7.1.19

Εξοπλίζει τρομοκράτες στη Λιβύη η Τουρκία;

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Λιβύης Ahmed al-Mesmari κατηγόρησε την Τουρκία ότι υποστηρίζει την εγχώρια τρομοκρατία, τη στιγμή που η χώρα σπαράζεται από εμφύλιες συγκρούσεις. Η Λιβύη κάλεσε τον ΟΗΕ να διεξάγει έρευνες για να ελέγξει τις δραστηριότητες της Τουρκικής Δημοκρατίας στην υποστήριξη τρομοκρατικών ομάδων. "Η Τουρκία συνεχίζει να προμηθεύει όπλα τους τρομοκράτες στη Λιβύη. Ζητάμε από τα Ηνωμένα Έθνη και το Συμβούλιο Ασφαλείας να ξεκινήσουν αμέσως έρευνα εναντίον της Τουρκικής Δημοκρατίας" ανέφερε ο al-Mesmary στο Twitter. Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της Λιβύης επανέλαβε τις κατηγορίες εναντίον της Τουρκίας η οποία θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Λιβύης.

Η δήλωση ήρθε μετά τον ισχυρισμό Λίβυων αξιωματούχων στα τέλη του Δεκεμβρίου 2018, ότι μια αποστολή από την Τουρκία, που περιέχει 3.000 πιστόλια καθώς και μερικά άλλα πιστόλια, κυνηγετικά όπλα και πυρομαχικά, κατασχέθηκε σε λιμάνι κοντά στο αεροδρόμιο της Τρίπολης. Η Άγκυρα απέρριψε τις κατηγορίες, απαντώντας πως αυτά δεν αντιπροσωπεύουν την πολιτική ή την προσέγγιση του τουρκικού κράτους. Μια ημέρα πριν κατασχεθεί η αποστολή κοντά στην Τρίπολη, ένα άλλο φορτίο 2,5 εκατομμυρίων πυρομαχικών που κατασκευάστηκαν στην Τουρκία κατασχέθηκε στο ίδιο λιμάνι, σύμφωνα από την Jerusalem Post. Η Λιβύη και η Τουρκία συμφώνησαν να ξεκινήσουν κοινή έρευνα για τους ισχυρισμούς, μετά από συνάντηση που έγινε νωρίτερα τον Δεκέμβρη στην Τρίπολη μεταξύ του Λίβυου πρωθυπουργού Fayez al-Serraj και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου.

Η μεταφορά όπλων στη Λιβύη απαγορεύεται βάσει του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ που επιβλήθηκε το 2011, όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα μετά τη στρατιωτική επέμβαση των Δυτικών. Στην χώρα υπάρχουν σήμερα δύο αντίπαλες κυβερνήσεις, αυτή της Τρίπολης και εκείνη του Τομπρούκ.

Τον Νοέμβριο του 2018 η Τουρκία δεν είχε κληθεί να συμμετάσχει στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Παλέρμο στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για τις εξελίξεις στη Λιβύη. Ως εκ τούτου αποχώρησε. Τότε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι είχε δηλώσει πως «Οποιαδήποτε συνάντηση αποκλείει την Τουρκία δεν μπορεί παρά να είναι αντιπαραγωγική για την επίλυση του προβλήματος» που ταλανίζει τη Λιβύη χρόνια τώρα.

ΑΜΠΕ

No comments :