15/11/2018

Κυπριακή Δημοκρατία: Εγκρίνει θεσμικό κείμενο Εθνικής Ασφαλείας - Μεταρρυθμίσεις για την Εθνική Φρουρά

ΣΧΟΛΙΟ "ΚΟΥΡΗΤΗΣ": ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΜΕ ΤΟ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ. "ΠΟΥΤΑΝΕΣ (ΜΕΣΑ, ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ) ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΚΙΖΟΥΜΕ."

Μία μη διαβαθμισμένη έκδοση της Εθνικής Στρατηγικής Ασφάλειας, η προετοιμασία της οποίας βρίσκεται στο τελικό στάδιο, θα είναι σύντομα διαθέσιμη στο κοινό, ανακοίνωσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης. «Η διαδικασία διαβούλευσης για ανάπτυξη της Εθνικής Στρατηγικής Ασφάλειας ήταν αρκετά μακρά και αποτέλεσε μια πρόκληση», τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης στην ομιλία στο «1ο Ετήσιο Συνέδριο “Φόρουμ Διαχείρισης Κινδύνου Λευκωσίας – Nicosia Risk Forum 2018″» του Κέντρου Αριστείας CERIDES (Center Of Excellence in Risk and Decision Sciences – Κέντρο για τον Κίνδυνο και τις Επιστήμες των Αποφάσεων) του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ο κ. Χριστοδουλίδη επισήμανε ότι «η Εθνική Στρατηγική Ασφάλειας περιγράφει τους τρόπους και τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν προς την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων στο ευρύτερο πλαίσιο της προαγωγής του εθνικού συμφέροντος» και ότι «ο πρωταρχικός στόχος είναι αυταπόδεικτος: Η δημιουργία ενός θεσμοθετημένου πλαισίου που προσδιορίζει τις απαραίτητες συνθήκες για την προστασία και τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους καθώς και την ανθεκτικότητα της κοινωνίας και των κρατικών θεσμών». Τόνισε, επίσης, πως, για πρώτη φορά, γίνεται μία τέτοιου επιπέδου συντονισμένη εργασία στην Κύπρο, που να καλύπτει το φάσμα των κυβερνητικών υπηρεσιών και διάφορων μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στις σχέσεις της Κύπρου με τις ΗΠΑ σημείωσε πως στο πλαίσιό τους έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην ενίσχυση της διάστασης της ασφάλειας, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ολοένα και περισσότερο ότι η Κύπρος αποτελεί μέρος της ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο.Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και στην πρόσφατη υπογραφή της Δήλωσης Προθέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κύπρου, σημειώνοντας πως «η Δήλωση αυτή έχει μεγάλη αξία και από πρακτικής απόψεως, αλλά και συμβολικά καθώς καταδεικνύει ότι η Κύπρος μπορεί να ενεργήσει προληπτικά και αποτελεσματικά για το ευρύτερο καλό». Για τις τριμερείς συνεργασίες με χώρες της περιοχής ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών είπε πως αυτές «έχουν απτά αποτελέσματα και ενδεικτικό αυτού του γεγονότος είναι πως έχει ληφθεί απόφαση για την εγκαθίδρυση μιας μόνιμης γραμματείας για τις Τριμερείς στη Λευκωσία, με στόχο τη δημιουργία ενός κεντρικού μηχανισμού εφαρμογής».

ΚΥΠΕ

Σε διαδικασία μεταρρύθμισης βρίσκεται το υπουργείο Άμυνας με σκοπό να καταστεί αποτελεσματικότερη η λειτουργία του. Προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», δρομολογούνται μεταξύ άλλων, οι ακόλουθες αλλαγές:
  1. Συγχώνευση υπηρεσιών και διευθύνσεων. Σε υπουργείο Άμυνας και ΓΕΕΦ λειτουργούν υπηρεσίες και διευθύνσεις με παρόμοια ή και ίδια καθήκοντα και αρμοδιότητες προκαλώντας σύγχυση. Με τη μετακόμιση του υπουργείου Άμυνας σε νέο κτήριο στον Στρόβολο και τη συστέγαση του με το ΓΕΕΦ, όλες αυτές οι υπηρεσίες και διευθύνσεις με συναφή ή και ίδια καθήκοντα θα συγχωνευθούν, ενώ οι αξιωματικοί που τις στελεχώνουν θα καλύψουν ανάγκες σε άλλες υπηρεσίες.
  2. Πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού. Θα πληρωθούν 18 εξειδικευμένες θέσεις στο υπουργείο Άμυνας που σήμερα καλύπτονται από αξιωματικούς.
  3. Εξορθολογισμός των διαδικασιών των προσφορών σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας. Στόχος, περισσότερη διαφάνεια και ευελιξία καθώς και λιγότερες προσφυγές στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών και στη Δικαιοσύνη που προκαλούν μεγάλες καθυστερήσεις.
Παράλληλα, υπουργείο Άμυνας και ΓΕΕΦ εργάζονται συστηματικά και αθόρυβα για υλοποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος όπως προβλέπεται στο σχέδιο αναδιοργάνωσης της Ε.Φ. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα 15ετίας που υλοποιείται σταδιακά και στη βάση χρονοδιαγραμμάτων. Το Υπουργικό Συμβούλιο σε πρόσφατη συνεδρία του ενέκρινε συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €45 εκατ. για εξοπλιστικά προγράμματα, αυξάνοντας έτσι το συνολικό ποσό που θα δαπανηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου για  αμυντική θωράκιση στα €122 εκατ. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας, για το έτος 2019, τα προβλεπόμενα κονδύλια που προορίζονται να καλύψουν τις δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα και τη συντήρησή τους ανέρχονται στα €51.867.129 χωρίς να αποκλείεται να αυξηθούν και πάλι με συμπληρωματικό προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ΓΕΕΦ επεξεργάζεται νέο σύστημα αξιολόγησης των αξιωματικών με στόχο να προάγονται οι καλύτεροι και οι ικανότεροι, όπως μας λέχθηκε. Γι’ αυτό και δεν θα έχει, πλέον, βαρύνουσα σημασία ο βαθμός και η θέση που κατέλαβε ένας υποψήφιος για προαγωγή αξιωματικός με την αποφοίτησή του πριν 20 ή και 30 χρόνια από τη στρατιωτική σχολή.

Οι έφεδροι: Από την 1η Ιανουαρίου 2019 τίθενται σε εφαρμογή οι εξαγγελίες του υπουργού Άμυνας Σάββα Αγγελίδη, για την αναβάθμιση του θεσμού της εφεδρείας. Οι παρουσιάσεις των εφέδρων περιορίζονται μόλις στις δύο, διάρκειας έξι ωρών και σε μια βολή, όπου θα μπορούν οι έφεδροι να προσέρχονται την ημέρα και την ώρα που τους βολεύει σε πεδίο βολής που θα είναι ανοικτό σε καθορισμένες ώρες της ημέρας, περιορίζοντας έτσι την απώλεια χρόνου. Με την εφαρμογή των παραπάνω μέτρων εκτιμάται ότι θα περιοριστεί το φαινόμενο των αλόγιστων απαλλαγών που δημιουργούν αίσθημα αδικίας αλλά και διακρίσεις.

http://www.philenews.com/

No comments :

Post a Comment