15/11/2018

Σέρβος αναλυτής: Η ‘μακεδονική Εκκλησία’ θα αναγνωρισθεί όπως η ουκρανική - Τα αλβανικά κόμματα επιμένουν η αλβανική γλώσσα να συμπεριληφθεί στο Σύνταγμα

Στο πλαίσιο της καταδίκης του Ιερού Συμβουλίου Επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, για την απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου να δώσει τη συγκατάθεσή του για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, ο Σέρβος θρησκευτικός αναλυτής, Ντράσκο Τζιένοβιτς, πιστεύει ότι η εκκλησία των Σκοπίων θα ακολουθήσει τα βήματα της ουκρανικής ορθόδοξης εκκλησίας. «Όσον αφορά τη ‘μακεδονική’ ορθόδοξη εκκλησία, νομίζω ότι σίγουρα θα προσπαθήσει να κάνει το ίδιο πράγμα με τους Ουκρανούς, αλλά πρώτα περιμένουν να επιλυθεί το ζήτημα της εκκλησία τους. Η ‘μακεδονική’ εκκλησία έχει πρόβλημα επειδή η Ελλάδα δεν παραχωρεί το όνομά της. Από την άλλη, οι Βούλγαροι ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει μακεδονική γλώσσα, αλλά ότι είναι μια βουλγαρική διάλεκτος. Πιέζονται, ακόμη, από τους Αλβανούς που έχουν εξαπλωθεί σε μεγάλο μέρος της χώρας. Οι θρησκευτικοί ηγέτες θέλουν να έχουν κάτι δικό τους, την εκκλησία τους, αλλά αυτή ανήκει στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία», είπε ο Τζιένοβιτς στη σερβική Τέλεγκραφ.

Πιστεύει, ωστόσο, ότι η εκκλησία των Σκοπίων έχει πλεονέκτημα έναντι της Εκκλησίας του Μαυροβουνίου (που διαχωρίστηκε από τη σερβική), λόγω του ότι απευθύνεται σε μεγαλύτερο αριθμό πιστών. «Είναι γεγονός ότι η Εκκλησία του Μαυροβουνίου δεν είναι τόσο σημαντική, γιατί απευθύνεται σε μικρότερο αριθμό πιστών από ότι η Εκκλησία των Σκοπίων. Και από την άλλη, στο Μαυροβούνιο για το αυτοκέφαλο υποστηρίζεται μόνο από τους πολιτικούς, όχι από το λαό», πιστεύει ο Τζιένοβιτς.

Η άρνηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να συζητήσει τις τροπολογίες που πρότεινε η αλβανική αντιπολίτευση, σχετικά με την αλλαγή ενός ορισμού στο Σύνταγμα που έχει να κάνει με την αλβανική γλώσσα, έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.  Η αλβανική αντιπολίτευση στην Σκόπια, επιδιώκει τον ορισμό «η γλώσσα που ομιλείται από την εθνοτική κοινότητα του 20 τοις εκατό» να τροποποιηθεί και να διευκρινισθεί ότι αυτή είναι η αλβανική γλώσσα. Μάλιστα, αναφέρεται ότι οι Σλαβομακεδόνες έχουν το δικαίωμα να υπερασπίζονται την ταυτότητά τους, και είναι άδικο να το αρνούνται στους Αλβανούς που δεν επιδιώκουν τίποτε άλλο παρά να γίνει διευκρίνιση στο Σύνταγμα ότι είναι αυτόχθονες και ότι η αλβανική γλώσσα είναι επίσημη, όπως αναφέρεται στην τροπολογία 7 του Συντάγματος, αλλά και ως γλώσσα που ομιλείται από το 20% του πληθυσμού της χώρας.  Ο Αρσίμ Σινάνι από το Κέντρο Διεθνών Σχέσεων και Βαλκανικών Σπουδών, δήλωσε στο ραδιόφωνο της Ελεύθερης Ευρώπης, ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να κλείσει το κεφάλαιο σχετικά με την επίσημη διατύπωση της αλβανικής γλώσσας και όχι ως γλώσσα που ομιλείται τουλάχιστον από το 20% του πληθυσμού της πΓΔΜ.  «Νομίζω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να κλείσει η αλβανική», είπε.

Τα αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης, με τις ψήφους των οποίων πέρασαν οι συνταγματικές αλλαγές στο κοινοβούλιο των Σκοπίων, έχουν ζητήσει η αλβανική γλώσσα να αναφέρεται στο Σύνταγμα ως επίσημη γλώσσα και όχι ανώνυμα ως ‘γλώσσα που ομιλείται από το 20% του πληθυσμού».  Ωστόσο, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, απέρριψε τις απαιτήσεις αυτές για την τροποποίηση του Συντάγματος λέγοντας ότι οι τροποποιήσεις περιλαμβάνουν μόνο θέματα που αφορούν τη Συμφωνία των Πρεσπών, δηλαδή τη συμφωνία μεταξύ της πΓΔΜ και της Ελλάδας για το θέμα του ονόματος της χώρας. Ο Αρσίμ Σινάνι αξιολόγησε ότι τα αλβανικά πολιτικά κόμματα στην πΓΔΜ κρατούν μια χλιαρή στάση και δεν είναι συνεπείς στις απόψεις τους και ότι δεν δίνουν την εντύπωση ότι μπορούν να αρνηθούν να περάσουν οι τροπολογίες που προτείνονται εφόσον δεν γίνουν αποδεκτές οι απαιτήσεις τους.

Εκπρόσωποι αλβανικών πολιτικών κομμάτων αντιτίθενται στην ιδέα της απογραφής κατά την οποία θα απουσιάζει η στήλη για την εθνικότητα ή τη θρησκευτική πίστη του κάθε ατόμου.  Ο πρόεδρος του κόμματος «Συμμαχία για τους Αλβανούς», Ζιγιαντίν Σέλα, ζήτησε από τον διευθυντή της στατιστικής υπηρεσίας να καλέσει πρώτα τους εκπροσώπους των εθνοτικών κοινοτήτων σε αυτό το θεσμικό όργανο να συζητήσουν και στη συνέχεια να προτείνει τις αλλαγές που αφορούν την απογραφή του πληθυσμού.  Ο Σέλα επεσήμανε ότι αυτές οι μέθοδοι κρύβουν άλλους στόχους. Τόνισε ότι η νέα στήλη περί γλώσσας αποσκοπεί στην τεχνητή αύξηση των Σλάβων.

«Η ανακοίνωση που λέει ότι θα υπάρχει μία στήλη για τη γλώσσα, αποσκοπεί στην τεχνητή αύξηση του αριθμού των Σλαβομακεδόνων που είναι πολύ μακριά από τη δημογραφική πραγματικότητα. Εμείς ως ‘Συμμαχία για τους Αλβανούς’ καλούμε και άλλες αλβανικές οντότητες που είναι μέλη της κυβέρνησης να αντιταχθούν στην πρόταση της Στατιστικής Υπηρεσίας», είπε ο Σέλα.
«Θα εγκαταλειφθεί το εθνικό στοιχείο, αλλά αυτό υπάρχει στο Σύνταγμα και στους νόμους της χώρας. Θα είναι ντροπή για τους Αλβανούς γιατί δεν αντιμετωπίζονται ως 20 τοις εκατό του πληθυσμού στο Σύνταγμα ενώ αντιμετωπίζονται ως 20% στους νόμους», είπε από το κίνημα Μπέσα, ο Φαντίλ Ζεντέλι.
Ο Αφρίμ Γκάσι από το Μπέσα είπε ότι η γλωσσική ταυτότητα δεν καλύπτει πάντα την εθνική ταυτότητα. 
Το αλβανικό κόμμα DUI, δήλωσε ότι η απογραφή του πληθυσμού δεν είναι μόνο μια στατιστική διαδικασία αλλά μια ‘χειρουργική πράξη’ πολιτικού χαρακτήρα.  «Γνωρίζουμε ότι η απογραφή του πληθυσμού στη χώρα αυτή δεν γίνεται πάντοτε με στατιστικά κριτήρια, αλλά με πολιτικά, λόγω των συνταγματικών αλλαγών και της Συμφωνίας της Οχρίδας, που καθορίζει σε ποσοστά και επί τοις εκατό, τα δικαιώματα των κοινοτήτων για τη χρήση της γλώσσας, των σημαιών των κοινοτήτων», είπε ο Αρτάν Γκρούμπι από το DUI.

Το ερωτηματολόγιο της απογραφής του πληθυσμού έχει προγραμματισθεί να γίνει την 1η Απριλίου του 2020, χωρίς να υπάρχει καμία παράγραφος σχετικά με την εθνικότητα και τη θρησκευτική ιδιαιτερότητα του κάθε ατόμου.  Αντί αυτού, προβλέπεται να υπάρχει μια στήλη ποια είναι η μητρική του γλώσσα και ποια γλώσσα ομιλεί για να επικοινωνήσει το άτομο που απογράφεται.

The Hellenic Information Team

No comments :

Post a Comment