15/01/2019

Τι άλλο μπορούμε να περιμένουμε το 2019;

Στην αυγή του 2019 βλέπουμε με έκπληξη την ανεπανάληπτη συμπαιγνία του ΣΥΡΙΖΑ, ενός αριστερού διεθνιστικού κόμματος και των ΑΝΕΛ, ενός υποτίθεται «δεξιού- πατριωτικού» κόμματος. Προκειμένου οι μεν να διατηρηθούν στην εξουσία, οι δε αφού απόλαυσαν τις υπουργικές τους καρέκλες για τέσσερα χρόνια τώρα που πλησιάζουν οι εκλογές, να έχουν πολιτικό χρόνο ώστε να το παίξουν πάλι πατριώτες για να γλυτώσουν την εκλογική τους εξαέρωσή.Το εκπληκτικότερο γεγονός, είναι οι ιδεολογικές-πολιτικές κυβιστήσεις (κωλοτούμπες) κάποιων «υπερδεξιών» πολιτικών των ΑΝΕΛ, που ενώ εκλέχθηκαν, υποτίθεται, με την σημαία του πατριωτισμού, μεταπηδούν σε ένα αριστερό κόμμα που διακατέχεται από ιδεολογίες-ιδεοληψίες του παρελθόντος και απεχθάνεται ότι περιλαμβάνει τις λέξεις Έθνος –Ελλάδα και τα παράγωγά τους.Το τραγικότερο είναι ότι αυτή η συμπεριφορά του πολιτικού αμοραλισμού επιτείνει την κρίση αξιών της κοινωνίας μας και απόδομεί κάθε προσπάθεια αντίστασης και ανάκαμψης της εθνικής μας αξιοπρέπειας.Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, με ενδιαφέρον και ίσως με αγωνία τι άλλο θα μας φέρει αυτός ο χρόνος και κυρίως σε ότι αφορά στην κυριότερη εθνική, για εμάς απειλή; η τουρκική επιθετικότητα που την είδαμε να αυξάνεται κάθετα από τις αρχές του 2018 και συνεχίζει από τις αρχές του 2019, που θα φτάσει; Ας προσπαθήσουμε να μπούμε στο μυαλό των εξ ανατολών γειτόνων μας για να βγάλουμε συμπεράσματα.

Αν ήμουν Τούρκος επιτελικός, η εισήγηση μου προς τα αρμόδια κέντρο λήψης αποφάσεων θα ήταν ότι η πιο ευνοϊκή για την χώρα μου χρονική περίοδος για την τελική διεκδίκηση των πάγιων πλέον επιδιώξεων της είναι το πρώτο εξάμηνο του 2019 και ιδιαίτερα οι πρώτοι μήνες του, γιατί:

Πρώτον: Εάν δεν το επιχειρήσουμε τώρα πιθανόν να μείνουμε εκτός του παιγνιδιού εξόρυξης υδρογονανθράκων και στην Ελληνική Υφαλοκρηπίδα, ήδη μείναμε έξω από την εξόρυξη στην περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ γιατί η Κύπρος πρόλαβε και έθεσε τα συμφέροντα της πίσω από πανίσχυρες χώρες και εταιρίες. Αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί στην περιοχή μεταξύ Κρήτης- Καστελόριζου - Κύπρου.

Δεύτερον: Η Ελλάδα βρίσκεται οικονομικά στην χειρότερη δυνατή κατάσταση, ίσως από το 2019 και μετά να αρχίσει να βελτιώνεται, επομένως τώρα βρίσκεται στο πιο αδύνατο σημείο της. Εμείς είμαστε στην καλύτερη δυνατή, δεδομένου ότι την προηγούμενη 10ετία η οικονομία μας βελτιώθηκε κάθετα και το ΑΕΠ μας αυξήθηκε κατά 60% (ενώ το Ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25%) από εδώ και στο εξής δεν ξέρουμε αν η οικονομία μας θα αυξάνεται με αυτούς τους ρυθμούς. Το 2019 ίσως είναι το έτος καμπής για τις οικονομίες των δύο χωρών και με το μεγαλύτερο εύρος απόκλισης.

Τρίτον: Οι ΕΔ της βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση αφού ούτε το υλικό ούτε το προσωπικό τους έχει ανανεωθεί από την αρχή της οικονομικής κρίσης. Ίσως από εδώ και εμπρός και με την πιθανή βελτίωση της οικονομική τους κατάσταση να αρχίζει σταδιακά η ενίσχυσή τους, άρα τώρα βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους Επίσης αρκετοί ανώτατοι αξιωματικοί στην ηγεσία των ΕΔ, λόγω των αλλαγών μετά τις ετήσιες κρίσεις, θα έχουν μόλις αναλάβει να νέα τους καθήκοντα.

Τέταρτον: Η παρούσα κυβέρνηση τους σε όλα τα εθνικά της θέματα που έχει διαπραγματευτεί μέχρι τώρα ακόμα και σε αυτά που ήταν από θέση ισχύος, έχει αποτύχει παταγωδώς είτε λόγω ανικανότητα είτε λόγω ιδεολογίας-ιδεοληψίας, τα κριτήρια επιλύσεως τέτοιου είδους θεμάτων ,για αυτήν, δεν είναι τα θεωρούμενα ως κλασικά-τυπικά εθνικά κριτήρια. Είναι η πιο κατάλληλη κυβέρνηση για παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της, χωρίς να νοιώθει ενοχές αφού μπορεί να περιβάλει τις παραχωρήσεις της με τον μανδύα του ειρηνιστή προς «όφελος της αδελφοσύνης-αλληλεγγύης των λαών».

Πέμπτον: Επειδή μας ενδιαφέρει και ο τουρισμός μας , η οποιαδήποτε κρίση ή θερμό επεισόδιο προκαλέσουμε, πρέπει να έχει λήξει πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου ώστε να μην μας στοιχίσει οικονομικά.

Έκτον: Η Ελλάδα βρίσκεται σε κυβερνητική αστάθεια και σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο πολλαπλών πολιτικών αναμετρήσεων.

Έβδομον: Η άσκηση μας που εξαγγέλθηκε με τον τίτλο «Γαλάζια Πατρίδα» και θα διεξαχθεί από την 27/2 έως 3/3 είναι σε πολύ καλή χρονική στιγμή για να ξεκαθαρίσουμε, με τους γείτονες, τα θέματα που μας απασχολούν.

Συνεπώς εκτιμάται ότι η Τουρκία τους πρώτους μήνες του 2019 και πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου θα επιχειρήσει οριστική κεφαλαιοποίηση των πλεονεκτημάτων που της δίνουν οι συντελεστές ισχύος που διαθέτει. Η προσπάθεια αυτή θα έχει στόχο την περιοχή μεταξύ Κρήτης-Καστελόριζου- Κύπρου.

ΥΓ1: Εύχομαι οι εκτιμήσεις μου να είναι λάθος
ΥΓ2: Στον νέο Υπουργό Άμυνας Ναύαρχο Αποστολάκη εύχομαι καλή τύχη στα νέα του καθήκοντα.

Παναγιώτης Παστουσέας [Αντιναύαρχος ε.α – Επίτιμος Υπαρχηγός Γενικού Επιτελείου Ναυτικού]

ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment