11/12/2018

ΚΑΙ ο Δήμαρχος Αθηναίων υπέγραψε στο Μαρόκο: «Διακήρυξη των Δημάρχων για τη μετανάστευση»

Σε κοινή διεθνή πρωτοβουλία με στόχο την ενίσχυση του ρόλου των πόλεων στη λήψη αποφάσεων για τη μετανάστευση, προχώρησαν περισσότεροι από 80 Δήμαρχοι, με τη συμμετοχή του δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη, στο περιθώριο του 5ου Δημαρχιακού Φόρουμ για την ανθρώπινη κινητικότητα, τη μετανάστευση και την ανάπτυξη, που διεξήχθη στο Μαρακές. Η «Διακήρυξη των Δημάρχων» που έρχεται σε μία ιστορική συγκυρία, λίγο πριν την υιοθέτηση από τη διεθνή κοινότητα του Παγκόσμιου Συμφώνου για τη Μετανάστευση (Global Compact for safe, orderly andregular migration), θα αναγνωστεί σήμερα, για πρώτη φορά, στη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών και θα θέσει τις βάσεις και τις αρχές για αυξημένη διεθνή συνεργασία των πόλεων στον τομέα της μετανάστευσης. Στη «Διακήρυξη των Δημάρχων» συμμετέχουν πόλεις από όλο τον κόσμο, μερικές εκ των οποίων ανήκουν σε χώρες που αποχώρησαν από τη διεθνή συμφωνία, όπως το Λος Άντζελες, κάτι που αποδεικνύει για μία ακόμα φορά ότι οι πόλεις δείχνουν τον δρόμο και αναγνωρίζουν τις ανάγκες.

Στο Μαρακές ανακοινώθηκε και η δημιουργία του Συμβουλίου Δημάρχων για τη Μετανάστευση (Mayors Migration Council) με τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη να είναι ο πρώτος που εκλήθη να συμμετάσχει, γεγονός που συνιστά αναγνώριση του τρόπου με τον οποίο η Αθήνα αντιμετωπίζει το μεγάλο ζήτημα του μεταναστευτικού. Στην ομιλία του, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Έχουμε δουλέψει πολύ τα τελευταία χρόνια, σε όλα τα επίπεδα, για να διασφαλίσουμε μία διαχείριση στο μεταναστευτικό ζήτημα που είναι να λογική, να σέβεται τις ανησυχίες του κόσμου, ενώ παράλληλα να είναι αντάξια των ανθρωπιστικών μας αξιών και των βασικών αρχών της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Η συλλογική αυτή εμπειρία των πόλεων οφείλει να λαμβάνεται υπόψη σοβαρά σε όλα τα κυβερνητικά επίπεδα, ώστε οι μεταναστευτικές πολιτικές να είναι συνεκτικές και να διέπονται από πραγματισμό. Οι πόλεις δείχνουν και πάλι τον δρόμο στα Κράτη. Είναι μία συνθήκη που βλέπουμε να επαναλαμβάνεται ολοένα και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια. Αντιμέτωπες με τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας, οι πόλεις πρωτοπορούν εκεί που τα κράτη αποτυγχάνουν να δράσουν αποτελεσματικά. Είτε πρόκειται για τη μετανάστευση, είτε για την κλιματική αλλαγή, που είναι δύο ζητήματα κυρίαρχα στην εποχή μας».

Ο δήμαρχος Αθηναίων συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο (Leadership Counicl) του νέου αυτού οργανισμού, μαζί με άλλους 7 δημάρχους από όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα, συμμετέχουν ο δήμαρχος του Λος Άντζελες κ. Έρικ Γκαρσέτι, ο δήμαρχος του Μιλάνου κ. Τζιουζέπε Σάλα, η δήμαρχος Μόντρεαλ κυρία Βαλερί Πλάντ, η δήμαρχος της Φρίταουν (Σιέρα Λεόνε) κυρία Υβόν Άκι-Σόγιερ, ο δήμαρχος του Αμάν (Ιορδανία) κ. Γιουσέφ Σαγουαρμπέ, ο δήμαρχος της Καμπάλα (Ουγκάντα) κ. Ερίας Λουκγουάγκο και ο δήμαρχος του Μπρίστολ κ. Μάρβιν Ρις. Το Συμβούλιο Δημάρχων για τη Μετανάστευση θα παρέχει υποστήριξη σε πόλεις και δίκτυα πόλεων ώστε να συμμετέχουν ενεργά και αποτελεσματικά σε παγκόσμιες διπλωματικές προσπάθειες με αντικείμενο τη μετανάστευση καθώς και στην ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών σε τοπικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Παρότι η συντριπτική πλειονότητα (πάνω από το 60% των μεταναστών και προσφύγων παγκοσμίως) διαβιούν σε πόλεις και στον αστικό ιστό, η πλειονότητα των πολιτικών αποφασίζεται σε κεντρικό επίπεδο, χωρίς τη συμμετοχή των πόλεων.

