06/02/2019

Σημαντικές εξελίξεις για το γαλλογερμανικό μαχητικό νέας γενιάς FCAS - Η Ιταλία προσεβλήθη

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ; ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ. ΑΣ ΚΑΘΙΣΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΨΑΞΟΥΝ ΚΑΙ ΑΣ ΕΙΣΗΓΗΘΟΥΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΑ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ. ΙΣΧΥΡΩΣ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΟΥΝ ΑΣΥΖΗΤΗΤΙ.

Η Γαλλία και η Γερμανία θα ανακοινώσουν σήμερα την υπογραφή σύμβασης ύψους 65 εκατομμυρίων ευρώ, που θα χρηματοδοτηθεί εξίσου και από τις δύο χώρες, για ένα διάστημα δύο ετών ως την πρώτη πράξη του κοινού προγράμματος για το σχεδιασμό ενός αεροσκάφους επόμενης γενιάς, σύμφωνα με το Reuters. Η Γαλλία και η Γερμανία θα προσθέσουν την Ισπανία ως πλήρες εταίρο στο πρόγραμμα αυτό το καλοκαίρι, ανέφεραν πηγές στο Reuters τον περασμένο Δεκέμβριο. Η Ισπανία υπέγραψε την είσοδό της στο FCAS στις 14 Φεβρουαρίου, δηλώνοντας ότι θα γίνει ισότιμος εταίρος για το πρόγραμμα. Πηγή του γαλλικού στρατού ανέφερε ότι η Γαλλία και η Γερμανία είναι ανοικτές σε περισσότερους Ευρωπαίους εταίρους που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Η Dassault Aviation και η Airbus, oι οποίες θα κατασκευάσουν το αεροσκάφος που αναμένεται να αντικαταστήσει τα γαλλικά Rafale και τα γερμανικά Eurofighter της Γερμανίας μέχρι το 2024, θα αρχίσουν άμεσα να εργάζονται πάνω στο κόνσεπτ και την αρχιτεκτονική του προγράμματος. Η εταιρία Safran της Γαλλίας και η MTU Aero της Γερμανίας αναμένεται να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την ανάπτυξη του κινητήρα για το νέο αεροσκάφος, ενώ θα συμμετάσχει και η γαλλική εταιρία ηλεκτρονικών Thales και ο ευρωπαϊκός κατασκευαστής πυραύλων MBDA. Οι εταιρείες αναμένεται να επιδείξουν πρότυπα αεροσκαφών και κινητήρων έως τα μέσα του 2019.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσαν για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2017, το πρότζεκτ για το Future Combat Air System (FCAS), το οποίο θα περιλαμβάνει ένα μαχητικό αεροσκάφος και μια σειρά από συναφή όπλα, συμπεριλαμβανομένων drones. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια προπαρασκευαστικών εργασιών από τις εμπλεκόμενες εταιρείες, η σημερινή συμφωνία και η υπογραφή των σχετικών συμβάσεων θα ανοίξουν το δρόμο για την έναρξη του προγράμματος. Η Γερμανία απομάκρυνε ένα βασικό εμπόδιο στην πρόοδο του νέου αεροσκάφους την περασμένη εβδομάδα όταν υποχώρησε στις γαλλικές απαιτήσεις και απέκλεισε το F-35 ως αντικαταστάτη των Tornado. Πριν λίγες ημέρες, η Γερμανίδα υπουργός άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η Γαλλίδα ομόλογός της Φλοράνς Παρλί, εγκαινίασαν το πρόγραμμα στις εγκαταστάσεις της γαλλικής εταιρίας Safran, η οποία θα αναλάβει από κοινού με την γερμανική MTU Aero Engines, την κατασκευή του κινητήρα του FCAS, ενώ η Dassault Aviation και η Airbus, θα σχεδιάσουν το αεροσκάφος.

Τα σχέδια της Γαλλίας και της Γερμανίας για το μαχητικό επόμενης γενιάς (FCAS) αποτελούν προσβολή για την Ιταλία και θα αποδυναμώσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ιταλικής ένωσης αμυντικών εταιριών. Σε μια σφοδρή επίθεση εναντίον του FCAS, ο Guido Crosetto (επικεφαλής της ιταλικής ένωσης αμυντικών εταιριών – AIAD) δήλωσε στο Defense News ότι η Ιταλία θα επιδιώξει στενότερους δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο, παρά το επερχόμενο Brexit. «Η συμφωνία μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας αφήνει όλους του άλλους στο περιθώριο. Και δεδομένου ότι η μόνη άλλη χώρα με ίσες βιομηχανικές δυνατότητες είναι η Ιταλία, η συμφωνία είναι σαφώς εναντίον της Ιταλίας«, επισήμανε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε «Μήπως η Γαλλία και η Γερμανία προσπάθησαν να εμπλέξουν την Ιταλία; Μάλλον όχι. Αν οι δυο Ευρωπαίοι εταίροι, επισφραγίζουν μεταξύ τους συμφωνίες, πως θα πρέπει να αντιδράσουν οι άλλοι; Ελοχεύει ο κίνδυνος να αποδυναμωθεί η ΕΕ, δίνοντας περισσότερες αφορμές σε εκείνους που πραγματικά επιχειρούν να την αποδυναμώσουν«. 
 

No comments :

Post a Comment