08/11/2018

Ζάεφ: "Δεν θα είμαστε Βορειο-Μακεδόνες" - "Ο εθνικός ύμνος της χώρας δεν θα αλλάξει, ούτε θα γίνουν παρεμβάσεις" - Ιστορικός Σκοπίων: Η συμφωνία με την Ελλάδα προβλέπει ένα νέο κράτος: «Βόρεια Μακεδονία»

Η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης συνεχίζεται στο κοινοβούλιο των Σκοπίων. Σήμερα ο βουλευτής του VMRO-DPMNE και πρώην πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Τράικο Βελανιόσκι, έκανε την ερώτηση στον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, εάν τώρα «θα αποκαλούμαστε Βορειο-μακεδόνες», επικρίνοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών. Λαμβάνοντας το λόγο ο Ζάεφ είπε: «Καταλαβαίνω τις ανησυχίες, αλλά δεν μπορείτε να λέτε ότι θα είμαστε Βορειο-μακεδόνες. Η ταυτότητα δεν περιορίζεται από καμία διεθνή συμφωνία. Γεωγραφικά μόνο, θα υπάρχει ένα πρόσθετο και αυτό είναι όλο το τίμημα. Η απόφασή μας είναι όταν θα τεθεί σε ισχύ η συμφωνία με την Ελλάδα, με νόμιμο και δίκαιο τρόπο να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και αυτό είναι το αίτημα της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας». Ο Ζάεφ τόνισε ότι η συμφωνία προβλέπει την εφαρμογή των τροπολογιών για την επικύρωση της, ώστε να υπογραφεί το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ από την ελληνική πλευρά.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος των Σκοπίων, Μίλε Μποσνιάκοφσκι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, για τον εθνικό ύμνο της χώρας, ήταν κατηγορηματικός: Ο ύμνος δεν θα αλλάξει σε καμία βάση, ούτε θα υπάρξουν παρεμβάσεις στο κείμενο, είπε, όπως σημειώνουν σημερινά δημοσιεύματα της γειτονικής χώρας. Όσον αφορά την τροποποίηση του Συντάγματος, δήλωσε ότι εκκρεμεί το προοίμιο. Αναφερόμενος, επίσης, στην τροπολογία 35 για το άρθρο 3 δήλωσε ότι παρέχονται διαβεβαιώσεις ότι τα σύνορα της χώρας είναι μόνιμα και αμετάβλητα.

Σημείωση Βαλκανικού Περισκόπιου: Ο εθνικός ύμνος της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας είναι ποίημα του 1941, του Βλάντο Μαλέσκι. Ως ύμνος καθιερώθηκε το 1992 και αρχίζει ως εξής: "Σήμερα, γεννιέται η Μακεδονία, με ένα νέο ήλιο ελευθερίας. Οι Μακεδόνες μάχονται Για τη δικαιοσύνη τους και πάλι ανεμίζει η σημαία του Κρούσεβο".
Αναφέρονται στη συνέχεια τέσσερα ονόματα από το VMRO που έδρασαν στα τέλη του 19ου αιώνα και αρχές του 20ου και καταλήγει: "Μακεδονία ελεύθερη, ζήτω η Μακεδονία";

Προσωπικά, διαβάζοντας το περιεχόμενο της Συμφωνίας, διαπιστώνω ότι δεν απηχεί την κλασική έννοια της διακρατικής συμφωνίας δύο κυρίαρχων κρατών, αλλά καταλήγει σε μια συμφωνία, συμφωνία διαπραγμάτευσης, για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να ρυθμιστεί ένα νέο κράτος στα σύνορα της Ελλάδας, η «Βόρεια Μακεδονία», δήλωσε ο ιστορικός και καθηγητής πανεπιστημίου, Μιχαΐλο Μινόφσκι. Ο Μινόφσκι εξήγησε ότι από αυτό, θα υπάρξουν περαιτέρω συνέπειες για την АСНОМ (Αντιφασιστική Συνέλευση της Λαϊκής Απελευθέρωσης της ‘Μακεδονίας’) που υπάρχει στο σύνταγμα, για την κρατική υπόσταση, τον χαρακτήρα του κράτους, τη συνέχειά του ή την ασυνέχεια. «Αυτό είναι σε γενικές γραμμές τι συνιστά η συμφωνία. Και το πιο σημαντικό, με αυτήν τη συμφωνία, το κράτος «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» θα βρίσκεται σε πλήρη εξάρτηση από την Ελλάδα, αλλά όπως διαφαίνεται όχι μόνο από την Ελλάδα, άλλο τόσο από τη Βουλγαρία και από την Αλβανία», διευκρίνισε ο γνωστός ιστορικός. Σύμφωνα με τον Μινόφσκι αυτή είναι η ουσία αυτής της πρόκλησης, δηλαδή, οι συνέπειες που θα προέλθουν από τη συμφωνία με την Ελλάδα.  «Η ταυτότητα δεν διατηρείται, μπορεί να ειπωθεί μόνο πλασματικά ότι διατηρείται, αλλά είναι φανερό ότι η εθνική ταυτότητα αλλάζει, δεν θα είναι πλέον εθνική ταυτότητα αλλά ταυτότητα του λαού (ανεξάρτητα της εθνότητάς του). Και από την άποψη αυτή αποτελεί, επίσης, ένα προηγούμενο στις διεθνείς σχέσεις, δηλαδή ένα ειδικό χαρακτηριστικό μια τέτοιας συμφωνίας που στο σύνολό της δεν είναι γνωστή στις διεθνείς σχέσεις και σε συμφωνίες επίλυσης οποιωνδήποτε ζητημάτων», τόνισε ο Μινόφσκι.

The Hellenic Information Team

No comments :

Post a Comment