18/07/2019

Λαθρομετανάστευση: Ο Ματέο Σαλβίνι παρέμεινε αμετακίνητος στις θέσεις του - Αποτυχία για τη δημιουργία μηχανισμού κατανομής αιτούντων ασύλου

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΕΙΠΝΟ; ΑΝ ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ; ΤΙ ΘΕΛΕΙ ; ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΛΒΙΝΙ ή ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ; ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ; ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΣΤΙΣ "ΧΩΡΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΘΥΜΩΝ".
ΕΠΑΝΑΦΕΡΩ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΧΩ ΥΠΟΨΙΝ ΜΟΥ, ΣΥΜΒΑΤΗ ΜΕ ΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΕΝΗ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΤΙΣ ΔΙΑΤΥΠΩΘΕΙΣΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΕΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΒΟΡΡΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ Μ.Κ.Ο ΠΟΥ ΑΥΤΕΣ ΚΑΙ Η Ε.Ε ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝ:   https://isxys.blogspot.com/2015/09/blog-post_49.html

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι επέμεινε στις θέσεις του, ιδίως στην απόρριψη της υποδοχής στην ιταλική επικράτεια πλοίων που διασώζουν μετανάστες και πρόσφυγες στη Μεσόγειο, κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης συζήτησης υπουργών Εσωτερικών κρατών-μελών της ΕΕ στο Ελσίνκι χθες βράδυ, στην οποία θέμα συζήτησης ήταν η δημιουργία ενός προσωρινού «μηχανισμού αλληλεγγύης», εντός των ορίων της προσπάθειας να αντιμετωπιστεί η μεταναστευτική κρίση.

Ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών παρακάθισαν χθες βράδυ σε δείπνο στη φινλανδική πρωτεύουσα για να συζητήσουν με την ελπίδα να βάλουν τέλος στην ατέρμονη περιπλάνηση των πλοίων, στα οποία απαγορεύεται ο ελλιμενισμός μετά τη διάσωση μεταναστών στην κεντρική Μεσόγειο. Σκοπός του Παρισιού και του Βερολίνου: να συμπηχθεί μια «συμμαχία των προθύμων», που θα δεσμευθεί να αναλάβει συστηματικά, από κοινού την ευθύνη μιας ουσιαστικά αυτόματης διαδικασίας ανακατανομής, υποδοχής και φιλοξενίας ανθρώπων που σώζονται στη θάλασσα, χωρίς να χρειάζεται να διεξάγονται κοπιώδεις διαπραγματεύσεις έπειτα από κάθε διάσωση. Όμως, σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter μετά το δείπνο, ο Σαλβίνι τόνισε: «Η Γαλλία και η Γερμανία συνεχίζουν να θέλουν η Ιταλία να είναι ανάμεσα στις λιγοστές χώρες υποδοχής, εμείς εργαζόμαστε για να δημιουργηθεί ένας σθεναρός μεσογειακός άξονας, που θα αλλάξει τους κανόνες και θα τερματίσει την εμπορία ανθρώπων».

Ο Σαλβίνι είχε προηγουμένως κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον ομόλογό του της Μάλτας, τον Μάικλ Φαρούτζα. Η απουσία «κατανομής του βάρους» της υποδοχής των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο συγκαταλέγεται στα κυριότερα επιχειρήματα που επικαλείται η Ρώμη για να δικαιολογήσει το κλείσιμο των λιμανιών της στα πλοία που διασώζουν μετανάστες. Επιδίωξη της ΕΕ είναι να τερματιστούν τα επαναλαμβανόμενα μπραντεφέρ, ειδικά με την Ιταλία, και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να εκτυλιχθεί μια ανθρωπιστική τραγωδία αυτό το καλοκαίρι.

