18/07/2019

ΗΠΑ: Επισήμως εκτός προγράμματος των F-35 η Τουρκία... τον Μάρτιο του 2020 - Ο Τραμπ δεν εξετάζει ΤΩΡΑ κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας - Το ΝΑΤΟ «καλύπτει» Τουρκία για s-400. Αποστάσεις από ΗΠΑ για F-35 -

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν επισήμως απόψε ότι απομακρύνουν την Τουρκία απο το πρόγραμμα του μαχητικού αεροσκάφους F-35, μια κίνηση που ήταν αναμενόμενη αφού η Αγκυρα άρχισε να παραλαμβάνει το προηγμένο ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400, την προηγούμενη εβδομάδα. Τα πρώτα κομμάτια του ρωσικού συστήματος μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στην αεροπορική βάση Μουρτέντ, στα βορειοδυτικά της Άγκυρας, την περασμένη Παρασκευή, σφραγίζοντας έτσι τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Ρωσία, παρά τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον, επί μήνες, να εμποδίσει την υλοποίησή της.

“Οι ΗΠΑ και άλλοι εταίροι στο πρόγραμμα των F-35 είναι ευθυγραμμισμένοι στην απόφαση να αναστείλουν (τη συμμετοχή) της Τουρκίας στο πρόγραμμα και να ξεκινήσουν τη διαδικασία για να απομακρύνουν επίσημα την Τουρκία από το πρόγραμμα”, δήλωσε η Έλεν Λορντ, η υφυπουργός Άμυνας που είναι αρμόδια για τις προμήθειες και την τεχνολογία. Η συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών F-35 θα έχει τερματιστεί ως τα τέλη του Μαρτίου του 2020, διευκρίνισε το βράδυ της Τετάρτης η Έλεν Λορντ, αναπληρώτρια υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ αρμόδια για θέματα προμηθειών. Η Λορντ διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον θα μπορέσει να καλύψει τα κενά που θα δημιουργήσει ο αποκλεισμός της Άγκυρας από το πρόγραμμα και δεν θα υπάρξουν προβλήματα στις παραδόσεις των F-35 στα κράτη που έχουν ήδη κάνει παραγγελίες.  «Προχωράμε σε έναν πολύ συντεταγμένο τερματισμό» της τουρκικής συμμετοχής στο πρόγραμμα κατασκευής των F-35, ο οποίος θα έχει ολοκληρωθεί «τον Μάρτιο του 2020», είπε η Λορντ.

Η Αμερικανίδα αξιωματούχος απέφυγε να σχολιάσει ερωτηθείσα εάν η Άγκυρα θα μπορούσε να επανενταχθεί στο πρόγραμμα εάν δεν εγκαταστήσει το ρωσικό σύστημα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας S-400. «Αυτή είναι μια πολύ συγκεκριμένη αντίδραση σε μια συγκεκριμένη ενέργεια», δήλωσε ο Ντέιβιντ Τράκτενμπεργκ, αναπληρωτής υφυπουργός Άμυνας αρμόδιος για τη χάραξη πολιτικής, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι η αμερικανική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη στρατηγική σχέση της με την Τουρκία.

Η διπλωματία της Τουρκίας χαρακτήρισε «άδικη» την απόφαση των ΗΠΑ να αποκλείσουν τη χώρα από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 του NATO εξαιτίας της αμφιλεγόμενης απόφασης της Άγκυρας να αποκτήσει ένα σύστημα αντιπυραυλικής και αντιαεροπορικής άμυνας ρωσικής κατασκευής. «Αυτό το μονομερές μέτρο αντίκειται προς το πνεύμα της συμμαχίας και δεν βασίζεται σε θεμιτούς λόγους (…). Ο αποκλεισμός της Τουρκίας, ενός από τους εταίρους του προγράμματος F-35, είναι άδικος», υποστήριξε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε ανακοίνωσή του που δημοσιοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης. Το τουρκικό ΥΠΕΞ προέτρεψε την Ουάσινγκτον να ανακαλέσει την απόφαση, την οποία χαρακτήρισε λαθεμένη, ενώ έκρινε ότι θα πλήξει τους στρατηγικούς δεσμούς των δύο κρατών, συμμάχων στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

