29/05/2019

Tο τέλος της ανοχής

Αυτό που συνέβαινε παλιά όταν το ίδιο κόμμα κυβερνούσε για δεκαετίες ολόκληρες φαίνεται πως δεν θα ξανασυμβεί. Μία εκλογή, καμία ευκαιρία, λίγα χρόνια διακυβέρνησης και μετά… ο επόμενος να πάρει σειρά. Η κρίση θα «φάει» πολλούς σωτήρες και θα διαλύσει πολλά κόμματα. Όλοι είναι αναλώσιμοι. Ας το καταλάβει και η ΝΔ, γιατί αυτό που έπαθε χθες το βράδυ ο ΣΥΡΙΖΑ, και τα άλλα κομματίδια, ίσως σε 3-4 χρόνια να το πάθει και αυτή. Ουδείς αναντικατάστατος. Από τα αρχαία χρόνια οι πρώτες ύλες και η ενέργεια αποτελούσαν το διακύβευμα αιματηρών συγκρούσεων. Το διάστημα μέχρι τις εκλογές είναι ένα επικίνδυνο διάστημα για τα εθνικά μας θέματα. Στο διάστημα αυτό θα διαφανεί ποια πορεία θα ακολουθήσει η Τουρκία. Αναλόγως της απόφασής της θα διαμορφωθούν και οι εξελίξεις στη Μεσόγειο εν όψει της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων. Οι εξελίξεις αυτές θα διαμορφώσουν τη γεωπολιτική κατάσταση που θα επικρατήσει στη Μεσόγειο για τα επόμενα 50 έτη. Συνεπώς θα επηρεάσει και τα εγγόνια μας.

Δεν χρειάζεται καν να αναφερθεί το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στα θέματα της εθνικής ασφάλειας θα πρέπει να επικρατήσει μορατόριουμ μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρουν τεράστιες ευθύνες απέναντι στον Ελληνισμό σε περίπτωση “ατυχήματος” με την Τουρκία. Ας κατέβουν όλοι από το καλάμι της αλαζονείας. Αριστεροί και δεξιοί. Το γεωπολιτικό παίγνιο με διακύβευμα τους υδρογονάνθρακες, όπως αυτό διαμορφώνεται στη Μεσόγειο, δεν συγχωρεί τις αλαζονικές συμπεριφορές. Το πολιτικό προσωπικό στη χώρα μας δεν είναι γαλουχημένο-εκπαιδευμένο ώστε να αντιληφθεί πως η Ελλάδα είναι μία πλούσια χώρα σε ορυκτούς πόρους. Η πλειοψηφία του πολιτικού προσωπικού είναι γαλουχημένη με τη νοοτροπία του συνδικαλισμού, των επιδοτήσεων και του κρατισμού, των αγορών από διάφορους προμηθευτές σχεδόν των πάντων. Το συγκεκριμένο μοντέλο ανάπτυξης απέτυχε οικτρά και έφερε την πτώχευση της χώρα μας.

Ας ξεκαθαρισθεί: οι υδρογονάνθρακες της Μεσογείου θα αξιοποιηθούν. Όσο και αν προσπαθούν κάποιοι, εντός και εκτός Ελλάδας, να το εμποδίζουν. Αυτοί που έχουν λόγους να μη θέλουν την αξιοποίηση των ελληνικών υδρογονανθράκων – και συνεπακόλουθα την κατασκευή του αγωγού East Med – είναι οι Ιρανοί, οι Ρώσοι, οι Τούρκοι, οι οικολόγοι-πράσινοι, οι εμπλεκόμενοι με τον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και, προφανώς, οι εισαγωγείς ενέργειας. Τα συμφέροντα όλων αυτών τέμνονται ακριβώς σε αυτό το σημείο. Κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα η ΝΔ οφείλει να ξεκαθαρίσει εάν πράγματι στηρίζει την αξιοποίηση των ελληνικών υδρογονανθράκων. Φυσικά με τήρηση των πιο σκληρών περιβαλλοντικών όρων, όπως αυτοί έχουν κατοχυρωθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσο και αν φαίνεται παράξενο, η αίσθηση που υπάρχει, ακόμη και σήμερα, σε όλους όσους υποστηρίζουν την αξιοποίηση των Ελληνικών υδρογονανθράκων, είναι ότι η ΝΔ δεν στηρίζει και ολόψυχα τις προσπάθειες αυτές. Ας ελπίσουμε αυτή η αίσθηση να διαψευσθεί.

ΥΓ. Ας παρατεθούν και δύο άσχετα ή ίσως σχετικά γεγονότα.

1. Το Κίνημα των 5 Αστέρων στην Ιταλία δεν πήγε και τόσο καλά στις Ευρωεκλογές. Σε αντίθεση η Λέγκα του Βορρά πέτυχε σαρωτική νίκη. Το Κίνημα των 5 Αστέρων ήταν αυτό που αντιδρούσε στη δημιουργία τερματικού του αγωγού East Med στην Ιταλία.
2. Η αμερικανική εταιρεία Tesla των πολυδιαφημισμένων ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων κινδυνεύει με πτώχευση. Ο λόγος; Κόπηκαν οι κρατικές επιδοτήσεις οι οποίες της δίδονταν. Οι επιδοτήσεις αυτές ουσιαστικά αποτελούσαν έμμεσους “πράσινους φόρους”. Μέχρι το 2015 η Tesla είχε επιχορηγηθεί με 4,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτά ήταν χρήματα των Αμερικανών φορολογούμενων.

Σωτήρης Ν. Καμενόπουλος [PhD Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Πολυτεχνείου Κρήτης]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΠΑΝΙΕΣ ΓΑΙΕΣ:  https://www.defence-point.gr/news/ipa-kina-i-apofygi-chrisis-toy-oploy-ton-spanion-gaion-quot-milaei-quot-gia-tin-axia-toys

1 comment :

  1. ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Ο Τσίπρας στα εγκαίνια του IGB, «τρέχει» το γεωοικονομικό δόγμα των ΗΠΑ

    https://www.crisismonitor.gr/2019/05/22/o-tsipras-sta-egkainia-toy-igb-quot-trechei-quot-to-geooikonomiko-dogma-ton-ipa/

    ReplyDelete