών του κόμματος των Συντηρητικών. 92.153 ψήφους συγκέντρωσε ο νέος επικεφαλής των Τόρις, ενώ ο αντίπαλός του στην κούρσα της διαδοχής, Τζέρεμι Χαντ, συγκέντρωσε 46.656 ψήφους, ενώ διευκρινίζεται ότι από τους 159.320 ψηφοφόρους, στην διαδικασία συμμετείχε το 87,4%. Ο Τζόνσον την Τετάρτη θα αναλάβει και επίσημα την πρωθυπουργία της Μεγάλης Βρετανίας.

Το σύνθημα της εκστρατείας του για την ηγεσία ήταν να «εκπληρωθεί το Brexit, να ενωθεί η χώρα και να ηττηθεί (ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού κόμματος) Τζέρεμι Κόρμπιν – και αυτό είναι που πρόκειται να κάνουμε». Στις πρώτες του δηλώσεις, ο Μπόρις Τζόνσον δεσμεύτηκε να φέρει σε πέρας το Brexit στις 31 Οκτωβρίου. «Φαίνεστε φοβισμένοι; Νιώθετε φοβισμένοι; Εμένα δεν μου φαίνεστε καθόλου φοβισμένοι», δήλωσε ο Τζόνσον σε μέλη του κόμματος στο συνεδριακό κέντρο Queen Elizabeth απέναντι από το βρετανικό Κοινοβούλιο. «Θα δραστηριοποιήσουμε τη χώρα. Θα φέρουμε εις πέρας το Brexit στις 31 Οκτωβρίου και θα εκμεταλλευθούμε όλες τις ευκαιρίες που θα φέρει», δήλωσε σε ομιλία του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Τον Μπόρις Τζόνσον έσπευσε να συγχαρεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με tweet του, στο οποίο αναφέρει ότι θα είναι «καταπληκτικός».

Η νίκη του οδηγεί το Ηνωμένο Βασίλειο προς μια αντιπαράθεση με την ΕΕ για το Brexit και προς μια συνταγματική κρίση εντός της χώρας, καθώς οι Βρετανοί βουλευτές έχουν δεσμευθεί να καταψηφίσουν την όποια κυβέρνηση προσπαθήσει να βγάλει τη χώρα εκτός του μπλοκ χωρίς μια συμφωνία διαζυγίου.  Η Βρετανία είναι πιθανότερο να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία, ανακοίνωσε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.

ΑΜΠΕ

1 comment :

  1. Anonymous24/7/19 00:14

    https://jewishnews.timesofisrael.com/boris-johnson-zionist/?sfns=mo

    ReplyDelete