Η επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρει: “Δυστυχώς, η απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400 καθιστά αδύνατη τη συνεχιζόμενη ανάμιξή της με τα μαχητικά F-35. Το F-35 δεν μπορεί να συνυπάρχει με μια ρωσική πλατφόρμα συλλογής πληροφοριών που θα χρησιμοποιηθεί για να μάθει για τις προηγμένες δυνατότητές του. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονταΝ ενεργά με την Τουρκία για την παροχή λύσεων εναέριας άμυνας για να καλύψουν τις νόμιμες ανάγκες της αεροπορικής άμυνας και αυτή η κυβερνηση έχει κάνει πολλές προσφορές για να μετακινήσει την Τουρκία στο μπροστινό μέρος της γραμμής για να λάβει το σύστημα αεράμυνας PATRIOT. Η Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος και αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος του ΝΑΤΟ για πάνω από 65 χρόνια, αλλά η αποδοχή του S-400 υπονομεύει τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όλοι οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ για να απομακρυνθούν από τα ρωσικά συστήματα. Αυτό θα έχει επιζήμιες επιπτώσεις στην τουρκική διαλειτουργικότητα με τη Συμμαχία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να εκτιμούν τις στρατηγικές μας σχέσεις με την Τουρκία. Ως συμμάχους του ΝΑΤΟ, η σχέση μας είναι πολυεπίπεδη και δεν επικεντρώνεται αποκλειστικά στα F-35. Η στρατιωτική σχέση μας είναι ισχυρή και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε εκτενώς με την Τουρκία, έχοντας επίγνωση των περιορισμών που οφείλονται στην παρουσία του συστήματος S-400 στην Τουρκία”.

Η Ουάσινγκτον δεν εξετάζει προς το παρόν το ενδεχόμενο να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας για την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, δήλωσε όμως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. “Όχι, δεν το εξετάζουμε αυτό αυτή τη στιγμή. Όχι”, είπε ο Τραμπ απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου στο Οβάλ Γραφείο. Ο Τράμπ δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη αποφασίσει για νέες κυρώσεις για την Τουρκία: «Το εξετάζουμε». Επέκρινε και πάλι την ομάδα του Μπάρακ Ομπάμα, λέγοντας ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε κάποια πολύ μεγάλα λάθη» σε σχέση με την Τουρκία. Δεν έχει καταστεί σαφές πώς η αμερικανική κυβέρνηση θα αποφύγει να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400, τις οποίες προβλέπει η αμερικανική νομοθεσία.

https://hellasjournal.com/2019/07/ti-eipe-me-akriveia-o-proedros-ntonalnt-tramp-gia-tis-kyroseis-enantion-tis-toyrkias-nai-i-ochi/

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΡΤΙΩΝ ΤΟΥ F-35 ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΤΗΝ ΔΟΛΙΟΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΓΙΔΕΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ, ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ.  ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΗΘΕΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΓΡΑΜΜΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΕΞΟΝΥΧΙΣΤΙΚΑ ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΤΕΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ F-35 ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ, ΑΛΛΑ ΣΥΝΕΧΙΖΩ ΝΑ ΑΝΑΜΕΝΩ ΤΙΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΝΑΤΟΙΚΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ S-400 ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ. ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΗΤΑΝ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ. 
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΔΗΜΟΙΟΓΡΑΦΟ Μπουράκ Μπεκντίλ... "οι μισές αεροπορικές βάσεις της Τουρκίας συντηρούνται από το ΝΑΤΟ και η Τουρκία αποτελεί μέρος του Air Defense Ground Environment της Συμμαχίας. Κατά συνέπεια, είναι αδύνατο για την Τουρκία να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε μη Νατοϊκό και ειδικά ρωσικό σύστημα χωρίς την έγκριση της συμμαχίας."
ΕΠΙ ΑΥΤΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΙ ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ; ΝΑ ΠΡΑΞΟΥΝ;

Tην σημασία του ρόλου της Τουρκίας για το ΝΑΤΟ υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γιανς Στόλενμπεργκ λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ για αποκλεισμό της Άγκυρας από το πρόγραμμα των αεροσκαφών F-35 λόγω της αγοράς του ρωσικού συστήματος S-400, σημειώνοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και της Συμμαχίας δεν περιορίζονται από το πρόγραμμα. Μιλώντας στο ετήσιο φόρουμ ασφάλειας του Ινστιτούτου Aspen στο Κολοράντο, ο Στόλενμπεργκ δήλωσε ότι ανησυχεί για τον αποκλεισμό της Τουρκίας, καθώς τόνισε τις αμέτρητες συνεισφορές της χώρας στο ΝΑΤΟ. «Ανησυχώ για τις συνέπειες της τουρκικής απόφασης, διότι σημαίνει ότι η Τουρκία δεν θα συμμετέχει στο πρόγραμμα F-35», δήλωσε προσθέτοντας «Δεν είναι καλό, δυστυχώς για όλους μας", πρόσθεσε. «Η συμβολή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ είναι πολύ πιο βαθιά και πολύ ευρύτερη από τα F-35. Αυτό είναι σημαντικό», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι ο διεθνής συνασπισμός στη Συρία μπόρεσε να νικήσει το Ντάες «λόγω της συμβολής της Τουρκίας». «Χρησιμοποιήσαμε τις βάσεις και τις υποδομές τους και η Τουρκία διαδραμάτισε βασικό ρόλο σε αυτόν τον αγώνα». ανέφερε, προσθέτοντας ότι τα τουρκικά στρατεύματα συμβάλλουν σε διαφορετικές αποστολές και επιχειρήσεις, αναφέροντας το Κοσσυφοπέδιο και το Αφγανιστάν. Είπε επίσης ότι κανένα άλλο μέλος του ΝΑΤΟ δεν έχει εγείρει τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ επειδή «όλοι βλέπουμε ότι είμαστε εξαρτημένοι ο ένας από τον άλλο».

Ο Στόλενμπεργκ επανέλαβε ότι το S-400 δεν θα μπορούσε να γίνει μέρος της κοινής πυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ, αλλά η Τουρκία διαθέτει αεροσκάφη και ραντάρ που θα παραμείνουν μέρος του συστήματος. «Το S-400 δεν είναι δυνατό να ενσωματωθεί στο ολοκληρωμένο σύστημα αεράμυνας και πυραύλων του ΝΑΤΟ, το οποίο είναι για την ανταλλαγή εικόνων ραντάρ, για την κοινή αεροπορική επιτήρηση, η οποία αφορά κοινές δυνατότητες και η Τουρκία δεν το ζήτησε», δήλωσε ο Stoltenberg. «Η ευθύνη μου είναι εν μέρει να προσπαθήσω να βοηθήσω στην επίλυση του προβλήματος. Αλλά όσο δεν λύνεται το θέμα, πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε τις αρνητικές συνέπειες», πρόσθεσε. «Ο ρόλος της Τουρκίας είναι πολύ ευρύτερος από τα F-35 ή τα S-400», σημείωσε και προειδοποίησε παράλληλα για τον κίνδυνο ενός κόσμου γεμάτο με ρωσικούς πυραύλους.

https://www.sigmalive.com/news/international/578883/to-nato-kalyptei-tourkia-gia-s400-apostaseis-apo-hpa-gia-f35

1 comment :

  1. Anonymous18/7/19 20:45

    Θα τα πάρουν και θα πουν κι ένα τραγούδι, προσεχώς έρχεται κολοτούμπα τράμπ!

    12G

    ReplyDelete