Λίγα λόγια για τις θέσεις της «Διακήρυξης των Δημάρχων»:
  • Για πρώτη φορά οι πόλεις συμμετείχαν τόσο ενεργά στις διαπραγματεύσεις για την εκπόνηση μίας διεθνούς συμφωνίας. Αυτό αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση του αυξανόμενου ρόλου των πόλεων. Μάλιστα αναγνωρίζεται επίσημα ο ρόλος των πόλεων στην εφαρμογή των Συμφώνων και την περαιτέρω εξέλιξη τους.
  • Αναγνωρίζεται το όραμα των δημάρχων για τη δημιουργία ανοιχτών, ανθεκτικών, ασφαλών και βιώσιμων πόλεων.
  • Προβλέπεται αυξημένη συνεργασία μεταξύ των πόλεων στη βάση της αλληλεγγύης. Οι πόλεις προβλέπεται να αναπτύσσουν και να εφαρμόζουν κοινά προγράμματα, να συντονίζουν τις δράσεις τους στην προσφορά υπηρεσιών, να «πειραματίζονται» με νέες προσεγγίσεις ώστε να προκύπτουν καινοτόμες λύσεις, να διερευνούν πρόσθετες χρηματοδοτικές πηγές, να βελτιώσουν τη συλλογή δεδομένων και να δημιουργήσουν δείκτες προόδου της ένταξης μεταναστών, να δημιουργούν βιώσιμες συμπράξεις μεταξύ πόλεων, να ανταλλάσσουν καλές πρακτικές και πληροφορίες και να ασκούν «διπλωματία των πόλεων» και να διεκδικούν από κοινού τα αιτήματα τους.

http://athina984.gr/wp-site/2018/12/10/48561/
https://filosofia-erevna.blogspot.com/2018/12/blog-post_10.html

2 comments :

  1. National sovereignty: The Global Compact reaffirms the sovereign right of States to determine their national migration policy and their prerogative to govern migration within their jurisdiction, in conformity with international law. Within their sovereign jurisdiction, States may distinguish between regular and irregular migration status, including as they determine their legislative and policy measures for the implementation of the Global Compact, taking into account different national realities, policies, priorities and requirements for entry, residence and work, in accordance with international law.
    Rule

    Τι μας λέει παραπάνω... το κείμενο δεν είναι δεσμευτικό όπως ξεκαθαρίζεται στην πρώτη του παράγραφο, σύμφωνα με τα παραπάνω μία σοβαρή κυβέρνηση απλά το προσπερνάει και εφαρμόζει την δική της μεταναστευτική πολιτική που θα πρέπει να συμβαδίζει όμως με αυτά που έχει υπογράψει στο παρελθόν. Η χώρα δεν δεσμεύεται με το συγκεκριμένο κείμενο, έχει δεσμευτεί χρόνια τώρα όσων αφορά την πολιτική περί μετανάστευσης με άλλα κείμενα περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων κλπ που αναγκαστικά υπέγραψε για να μπορεί να συμμετάσχει σε συγκεκριμένους οργανισμούς. Δεν καταλαβαίνω προς τι χτυπιέστε τόσο εδώ μέσα για το συγκεκριμένο, το αν στο μέλλον έρθει κάποιο παρόμοιο έγγραφο που θα μας δεσμεύσει νομικά να τηρήσουμε συγκεκριμένη στάση έναντι του μεταναστευτικού αυτό εναπόκεινται στα χέρια των Ελλήνων ψηφοφόρων για το αν θα υπογραφεί, πέραν του ότι παράγραφοι σαν τους από πάνω σου ξεκαθαρίζουν ότι το κράτος σου διατηρεί το δικαίωμα στο να ρυθμίζει μόνο του τα της μετανάστευσης. Για να μην λέμε μαλακίες, ούτε ο ΟΗΕ ούτε ο σόρρος δεν μας φταίει για τον αχταρμά που φτιάχνουμε. Οι συγκεκριμένοι οργανισμοί αν και προπαγανδίζουν και κινούνται επιθετικά προς την εφαρμογή της πολυπολιτισμικότητας και της παγκοσμιοποίησης αφήνουν πάντα παράθυρα σαν τα από πάνω ανοικτά για να ρυθμίζει ο καθένας τα του οίκου του. Τα λοιπά έχουν να κάνουν με το πόσο σανό τρώει ο Έλληνας ψηφοφόρος.
    Πάμε τώρα στα καλά που φέρνει η μετανάστευση!...
    1. Θα πρέπει να είστε χαρούμενοι αν καταστρέψουμε την χώρα, ποιο απτή απόδειξή ότι είμαστε απόγονοι των αρχαίων δεν θα υπάρξει!
    2. Βαρεμάρα ατελείωτη επικρατεί, ενώ αν γεμίσει ο τόπος φανατικούς μουσουλμάνους με Ελληνική ιθαγένεια θα γίνουμε λίβανος. Τι τα έχετε τα τουφέκια και σκουριάζουν, θα έχουμε κάτι να κάνουμε.
    3ο και καλύτερο... Θα κοπούν στις γυναίκες τα πολλά πολλά διακαιώματα, άσε που αν εντρυφήσουμε στο θρήσκευμα θα μπορούμε να έχουμε και 3-4 ο καθένας. Όλο παραπονιέστε, δείτε το λίγο θετικά το πράμα!

    12G

    ReplyDelete
  2. the sovereign right of States to determine their national migration policy and their prerogative to govern migration within their jurisdiction

    Rule of law and due process....which are consistent with international law.

    ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΤΟ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ. ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ. ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΘΑ ΤΗΝ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ, ΕΝΝΟΩΝΤΑΣ ΜΕ ΠΟΙΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΝΟΥΝ. Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ, ΟΛΩΝ ΟΣΩΝ ΤΟ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΑΤΗ ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΙΟ.

    ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ, ΟΛΟ.

    ReplyDelete