15/07/2019

Αυξητικές τάσεις παρουσιάζουν οι λαθρομεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο τις τελευταίες ημέρες - «Η Κύπρος είναι η νέα Λαμπεντούζα της Ευρώπης»

Συνολικά 92 άτομα τις πρωινές ώρες 13/7/2019 στη Λέσβο τη Χίο και τη Σάμο.
  • Λέσβος: Σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή ν. Λέσβου, πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο, με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων. Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το πλήρωμα του ανωτέρω σκάφους προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των εν λόγω αλλοδαπών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμένα Μυτιλήνης, ενώ συνελήφθη ένας 46χρονος αλλοδαπός εξ αυτών, ως χειριστής της λέμβου. Επίσης,στον εντοπισμό και τη διάσωση τριάντα οκτώ (38) αλλοδαπών προέβησαν, πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Λιμενικού Σώματος–Ελληνικής Ακτοφυλακής.
  • Χίος: Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή »ΝΕΝΗΤΩΝ» ν. Χίου, πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο, με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων. Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, πλήρωμα ανωτέρω πλοίου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των ανωτέρω, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμένα Χίου. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου.
  • Σάμος: Οι αρχές εντόπισαν λέμβο στην οπόια επέβαιναν 56 αλλοδαποί στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά του ακρωτηρίου «ΠΡΑΣΟ» της Σάμου. Ολοι μεταφέρθηκαν στο Βαθύ, ενώ διενεργείται προανάκριση από το λιμεναρχείο της Σάμου.

«Σε καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν αναζητούν τόσο πολλοί πρόσφυγες άσυλο, σε σχέση με τον ντόπιο πληθυσμό της, όσο στην Κύπρο. Το 2018 ήταν σχεδόν 8.000, 70% περισσότεροι από ότι την προπερασμένη χρονιά. Οι περισσότεροι προέρχονται από τη Συρία και φθάνουν την Κύπρο είτε με σκάφη είτε μέσω των κατεχομένων, γράφει στην ιστοσελίδα του ο ραδιοσταθμός Deutschlandfunk. Η Κύπρος είναι η νέα Λαμπεντούζα της Ευρώπης επειδή οι περισσότερες άλλες προσφυγικές οδοί έχουν κλείσει και η Συρία απέχει μόλις 200 χλμ. συνεχίζει η γερμανική ιστοσελίδα και σημειώνει: Η Μεγαλόνησος δυσκολεύεται πολύ να αποδεχθεί το νέο της ρόλο ως χώρα υποδοχής. Η Κορίνα Δρουσιώτου συντονίστρια της ΜΚΟ Κυπριακό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες γνωρίζει καλά ότι στις κυπριακές αρχές εκκρεμούν περισσότερες από 8.000 αιτήσεις χορήγησης ασύλου, αλλά και ότι υπάρχει σημαντικό πρόβλημα στέγασης. Η κ. Δρουσιώτου τονίζει: “Βλέπεις παντού άστεγους πρόσφυγες. Οι αιτούντες άσυλο λαμβάνουν επίδομα ενοικίου, το οποίο ωστόσο είναι μόλις 100 ευρώ το μήνα που δεν αρκεί για να νοικιάσεις σπίτι. Μια επιστροφή στο κέντρο υποδοχής δεν αποτελεί επιλογή διότι είναι υπερπλήρες”».

 ΑΜΠΕ (DW)

No comments :

Post a Comment