09/06/2019

Σε συμφωνία για το ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης κατέληξαν οι ΗΠΑ και το Μεξικό...

...έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στο Στέιτ Ντιπάρμεντ, όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αποσύροντας την απειλή του για επιβολή δασμών σε όλα τα αγαθά μεξικανικής προέλευσης που εισάγει η χώρα του, υπό το καθεστώς απειλών και οικονομικής τρομοκρατίας. Η ανακοίνωση της συμφωνίας ακολούθησε τρεις ημέρες διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών στην Ουάσιγκτον. Η μεξικανική κυβέρνηση έστειλε πολυμελή αντιπροσωπεία στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, υπό τον ΥΠΕΞ Εμπράρδ, για επείγουσες διαπραγματεύσεις προκειμένου να αποφευχθεί η επαπειλούμενη επιβολή των δασμών, που ένας μεξικάνος διπλωμάτης χαρακτήριζε δυνητικά «καταστροφική». Η συμφωνία κλείστηκε έπειτα από δώδεκα και πλέον ώρες διαπραγματεύσεων στο Στέιτ Ντιπάρμεντ. Η κοινή διακήρυξη των δύο κυβερνήσεων, που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Παρασκευής (ξημερώματα Σαββάτου ώρα Ελλάδας) αναφέρει ότι το Μεξικό θα λάβει «μέτρα χωρίς προηγούμενο» για να μειωθεί η παράτυπη μετανάστευση.

«Το Μεξικό (…) δεσμεύθηκε να λάβει σθεναρά μέτρα για να ανακόψει το κύμα της μετανάστευσης μέσω Μεξικού προς τα νότια σύνορά μας. Αυτό (…) θα μειώσει σημαντικά, ή θα εξαλείψει, την παράνομη μετανάστευση από το Μεξικό στις ΗΠΑ», ανέφερε νωρίτερα μέσω Twitter ο Τραμπ, τονίζοντας πως η επιβολή δασμών «αναστέλλεται επ’ αόριστον». Η διατύπωση αυτή, από τον Ντόναλντ Τραμπ, καταδεικνύει ότι το όπλο -απέναντι στο Μεξικό- παραμένει στο τραπέζι, παρά τη συμφωνία, που σημαίνει ότι το θέμα παραμένει ανοιχτό και ο πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να το εκμεταλλευτεί εκ νέου. Όπως αναφέρεται στη συμφωνία, οι μετανάστες που ζητούν άσυλο στις ΗΠΑ θα επαναπροωθούνται στην μεξικανική επικράτεια, όπου θα είναι υποχρεωμένοι να αναμένουν την ετυμηγορία των ειδικών δικαστών για ζητήματα μετανάστευσης μετά την επεξεργασία των αιτήσεών τους και την εξέταση των υποθέσεών τους.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ 9/6/19: «Έχουμε υπογράψει και καταγράψει ένα ακόμα σημαντικό κομμάτι της συμφωνίας Μετανάστευσης και Ασφάλειας με το Μεξικό, μιας συμφωνίας που οι ΗΠΑ ήθελαν να εξασφαλίσουν εδώ και πολλά χρόνια. Θα αποκαλυφθεί στο όχι και πολύ μακρινό μέλλον και θα χρειαστεί μια ψηφοφορία από το νομοθετικό σώμα του Μεξικού. Δεν αναμένουμε πρόβλημα με την ψηφοφορία αλλά, εάν για κάποιο λόγο η έγκριση δεν είναι επικείμενη, οι δασμοί θα επανέλθουν», ανέφερε ο Τραμπ στο Twitter.

Ο Μεξικανός ομόλογός του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ τόνισε από την πλευρά του ότι είναι «ικανοποιημένος» που μπόρεσε να αποφευχθεί η επιβολή των τελωνειακών δασμών. O Εμπραδόρ διαβεβαίωσε ότι το κείμενο δεν προβλέπει – όπως απαιτούσε η αμερικανική κυβέρνηση – ότι οι αιτούντες άσυλο από τη Γουατεμάλα θα επαναπροωθούνται στο Μεξικό και ότι οι αιτούντες άσυλο από την Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ θα επαναπροωθούνται στη Γουατεμάλα. Επίσης, η συμφωνία δεν περιέχει άλλη μια πρόνοια που αξίωνε η Ουάσιγκτον, ότι δηλαδή το Μεξικό θα οριζόταν ως «ασφαλής τρίτη χώρα».

Σύμφωνα με τον Μεξικανό υπουργό Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρδ, βασικό στοιχείο της συμφωνίας που κλείστηκε είναι μια «δίκαιη ισορροπία». Ο Εμπράρδ ανήγγειλε ότι η μεξικανική κυβέρνηση θα αναπτύξει μονάδες της εθνοφρουράς για να ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές, ειδικά στα νότια σύνορα του Μεξικού με τη Γουατεμάλα, από μεθαύριο Δευτέρα. Στην πολιτεία Τσιάπας, στο νότιο Μεξικό, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου διαπίστωσαν ήδη αισθητά αυξημένη στρατιωτική και αστυνομική παρουσία στους δρόμους που παίρνουν μετανάστες. Την Πέμπτη, ο Εμπραδόρ ανήγγειλε την ανάπτυξη 6.000 στρατιωτικών στα σύνορα Μεξικού-Γουατεμάλας. Η συνοριοφυλακή και η αστυνομία των ΗΠΑ έθεσαν υπό κράτηση 132.000 ανθρώπους που πέρασαν από τη μεξικανική επικράτεια στην αμερικανική τον Μάιο, αριθμό που είναι ο υψηλότερος σε μηνιαία βάση από το 2006.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment