07/11/2018

Συνεργασία Κύπρου – ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας. Ανακοίνωση St. Dept

Για πρώτη φορά Λευκωσία και Ουάσινγκτον προχωρούν σε συγκεκριμένο καθορισμό του πλαισίου συνεργασίας τους σε θέματα ασφαλείας. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των συναντήσεων του Κύπριου ΥΠΕΞ, Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Γουές Μίτσελ και τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για Ενεργειακούς Πόρους, Φράνσις Φάνον. Στη συνάντηση Χριστοδουλίδη-Πομπέο οι δύο άνδρες διαπίστωσαν από κοινού και χαιρέτισαν την ουσιαστική αναβάθμιση στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την υπογραφή Δήλωσης Προθέσεων (Statement of Intent), η οποία θεσμοθετεί την προώθηση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης θέματα ασφάλειας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, την ουσιαστική συμβολή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ανάπτυξη της περιφερειακής συνεργασίας στην περιοχή, ενώ αντάλλαξαν απόψεις για περιφερειακά και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Ανακοίνωση του κυπριακού ΥΠΕΞ αναφέρει ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επαναβεβαίωσε, κατά τη συνάντηση, τη συνεπή θέση των Ηνωμένων Πολιτειών υπέρ του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματα εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης και επανέλαβε την υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς τις κυπριακές προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, προς όφελος όλων των Κυπρίων.

Σε δηλώσεις, μετά τη συνάντηση, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι στις συζητήσεις τρία ήταν θα βασικά θέματα που κυριάρχησαν:
* Πρώτον, η ξεκάθαρη επιθυμία και από τις δύο πλευρές για ενίσχυση των σχέσεων μας σε όλα τα επίπεδα, και ειδικότερα σε θέματα που άπτονται ευρύτερα του τομέα της Ασφάλειας.
* Δεύτερο θέμα που κυριάρχησε στις συζητήσεις μας είναι οι περιφερειακές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, μια περιοχή ιδιαίτερης σημασίας, και ο ρόλος που η Κυπριακή Δημοκρατία διαδραματίζει για προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας. «Αναγνωρίζεται από πλευράς ΗΠΑ ο ρόλος της χώρας μας, η σημαντική δουλειά που παράγεται μέσα από τις τριμερείς συνεργασίες, ειδικότερα στους τομείς της ενέργειας και της ασφάλειας, και προς αυτή την κατεύθυνση ευελπιστούμε σύντομα να υπάρξει και αμερικανική συμμετοχή» είπε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών
* Το τρίτο θέμα ήταν φυσικά το Κυπριακό. Η Ουάσινγκτον στηρίζει απόλυτα την προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα για σύντομη επανέναρξη συνομιλιών που θα δημιουργούν πραγματικές προοπτικές θετικής κατάληξης. «Ανταλλάξαμε απόψεις, ειδικότερα για το κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, και για την ανάγκη όπως μέσα από το περιεχόμενο της λύσης του Κυπριακού ενισχυθεί ακόμη περισσότερο ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας ως παροχέα ασφάλειας και σταθερότητας στην Αν. Μεσόγειο» δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ο Κύπριος υπουργός εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για την υπογραφή της πολύ ουσιαστικής, όπως την χαρακτήρισε, «Δήλωσης Προθέσεων» που αγγίζει συνολικά τα θέματα ασφάλειας. Επίσης, σημείωσε ότι η συνεργασία Κύπρου- ΗΠΑ «είναι στη βάση μιας θετικής ατζέντας, μιας θετικής προσέγγισης και δεν στρέφεται εναντίον του όποιου κράτους» . Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε πως η συζήτηση με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας ήταν εποικοδομητική. «Συζητήσαμε την πολυθεματικότητα της εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι σημαντικό ότι αναγνωρίζεται πως (…) πέραν του κυπριακού προβλήματος και της επιθυμίας μας για επίλυση του – που αποτελεί και την υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητά μας – αναγνωρίζεται ότι η Κύπρος είναι μία χώρα η οποία μπορεί να προσφέρει λύση στις προκλήσεις της περιοχής». Επιπλέον, στο τετ-α-τετ των δύο ανδρών συζητήθηκε το πως η «πολυθεματική» εξωτερική πολιτική που έχει αναπτύξει η Κυπριακή Δημοκρατία μέσω των τριμερών σχημάτων συνεργασίας αλλά και των σχέσεων που διατηρεί με γειτονικά κράτη της περιοχής μπορεί να συνδεθεί με τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις και τον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό των ΗΠΑ για την περιφέρεια της Ανατολικής Μεσογείου.

