03/07/2019

Τι προβλέπουν οι συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες στην Κρήτη (ΔΙΑΒΑΣΤΕ, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ)

Την περασμένη Πέμπτη υπεγράφησαν οι συμβάσεις για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης».

Oπως σημείωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης...

"Το ελληνικό δημόσιο, προσπάθησε μέσα από τις λεπτομερείς συμβάσεις να διασφαλίσει στο έπαρκο τα συμφέροντά του και οι υπογραφές του Υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη και του διευθύνοντα σύμβουλου της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Γιάννη Μπασιά (οι δύο που υπέγραψαν για λογαριασμό του δημοσίου), εγγυώνται οτι οι οικονομικοί και περιβαλλοντικοί όροι της ενεργειακής συμφωνίας θα εφαρμοστούν στο ακέραιο. Η "προίκα" που αφήνει η συμφωνία μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του πετρελαϊκού κολοσσού της Exon Mobil θα είναι τεράστια για την Κρήτη, ανεξαρτήτου των ευρημάτων ενώ τα οικονομικά οφέλη για το δημόσιo "διατρέχουν" κάθε φάση της ενεργειακής επένδυσης, από τη φάση της έρευνας μέχρι και της εκμετάλλευσης. Ένα μέρος των χρημάτων του ελληνικού δημοσιου, θα κατανέμονται κατευθείαν στην Περιφέρεια Κρήτης που ταυτόχρονα θα έχει ένα μόνιμο θεσμό περιβαλλοντικής επιτήρησης των δραστηριοτήτων. Δίνεται έτσι η ευκαιρία στην Κρήτη να πετύχει δυσθεώρητη οικονομική ανάπτυξη με όρους βιωσιμότητας, συμβατή με το περιβάλλον. Πριν καν ξεκινήσουν οι έρευνες, η προοπτική και μόνο της επένδυσης-μαμούθ προκάλεσε την ίδρυση του Ινστιτούτου Έρευνας Υδρογονανθράκων σε συνεργασία του Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Κρήτης και αυτό είναι μόνο η αρχή αφού όπως δείχνει η διεθνής εμπειρία, από το real estate μέχρι τα τρόφιμα, τις επικοινωνίες, τις μεταφορές, τις κατασκευές, το λογισμικό κλπ. αναμένεται να δημιουργηθούν ευκαιρίες ικανές να απογειώσουν την Κρήτη. Η ερευνητική περίοδος διαρκεί 8 χρόνια (με δυνατότητα παράτασης), διάστημα στο οποίο προβλέπεται υποχρεωτικά η διεξαγωγή σεισμικών και γεωχημικών ερευνών καθώς και μιας γεώτρησης βάθους 4.000 μέτρων (συμπεριλαμβανομένου του βάθους νερού)."

Σχετικά με τα ανταποδοτικά οφέλη για την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία, ο Υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης έχει αναφέρει ότι υπάρχει ένα οριοθετημένο πλαίσιο το οποίο ενσωματώνεται σε όλες τις συμβάσεις  και προβλέπει:
  • Οι ανάδοχοι υποχρεούνται στην καταβολή τιμήματος ήδη από την υπογραφή της σύμβασης
  • Κατά τις τρεις φάσεις της έρευνας, που διαρκεί 7-8 χρόνια, καταβάλλεται στρεμματική αποζημίωση
  • Όταν υπάρξει παραγωγή, τα κέρδη του αναδόχου θα επιβαρύνονται με φόρο 20% υπέρ του Δημοσίου και 5% υπέρ των Περιφερειών
  • Το Δημόσιο θα λαμβάνει τα προβλεπόμενα σταθερά μισθώματα επί του τζίρου της εκμετάλλευσης
  • Οι πόροι αυτοί, θα προσανατολιστούν στο Ταμείο των Γενεών για την ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος. 
  • Κατά την έναρξη κάθε φάσης ο ανάδοχος καταθέτει εγγυητικές επιστολές όπως και σε κάθε πιθανή παράταση. 
  • Τόσο κατά τη φάση έρευνας όσο και κατά τη φάση εκμετάλλευσης, ο ανάδοχος υποχρεούται να εκπαιδεύσει και να παρέχει τεχνική υποστήριξη στο προσωπικό του Δημοσίου και της ΕΔΕΥ. Για το σκοπό αυτό καταβάλλει το ποσό των 140.000 ευρώ ετησίως για κάθε εκμετάλλευση.
Το Ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει σε κάθε φάση:

κατά τη φάση έρευνας:
  • 1.500.000 ευρώ με την υπογραφή της Σύμβασης (Signature Bonus)
  • στρεμματικές αποζημιώσεις (surface fees) περί τα 2.500.000 ευρώ κατά τις τρεις φάσεις έρευνας (σε διάρκεια 8 ετών)

κατά τη φάση εκμετάλλευσης:
  • καθ’ όλη τη διάρκεια αποδίδονται στο Δημόσιο μισθώματα (royalties) 200 ευρώ / km2 της περιοχής εκμετάλλευσης ανά έτος
  • επιπλέον ποσά ανάλογα με την παραγωγή μετρούμενη σε βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου (μπόνους παραγωγής)

Σε σχέση με το περιβάλλον προβλέπεται:
  • Υποβολή Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σε κάθε φάση.
  • Δημιουργία διακριτής Μονάδας Περιβάλλοντος η οποία λειτουργεί με ευθύνη των εταιρειών. Στόχος της είναι η ολοκληρωμένη μέριμνα για την πρόληψη, τον περιορισμό και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στο περιβάλλον κάθε περιοχής. Επιπλέον, η Μονάδα Περιβάλλοντος θα αποτελεί το σύνδεσμο επί όλων των περιβαλλοντικών θεμάτων με τις τοπικές κοινωνίες, με τα σχετικά με τους υδρογονάνθρακες και το περιβάλλον τα παρατηρητήρια και με τις αρμόδιες υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης.
  • Οι σεισμικές έρευνες, θα διεξάγονται υπό λεπτομερές πλέγμα μέτρων προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος το οποίο θα περιγραφεί σε κατάλληλο Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης (ΠΣΔ ή Environmental Action Plan – EAP). Η αποδοχή του ΠΣΔ, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή του και κατά συνέπεια για την έναρξη των ερευνών πραγματοποιείται κατόπιν σύμφωνης γνώμης της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
  • Απαιτείται πλήρης ανταπόκριση σε δεσμεύσεις και κατευθύνσεις διακρατικών συμβάσεων που έχει συνυπογράψει η Ελλάδα, όπως ιδίως η ACCOBAMS (Μεγάλα Κητώδη).
  • Συντάσσεται Περιβαλλοντική έκθεση βάσης η οποία συνυποβάλλεται μαζί με το Ετήσιο πρόγραμμα εργασιών
  • Σε κάθε εκμετάλλευση προβλέπεται η ύπαρξη του Παρατηρητηρίου ΥΑ στο οποίο συμμετέχουν άτομα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τοπικούς παράγοντες (Ν 4602/2019).

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: ΣΤΡΑΤΙΕΣ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΩΝ ΠΑΡΑΣΙΤΩΝ ΕΓΓΥΩΝΤΑΙ ΠΩΣ ΟΥΤΕ ΕΝΑ (1) ΕΥΡΩ ΔΕΝ ΘΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. ΘΑ ΤΑ ΦΑΝΕ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΣΕ ΑΣΚΟΠΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ. ΤΟ... "ΤΑΜΕΙΟ ΤΩΝ ΓΕΝΕΩΝ" ΛΙΑΝ ΣΥΝΤΟΜΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΙΟΝ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΤΑΜΕΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΠΩΣ ΟΥΔΕΜΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ, ΠΟΥ ΜΟΝΟΝ ΑΥΤΗ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΟΖ ΜΑΣ.
ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΟΜΩΣ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΗ. ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ; ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΜΟΝΟΝ ΣΤΗΝ (ΣΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ) ; ΤΟ ΜΙΣΘΩΜΑ ΚΑΙ Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ (ΤΩΝ) ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ Η ΑΜΟΙΒΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ; ΔΙΕΘΝΩΣ ΕΩΣ ΤΟ ΠΟΛΥ 40% ΤΟΥ ΕΞΑΓΟΜΕΝΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ. ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΟΤΙ ΑΥΤΕΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΑΛΛΑ ΕΓΩ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ Η ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΩΣ ΠΛΗΡΩΜΗ ..."μπόνους παραγωγής". ΣΕ ΤΙ ΤΙΜΗ; ΦΙΞΑΡΙΣΜΕΝΗ ή ΤΡΕΧΟΥΣΑ; ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΕΙΠΑΝ 3-4/10 ; ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΕΚΕΙΝΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ. ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΕΑΝ ΑΥΤΟ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΤΟΤΕ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΟΡΟ.
Ο ΣΤΑΘΑΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ ΝΑ ΠΟΥΝ ΠΩΣ ΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΜΗ ΣΥΝΗΘΕΙΣ (ΕΠΙΠΛΕΟΝ) ΜΕΛΕΤΕΣ-ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΖΗΤΗΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ, ΘΑ ΧΡΕΩΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΜΟΙΒΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΖΑΜΠΑ.
ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ  ΤΗΝ ΔΙΑΦΑΙΝΟΜΕΝΗ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΑΚΟΜΗ ΒΓΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ ΑΡΠΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΩΝ  ΠΑΡΑΣΙΤΩΝ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΘΕΩΡΩ ΠΟΛΥ ΚΑΛΛΙΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΑ ΜΗΝ ΒΓΕΙ ΤΙΠΟΤΑ. 

1 comment :

  1. ΠΑΟΚαρα4/7/19 06:59

    Τα είπες όλα.
    20% θα είναι το κέρδος όταν στην Κύπρο το ποσοστό είναι μεγαλύτερο, κάτι το οποίο είναι παράλογο αν σκεφτεί κανείς ότι το ρίσκο το οποίο παίρνουν οι εξορυκτικές εταιρείες εκεί είναι πολύ μεγαλύτερο(βλέπε ΕΝΙ, τουρκικός παράγοντας κλπ).
    Και φυσικά όταν μιλάμε για 5% διάφορα επί των κερδών, καταλαβαινετε για τι πόσα μιλάμε.
    Πραγματικά θα πέσει μεγάλο φαγοπότι και φυσικά καμία περιφέρεια και κανένας Έλληνας δεν θα δει τη ζωή του να καλυτερευει.

    ReplyDelete