08/05/2019

Η Κύπρος κατέθεσε στον ΟΗΕ τον χάρτης με τις συντεταγμένες της ΑΟΖ για τις θαλάσσιες περιοχές βόρεια και δυτικά - Επιστολή της Αθήνας στον ΟΗΕ

Σύμφωνα με την απεικόνιση που έγινε από πλευράς του υπουργείου Εξωτερικών οι συντεταγμένες που απεστάλησαν περιλαμβάνουν το σύνολο της ακτογραμμής στο βόρειο μέρος της Κύπρου στο οποίο περιλαμβάνονται και οι κατεχόμενες περιοχές. Με βάση τον χάρτη που εστάλη στα Ηνωμένα Έθνη οι νέες συντεταγμένες ξεκινούν από το δυτικότερο σημείο της σημερινής ΑΟΖ εκεί όπου είναι το τεμάχιο 4 ανεβαίνουν βόρεια-ανατολικά μέχρι τη μέση γραμμή με την Τουρκία και σε παράλληλη τροχιά με τις βόρειες ακτές της Κύπρου καταλήγουν στο ύψος του Αποστόλου Ανδρέα έως το σημείο που ξεκινά η ΑΟΖ του Λιβάνου. Τον χάρτη συνοδεύει επιστολή του Υπουργείου Εξωτερικών προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ενώ η κατάθεση των δύο εγγράφων έγινε μετά την απόφαση της Τουρκίας να αρχίσει γεωτρήσεις μέσα στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) και υφαλοκρηπίδα, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις τόσο σε επίπεδο ΕΕ αλλά και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σε ρητή απόρριψη των τουρκικών ισχυρισμών που κατατέθηκαν στον ΟΗΕ και εξαφανίζουν την ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο ακυρώνοντας κάθε επήρεια των νησιών όχι μόνο του Καστελόριζου αλλά και της Ρόδου και της Κρήτης, προσχώρησε η Αθήνα με επιστολή που κατατέθηκε στον ΟΗΕ και κυκλοφόρησε μάλιστα στις 30 Απριλίου ,πριν ακόμη γίνει η τουρκική «εισβολή» στην Κυπριακή ΑΟΖ, ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η επιστολή, με υπογραφή του Επιτετραμμένου της Ελλάδας στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών Δ. Καλαμβρέζου, αποτελεί απάντηση στην γνωστή επιστολή προς τον ΟΗΕ του τούρκου Μόνιμου Αντιπροσώπου Φ. Σινιρίογλου της 18ης Μαρτίου, με την οποία ουσιαστικά κατέγραφε το θεωρητικό πλαίσιο της αξίωσης για υπαγωγή της Ανατολικής Μεσογείου στο ιδεολόγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και πρόβαλε τους γνωστούς αυθαίρετους ισχυρισμούς περί διαμοιρασμού της υφαλοκρηπίδας της Ανατολικής Μεσογείου μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου, με εξαφάνιση της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας. Με τις θεωρίες που αναπτύσσονταν στην επιστολή αυτή δίνονταν η δυνατότητα στην Τουρκία να διεκδικήσει υφαλοκρηπίδα ακόμη και μέχρι λίγα μίλια ανατολικά της Ιεράπετρας.

Η Αθήνα με την επιστολή της 30ης Απριλίου απορρίπτει όλο αυτό το πλαίσιο. Επισημαίνει ότι οι συντεταγμένες που αναφέρει η Τουρκία, η 32ο 16’18” (υποστηρίζει ότι δυτικά αυτής έχει ζωτικά και νόμιμα συμφέροντα στις θαλάσσιες ζώνες) και η 28ο 00’ 00” (ο μεσημβρινός που τέμνει την Ρόδο) είναι «αβάσιμες, αυθαίρετες που αγνοούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και κυρίως τις νόμιμες θαλάσσιες ζώνες της Δωδεκανήσου». Επίσης η Ελλάδα απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Τουρκίας δηλώνοντας ότι τα νησιά σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας έχουν πλήρη δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες και επισημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές θέσεις που αναφέρονται σε «επικρατούσες παραμέτρους» και «ειδικές περιστάσεις» για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, αντί των γενικώς αποδεκτών κανόνων του Δικαίου της Θάλασσας. Η ελληνική επιστολή έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς κατατέθηκε λίγες ημέρες πριν επιχειρηθεί η «εισβολή» της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ με το Fatih όπου επιδιώκει την ντε φάκτο επιβολή των όσων αναφέρονται στην επιστολή Σινιρίογλου και ενώ μόλις το περασμένο Σάββατο η Κύπρος προχώρησε στην κατάθεση στον ΟΗΕ των συντεταγμένων των ορίων της υφαλοκρηπίδας μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας, όπου προβλέπουν φυσικά την ύπαρξη κοινού συνόρου Ελλάδας -Κύπρου, κάτι που αμφισβητεί η «Γαλάζια Πατρίδα» του κ. Ερντογάν .

Το πλήρες κείμενο της Επιστολής της Ελλάδας προς το Συμβούλιο Ασφαλείας και την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ: https://www.liberal.gr/arthro/250874/

No comments :

Post a Comment