Το συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ διεξάγεται επισήμως σήμερα στο Ελσίνκι, αλλά η φινλανδική προεδρία, κατόπιν πρωτοβουλίας της Γαλλίας και της Γερμανίας, κάλεσε τους ενδιαφερόμενους υπουργούς να συναντηθούν χθες βράδυ σε ένα δείπνο εργασίας για να εξεταστεί το ζήτημα των διασώσεων μεταναστών στη Μεσόγειο. Δεν ανακοινώθηκε ο πλήρης κατάλογος των υπουργών που ήταν παρόντες, όμως «έξι ή επτά χώρες» ήταν ήδη έτοιμες να δεσμευθούν να ενταχθούν στην ομάδα των «προθύμων», ενώ άλλες «τρεις ή τέσσερις» παρέμεναν διστακτικές, διευκρίνισε ευρωπαϊκή πηγή πριν από τη συνάντηση. Η πρόταση που επρόκειτο να συζητηθεί χθες βράδυ στο Ελσίνκι προβλέπει τη δημιουργία «προσωρινού μηχανισμού αλληλεγγύης, πιο προβλέψιμου και αποτελεσματικού», για να εξασφαλίζεται με ταχύτητα και υπό αξιοπρεπείς συνθήκες η «αποβίβαση των μεταναστών που σώζονται στη θάλασσα από ιδιωτικά πλοία στο πλησιέστερο ασφαλές λιμάνι», κατά το προσχέδιο του κειμένου, που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο μηχανισμός αυτός, ο οποίος σκοπός είναι να λειτουργήσει «ως τον Οκτώβριο του 2019», θα εγγυάται την ανακατανομή «το συντομότερο δυνατόν» των αιτούντων άσυλο στις χώρες της «συμμαχίας των προθύμων». Τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται «επιτάχυνση των διαπλεύσεων, πιθανόν επειδή η λιβυκή ακτοφυλακή είναι λιγότερο ενεργή», επισήμανε ευρωπαϊκή πηγή, που έκρινε ότι πρέπει να βρεθεί οπωσδήποτε λύση για να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική τραγωδία. Σύμφωνα με αυτή την τελευταία πηγή, μένει να εκπληρωθούν δύο προϋποθέσεις ώστε να πάρει σάρκα και οστά ο «μηχανισμός αλληλεγγύης»: να συγκεντρωθεί ικανός αριθμός προθύμων χωρών και, σε αντάλλαγμα, να εξασφαλιστεί το πράσινο φως της Ιταλίας και της Μάλτας, δηλαδή η Ρώμη και η Βαλέτα να ανοίξουν τα λιμάνια τους.

Μολονότι σήμερα ο αριθμός των αφίξεων μεταναστών και προσφύγων στις ακτές των ευρωπαϊκών χωρών δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνον που καταγραφόταν το 2015, οι εντάσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών δεν έχουν σταματήσει. Οι χώρες της ΕΕ στην πράξη δεν μπόρεσαν να επωφεληθούν από την αποκλιμάκωση της κρίσης για να αναμορφώσουν το σύστημα ασύλου. Οι βαθιές διαφωνίες τους ως προς το ζήτημα της ανακατανομής κατέστησαν πρακτικά αδύνατη τη μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου, βάσει του οποίου είναι η χώρα άφιξης εκείνη στην οποία επαφίεται η ευθύνη για τη διαχείριση των αιτήσεων ασύλου.

Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ τελικά δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για έναν μηχανισμό κατανομής των αιτούντων άσυλο που φτάνουν στην Ευρώπη στη διάρκεια της σημερινής άτυπης συνόδου τους στο Ελσίνκι, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ, ενώ πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν. Η Γαλλία και η Γερμανία ηγούνταν των προσπαθειών να υπάρξει προσωρινή συμφωνία στην ΕΕ για την κατανομή των αιτούντων άσυλο που διασώζονται στη Μεσόγειο. Το θέμα θα συζητηθεί και πάλι τη Δευτέρα στο Παρίσι όπου θα συναντηθούν οι υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών της ΕΕ, επεσήμανε ο Καστανέρ. Ο Γάλλος υπουργός πρόσθεσε ότι στόχος είναι να κερδηθεί η στήριξη περίπου 15 χωρών για τη δημιουργία αυτού του μηχανισμού. Στη συζήτηση για το μεταναστευτικό, που ξεκίνησε από χθες Τετάρτη, αναφέρθηκαν «πολλές διαφορετικές απόψεις», σύμφωνα με τον Καστανέρ με κάποιες χώρες να αρνούνται να δεχθούν μετανάστες, άλλες να ζητούν αλληλεγγύη και πολλές να εκφράζουν την ανησυχία τους ότι ο μηχανισμός κατανομής μεταναστών θα αποτελέσει κίνητρο για περισσότερους να δοκιμάσουν να διασχίσουν τη Μεσόγειο.

Οι χώρες της ΕΕ αναζητούν εδώ και καιρό κοινή απάντηση στην εισροή μεταναστών στην Ευρώπη από τη Βόρεια Αφρική μέσω της Μεσογείου. Στο παρελθόν η Ιταλία δεχόταν τους περισσότερους μετανάστες, όμως η λαϊκιστική κυβέρνηση στη Ρώμη άρχισε να αντιδρά πέρυσι και να ζητά από άλλες χώρες της ΕΕ να αναλάβουν το μέρος των μεταναστών που τους αναλογεί. Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Λέγκα, σε μια σπάνια κίνηση, συμμετείχε σήμερα στην άτυπη σύνοδο στο Ελσίνκι. «Υπουργοί από αρκετές χώρες εξήραν την πολιτική της Ιταλίας να υπερασπιστεί τα σύνορά της, κάτι που έχει οδηγήσει στη δραστική μείωση των αφίξεων στην Ευρώπη και των θανάτων στη Μεσόγειο», σχολίασε στο Twitter ο Σαλβίνι στη διάρκεια της σημερινής άτυπης συνόδου. Χθες όμως ο Ιταλός υπουργός συγκρούστηκε με τον Γάλλο και τον Γερμανό ομόλογό του με αφορμή τα σημεία αποβίβασης των μεταναστών. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Σαλβίνι σήμερα, η Γαλλία και η Γερμανία πίεζαν να υιοθετηθεί ένα κείμενο στο οποίο αναφερόταν ότι οι ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου θα είχαν τη βασική ευθύνη να δέχονται τους μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα. Η Ιταλία και η Μάλτα το απέρριψαν. Το γραφείο του Ιταλού υπουργού επεσήμανε ότι υπάρχει κίνδυνος να κατανεμηθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ μόνο οι αιτούντες άσυλο, αφήνοντας στην Ιταλία και τη Μάλτα «τους παράνομους» που θα είναι δύσκολο να επαναπατριστούν. Νέες συζητήσεις για το θέμα θα πραγματοποιηθούν μεταξύ της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Μάλτας και της Φινλανδίας τον Σεπτέμβριο, αναφερόταν στην ανακοίνωση.

Βάσει του μηχανισμού που προτείνουν η Γαλλία και η Γερμανία, οι αποφάσεις για το ποια χώρα θα δεχθεί πόσους αιτούντες άσυλο θα λαμβάνονται για κάθε υπόθεση ξεχωριστά, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ. Χθες ο Ζέεχοφερ απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα ποσοστά υποδοχής μεταναστών ανά χώρα για να μην δημιουργηθεί η εντύπωση του «ντε φάκτο ανοίγματος των συνόρων».

ΑΜΠΕ

1 comment :

  1. Anonymous18/7/19 14:46

    Είναι ξεκάθαρο ότι η πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας θεωρούν τον σαλβίνι φασίστα ρατσιστή κλπ. Τα ίδια και για τον Ούγγρο. Τουτέστιν τι ρωτάς? Σαφώς και θα παραμείνουμε χώρα υποδοχής και θα επωμιστούμε και το βάρος της ιταλίας για όσο θα έχουν κυβερνήσεις τύπου σαλβίνι. Οι δε πολίτες δεν ασχολούνται με το θέμα, κάνα επίδομα περιμένουν.


    12G

    ReplyDelete