17/02/2019

Το HMS Queen Elizabeth στην Κίνα

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι ότι στέλνει το νέο της και μοναδικό αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth στη Νότια Σινική Θάλασσα, στην μεγαλύτερη αποστολή της χώρας στην περιοχή μέχρι σήμερα. Στο αεροπλανοφόρο θα βρίσκονται τόσο τα (λίγα) βρετανικά F-35B όσο και αμερικανικά. Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Γκάβιν Γουίλιαμσον ανακοίνωσε τη νέα αποστολή του αεροπλανοφόρου HMS Queen Elizabeth, σε ομιλία του τη Δευτέρα το πρωί. Σίγουρα δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία αλλά ήταν μία αποστολή που είναι βέβαιο πως προετοιμαζόταν και σχεδιάζονταν από καιρό.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει απομείνει χωρίς αεροπλανοφόρα με αεροσκάφη σταθερής πτέρυγας από το 2010 όταν αποσύρθηκαν τα τελευταία Harrier ενώ το 2014 απώλεσε και τυπικά την ικανότητα με την απόσυρση και του τελευταίου αεροπλανοφόρου κλάσης Invincible, του HMS Illustrious. Συνεπώς έχει ήδη μία τεράστια λίστα με περιοχές στις οποίες επιθυμεί να δηλώσει την παρουσία της, και φαίνεται ότι η Κίνα είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων αυτής της λίστας. Η ναυτική ισχύς του Ηνωμένου Βασιλείου πάντως παρόλο που παραμένει σεβαστή, δεν είναι παρά μία σκιά του εαυτού της και δη συνεχώς συρρικνούμενη.

Πρόκειται για κλιμάκωση της ήδη τεταμένης κατάστασης στην περιοχή, αφού όπως είναι γνωστό η Κίνα διεκδικεί το σύνολο της υδάτινης επιφάνειας ως χωρικά της ύδατα, αλλά όλες οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής αλλά και η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζουν την διεκδίκηση αυτή. Η δε Κίνα θεωρεί πως πλοία και αεροσκάφη που πλέουν και πετούν στην περιοχή παραβιάζουν τα δικαιώματά της και τα αντιμετωπίζει ως εχθρικά. Η Βρετανία και οι ΗΠΑ διεξάγουν επί σειρά ετών ναυτικές ασκήσεις στην περιοχή, αλλά και απλές διελεύσεις άσκησης δικαιώματος ελεύθερης πλεύσης (FONOP) που αναμενόμενα προκαλούν οργισμένες απαντήσεις από το Πεκίνο αλλά μόνο σε λεκτικό επίπεδο. Για του λόγου το αληθές, το περασμένο καλοκαίρι, το Ηνωμένο Βασίλειο είχε διαθέσει για τον σκοπό αυτό το HMS Albion, ένα αμφίβιο αποβατικό πλοίο προκειμένου να εκτελέσει τέτοια διαδρομή μέσα από διεκδικούμενα από την Κίνα ύδατα. Το HMS Queen Elizabeth είναι ένα αεροπλανοφόρο, συνεπώς μιλάμε για μια σημαντική αναβάθμιση της ενέργειας αυτής.

https://www.ptisidiastima.com/hms-queen-elizabeth-at-china-seas/

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: ΜΑΛΛΟΝ ΧΑΡΗ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ή ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΤΟΥΣ ΚΟΥΒΑΛΟΥΝ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΞΟΥΝ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ.  ΕΑΝ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΙΣΧΥΕΙ, ΤΟΤΕ Η ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΝΑ ΕΛΕΓΞΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΜΟΝΟΝ ΜΕΙΔΙΑΜΑ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΣΤΑ ΧΕΙΛΗ ΤΩΝ ΣΙΝΩΝ. ΤΟ Η.Β ΕΠ ΟΥΔΕΝΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ ΩΣ ΕΧΘΡΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ, ΔΥΝΑΜΗ. ΑΠΟΡΙΑΣ ΑΞΙΟΝ ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ, ΤΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ ΠΩΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΚΟΥΒΑΛΩΝΤΑΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΒΡΕΤΑΝΟΥΣ, ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΒΟΣ ΣΙΝΙΚΟΥ ΠΛΗΓΜΑΤΟΣ.  ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΕΣ.

ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ Η.Β ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΓΡΙΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΑΣ.  ΕΞΑΛΛΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΧΟΝΓΚ-ΚΟΝΓΚ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΙΝΕΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΜΕΝΟΙ ΤΗΝ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΑΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ. ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ, ΣΕΙΡΑ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ-ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΕΧΟΥΝ ΔΕΣΕΙ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΤΙΣ ΣΙΝΟ-ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ. ΑΠΟΚΟΡΥΦΩΜΑ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΗ: Κίνα: Χρηματοδοτεί με 8δις πυρηνικούς σταθμούς στο ...Η.Β

No comments :

Post a Comment