13/10/2017

Το ηχητικό ντοκουμέντο από τις επιθέσεις εναντίον Αμερικανών διπλωματών στη Κούβα

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, πολλοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ ανέφεραν προβλήματα υγείας που κυμαίνονται από πονοκεφάλους και δυσκολία συγκέντρωσης, έως απώλεια ακοής και εγκεφαλική βλάβη. Πολλοί πιστεύουν πως έγιναν στόχος κάποιας επίθεσης με ηχητικό όπλο, με κάποια από τα θύματα να αναφέρουν ότι άκουσαν επώδυνους θορύβους στα γραφεία ή στα υπνοδωμάτια τους.

Το Associated Press δημοσίευσε ένα ηχητικό ντοκουμέντο, υποστηρίζοντας πως αυτός ήταν ο ήχος που άκουσαν οι Αμερικανοί διπλωμάτες, λίγο πριν αρρωστήσουν. Η ηχογράφηση, που κυκλοφόρησε πριν λίγες ώρες από το AP, είναι η πρώτη δημοσίευση των πολλών που καταγράφηκαν στην Κούβα και που οδήγησαν αρχικά τους ανακριτές να υποπτεύονται ένα ηχητικό όπλο. Υπάρχουν περίπου 20 διαφορετικές συχνότητες στο σχετικό ηχητικό ντοκουμέντο με τον ήχο να διακυμαίνεται μεταξύ 7,000 και 8,000 kHz.

Οι ηχογραφήσεις από την Αβάνα έχουν σταλεί προς ανάλυση στο Πολεμικό Ναυτικό των Η.Π.Α., το οποίο έχει προηγμένες δυνατότητες για την ανάλυση ακουστικών σημάτων. Μέχρι στιγμής όμως, οι ηχογραφήσεις δεν έχουν προωθήσει σημαντικά τις έρευνες των ΗΠΑ για το τι προκάλεσε τα συμπτώματα στους διπλωμάτες. Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η κυβέρνηση δεν γνωρίζει ακόμα ποιος είναι υπεύθυνος για τραυματισμούς στο προσωπικό της, αλλά οι Η.Π.Α. κατηγορούν την Κούβα διότι δεν προστάτευσε τους Αμερικανούς διπλωμάτες στο έδαφός της. Το Πολεμικό Ναυτικό και το Υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχόλια σχετικά με την ηχογράφηση. Η Κούβα αρνείται τη συμμετοχή ή τη γνώση των επιθέσεων.

https://www.youtube.com/watch?v=rgbnZG85IRo

No comments :

Post a Comment