«Συζητήθηκαν επίσης εν εκτάσει οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η συνεργασία ανάμεσα στα κράτη της περιοχής μπορεί να λειτουργήσει ως ένας εναλλακτικός ενεργειακός διάδρομος για την Ευρώπη και μέσα σε αυτό το πλαίσιο συζητήσαμε λεπτομερώς τις τριμερείς συναντήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αναγνωρίζεται ως μία από τις πιο σημαντικές προσθήκες στην εξωτερική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας» καθώς «μέσα από τις τριμερείς συνεργασίες – οι οποίες όπως κατ’ επανάληψη έχουμε αναφέρει δεν στρέφονται εναντίον οποιουδήποτε άλλου κράτους – μπορούμε (…) να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις της περιοχής». Τέλος, πρόσθεσε ότι μια από τις κοινές προσεγγίσεις είναι η επιθυμία διεύρυνσης της συνεργασίας με χώρες, που ασπάζονται τις ίδιες αξίες, όπως και το όραμα Κύπρου-ΗΠΑ στην περιοχή.

Το Αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών χαιρετίζει την υπογραφή της δήλωσης προθέσεων που επισημοποιεί και καθορίζει για πρώτη φορά το πλαίσιο συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κυπριακή Δημοκρατία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, η ενίσχυση και η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων ασφάλειας θα προωθήσει τα κοινά συμφέροντα που έχουν οι δύο χώρες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. «Ο υπουργός Μάικ Πομπέο συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη στο Υπουργείο Εξωτερικών. Ο υπουργός Μάικ Πομπέο και ο Υπουργός Εξωτερικών Χριστοδουλίδης συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να ενισχυθεί η σχέση ΗΠΑ-Κυπριακής Δημοκρατίας και χαιρέτισαν την υπογραφή από τον υπουργό Εξωτερικών Χριστοδουλίδη και τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Γουές Μίτσελ δήλωσης προθέσεων για την ενίσχυση και την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων ασφάλειας.

Η δήλωση προθέσεων θα προωθήσει τα κοινά συμφέροντα στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στην ενίσχυση της ασφάλειας στη θάλασσα και στα σύνορα και στην προώθηση της περιφερειακής ασφάλειας». Επιπλέον, στην ανακοίνωση επαναλαμβάνεται η πάγια αμερικανική θέση για τη στήριξη του κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους που βρίσκονται εντός της ΑΟΖ της και εκφράζεται η συνεχιζόμενη στήριξη στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επανένωση του νησιού. «Ο υπουργός επιβεβαίωσε τη μακρόχρονη αμερικανική πολιτική για τους πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και είπε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να υποστηρίζουν τις κυπριακής ιδιοκτησίας προσπάθειες που διεξάγονται με τη διευκόλυνση του ΟΗΕ για την επανένωση του νησιού σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, που θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους».

Ως θετικό στοιχείο που προέκυψε από τη συνάντηση εκλαμβάνεται το ότι η αμερικανική πλευρά δεν βλέπει πλέον την Κύπρο μόνο υπό το πρίσμα του Κυπριακού, αλλά την αντιμετωπίζει ως εταίρο με τον οποίο μπορεί να εμβαθύνει τη συνεργασία σε μια σειρά από κρίσιμους στρατηγικούς τομείς, με σκοπό την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment