05/11/2018

«Μεταπωλητής» του Ιρανικού πετρελαίου θα γίνει η Ρωσία μετά τις κυρώσεις το Ιράν

Από την Δευτέρα 5 Νοεμβρίου οι ΗΠΑ έθεσε σε ισχύ τις ενεργειακές και τραπεζικές κυρώσεις κατά του Ιράν. Προσωρινές εξαιρέσεις για το ιρανικό πετρέλαιο χορηγούνται στην Κίνα, την Ινδία, την Νότια Κορέα, την Τουρκία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Ιαπωνία και την Ταϊβάν, στις οποίες θα επιτρέπεται να συνεχίσουν να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο. Οι χώρες αυτές εισάγουν μεγάλες ποσότητες ιρακινού πετρελαίου.

«Οι κυρώσεις θα βοηθήσουν τους παραγωγούς πετρελαίου καθώς οι τιμές θα αυξηθούν και η Ρωσία θα γίνει μία από τις σημαντικότερες χώρες παραγωγής πετρελαίου. Σίγουρα θα αυξήσει τη σχετική δύναμή της στην αγορά. Δεν υπάρχει αμφιβολία», αυτό δήλωσε ο Ρόμπερτ Μάλεϊ, σύμβουλος του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την Μέση Ανατολή και επικεφαλής της διαπραγμάτευσης της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν. Όσες χώρες είναι εξαρτημένες από το πετρέλαιο του Ιράν, θα προσπαθήσουν να βρούν τρόπο να συνεχίσουν να προμηθεύονται από την Τεχεράνη. Για το λόγο ήδη Ιράν–Ρωσία έχουν προχωρήσει σε ενέργειες ώστε η Μόσχα να «μεταπουλά» το Ιρανικό πετρέλαιο.

Η Γερμανία είναι πεπεισμένη ότι μπορεί να έχει νόμιμες επιχειρηματικές σχέσεις με το Ιράν και εξετάζει πώς θα προστατεύσει τις εταιρίες που επηρεάζονται από τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν που επανέφερε η Ουάσινγκτον, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Εξετάζουμε τώρα πώς θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε τη βάση των επιχειρηματικών δεσμεύσεών μας εκεί», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Το ερώτημα γιατί εξαιρέθηκε η Τουρκία, τέθηκε από Ευρωπαίους δημοσιογράφους στον Αμερικανό Brian Hook ειδικό σύμβουλο για το Ιράν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης Τύπου. Απαντώντας ο κ. Hook τόνισε ότι οι Αμερικανοί διπλωμάτες έχουν μια πολύ καλή επικοινωνία με την Τουρκία και στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να είναι στις χώρες που δεν θα υποστούν κυρώσεις για την αγορά ιρανικού πετρελαίου.

Απαντώντας σε ερώτηση των Financial Times γιατί εξαιρέθηκαν η Ελλάδα και η Ιταλία και δεν δόθηκε εξαίρεση στην Ισπανία για την εισαγωγή αργού ιρανικού πετρελαίου, ο κ. Hook επανέλαβε ότι από τις χώρες που εξαιρέθηκαν οι τρεις μηδενίζουν πολύ σύντομα τις εισαγωγές πετρελαίου, μέχρι τέλος του έτους. Η εξαίρεση αυτών των χωρών έχει διάρκεια έξι μηνών υποστήριξε. Σε αυτούς τους έξι μήνες θα πρέπει οι χώρες να μειώσουν ή και να μηδενίσουν την εισαγωγή πετρελαίου από το Ιράν. Τον Μάιο οι ΗΠΑ θα επανεκτιμήσουν τη θέση τους.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment