Το χθεσινοβραδινό δείπνο που έγινε στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, στο πλαίσιο της άτυπης συνόδου κορυφής, επαναβεβαίωσε το ρήγμα που υπάρχει ανάμεσα στα κράτη-μέλη σε σχέση με το λαθρο-μεταναστευτικό. Ταυτόχρονα δεν κατέστη εφικτό να βρεθεί κοινός τόπος με το Η.Β για μια συντεταγμένη έξοδό του από την ΕΕ, με το θέμα να παραπέμπεται αρχικά στην τακτική σύνοδο της 18ης Οκτωβρίου και, στη συνέχεια στην έκτακτη σύνοδο του Νοεμβρίου, πιθανότατα στις 17-18 του μήνα, σύμφωνα με το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων ΑΡΑ. Ειδικότερα όσον αφορά στη μείωση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, ει δυνατόν και τον μηδενισμό τους, οι «28» επιδιώκουν να την πετύχουν με δύο κυρίως, τρόπους:
- Από τη μία, με την ενίσχυση της αστυνόμευσης στη Μεσόγειο και την επιτάχυνση των διαδικασιών επαναπροώθησης των προσφύγων
- και από την άλλη, με τη σύναψη συμφωνιών με τις χώρες της βόρειας Αφρικής και του αραβικού κόσμου, με τις οποίες σχεδιάζεται και η πραγματοποίηση συνόδου κορυφής τους επόμενους μήνες.
«Σε ό,τι αφορά την εσωτερική διάσταση της μετανάστευσης, η συζήτηση επιβεβαίωσε ότι συνεχίζουν να υπάρχουν διαφωνίες», δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επέμεινε στο ότι οι χώρες που αρνούνται να υποδεχθούν πρόσφυγες πρέπει να μοιραστούν το βάρος με άλλους τρόπους. «Χρειαζόμαστε περισσότερη αλληλεγγύη στην Ευρώπη. Αυτή δεν είναι απλά μια φράση κενή περιεχομένου», είπε προσερχόμενος στο δείπνο. Ο δε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τόνισε πως το μήνυμά του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες είναι ότι πρέπει να «σταματήσει το παιγνίδι των αλληλοκατηγοριών». «Δεν μπορούμε πλέον να διχαζόμαστε ανάμεσα σε εκείνους που θέλουν να επιλύσουν το πρόβλημα των ροών της παράνομης μετανάστευσης και εκείνους που θέλουν να το χρησιμοποιήσουν για να προσποριστούν πολιτικό όφελος», πρόσθεσε, καλώντας τους ηγέτες να «προχωρήσουν στην αντιμετώπισή του».
Η Ουγγαρία και οι άλλες χώρες της «ομάδας του Βίσεγκραντ», έχοντας πρακτικά (αν και όχι επισήμως) στο πλευρό τους και την προεδρεύουσα Αυστρία και τις δύο από τις τρεις σκανδιναβικές χώρες, αρνήθηκε για μια ακόμη φορά να δεχθεί οποιαδήποτε ρύθμιση που θα της επιβάλει να υποδέχεται κάποιο αριθμό προσφύγων στο έδαφός της. Παράλληλα, η Ιταλία εξακολούθησε να τραβά το σκοινί απειλώντας με βέτο στον προϋπολογισμό της ΕΕ και ζητώντας ανταλλάγματα στην περίπτωση που δεν δοθεί «ευρωπαϊκή λύση» στο προσφυγικό.
Στο θέμα του Brexit, οι «27» αναμένεται να ενημερωθούν αναλυτικά τόσο από τον επικεφαλής Ευρωπαίο διαπραγματευτή, Μισέλ Μπαρνιέ, όσο και από την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό της και στέλνει αντιφατικά μηνύματα προς τις Βρυξέλλες. Για την ώρα, η κατάσταση μοιάζει να οδηγείται σε αδιέξοδο. Οι ηγέτες των υπόλοιπων χωρών πιέζουν την Μέι να δεχθεί το λεγόμενο «χειρόφρενο» στο ζήτημα της Βόρειας Ιρλανδίας, κάτι που η ίδια αρνείται, με το επιχείρημα ότι έτσι της ζητούν πρακτικά να διασπάσει τη χώρα της. Το «παζάρι» αναμένεται να συνεχιστεί ως το τέλος της συνόδου, αλλά και τις επόμενες ημέρες, με ορισμένους αναλυτές, μάλιστα, να ισχυρίζονται πως οι πιέσεις των Ευρωπαίων βολεύουν στη συγκεκριμένη συγκυρία την Μέι, καθώς θα εμφανιστεί στο εσωτερικό να διαπραγματεύεται σκληρά με τις Βρυξέλλες.
Οι «27» θέλουν μια εξασφάλιση ότι, στην περίπτωση κατά την οποία δεν επιτευχθεί συμφωνία που θα επιτρέπει ελεύθερες εμπορικές συναλλαγές, αλλά και μετακινήσεις φυσικών προσώπων μετά το Brexit, τότε δεν θα δημιουργηθεί ένα «σκληρό σύνορο» ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρειο Ιρλανδία, που θα έθετε σε κίνδυνο και την ειρήνη στη δεύτερη. Η Μέι φέρεται να έχει ξεκαθαρίσει προς τους συναδέλφους της ότι δεν προτίθεται να ζητήσει κανενός είδους παράταση ούτε όμως και να δεχθεί τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, όπως ζητούν ολοένα περισσότεροι εντός Βρετανίας, ακόμη και από τις γραμμές των κυβερνώντων συντηρητικών.
Στο θέμα που αφορά στον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αποφάσισε, παρά τις έντονες διαφωνίες και την κριτική που ασκήθηκε, να μην κάνει καμία κίνηση που θα τον οδηγούσε στην έξοδο. «Τα ΜΜΕ δεν μπορούν να με αναγκάσουν να αποβάλλω τον Βίκτορ Όρμπαν», δήλωσε ο επικεφαλής του ΕΛΚ, Τζόζεφ Ντόουλ, για να προσθέσει: «Έχουμε δημοκρατία στην ομάδα μας, κυριαρχεί το γράμμα του νόμου, έχουμε ελευθερία και κανόνες». Ο Όρμπαν δήλωσε προς τους δημοσιογράφους: «Το κόμμα μου είναι το πιο επιτυχημένο στις τάξεις του ΕΛΚ».
https://www.liberal.gr/arthro/220688/diethni-themata/2018/choris-sumfonia-oi-ison28sin-sto-prosfugiko---grifos-paramenei-to-Brexit.html
Η Τερέζα Μέι απέκλεισε χθες εκ νέου τη διοργάνωση νέου δημοψηφίσματος για το Brexit, όπως ζητεί ένα μέρος της κοινωνίας των πολιτών της χώρας της και ορισμένες προσωπικότητες της αντιπολίτευσης, όπως ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Χαν. Ωστόσο η φιλοευρωπαϊκή βρετανική οργάνωση Best for Britain σημείωνε σε σημερινή ανακοίνωσή της ότι “υπάρχει ακόμη χρόνος το Ηνωμένο Βασίλειο να επαληθεύσει, συμβουλευόμενο τον λαό, αν το Brexit είναι πράγματι αυτό που θέλει”.
Η Βρετανία έχει διανύσει πάνω από το 85% της πορείας προς την επίτευξη μιας συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την έξοδό της από την Ένωση, δήλωσε σήμερα ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Ντέιβιντ Λίντινγκτον στο ιρλανδικό ραδιόφωνο, προσθέτοντας ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί έως τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο. «Η συμφωνία αποχώρησης – είμαστε στο 85%…90% του δρόμου για να καθορίσουμε το κείμενο», δήλωσε ο Λίντινγκτον. Ερωτηθείς για το εάν μια συμφωνία είναι δυνατή έως την προθεσμία του Οκτωβρίου ή του Νοεμβρίου, απάντησε: «Ναι, πιστεύω ότι μπορεί, και παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν παραμένω αισιόδοξος». Δήλωσε ότι η βασική εκκρεμότητα που πρέπει να συμφωνηθεί είναι το ζήτημα που είναι γνωστό ως το θέμα της ‘δικλείδας ασφαλείας’ για την Ιρλανδία.
Ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, η χώρα του οποίου έχει αυτό το εξάμηνο την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, επιβεβαίωσε σήμερα ότι τον Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί «μια ειδική σύνοδος κορυφής» για το Brexit, αν και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Βρυξελλών και του Λονδίνου ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρωθούν στα μέσα Οκτωβρίου. «Βρέθηκε συμφωνία: θα υπάρξει ειδική σύνοδος κορυφής τον Νοέμβριο και οι επικεφαλής των χωρών θα το στηρίξουν», επεσήμανε ο Κουρτς μιλώντας στους δημοσιογράφους καθώς προσερχόταν σήμερα για τη δεύτερη ημέρα της άτυπης συνόδου κορυφής στο Σάλτσμπουργκ. Ο Αυστριακός καγκελάριος δεν έδωσε συγκεκριμένη ημερομηνία, όμως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είχε επισημάνει χθες ότι αναμένει τη διεξαγωγή μιας τέτοιας συνόδου «στα μέσα Νοεμβρίου». «Πιστεύω ότι γνωρίζετε πως οι προσεγγίσεις είναι ακόμη πολύ διαφορετικές», σχολίασε ο Κουρτς. Όμως «μακριά από τη συζήτηση στα μέσα ενημέρωσης για το θέμα και πίσω από τις σκληρές, δημόσιες θέσεις που εκφράζονται στα μέσα (…) έχω την εντύπωση ότι και οι δύο πλευρές έχουν επίγνωση ότι μπορεί να βρεθεί λύση μόνο αν η κάθε μία κάνει βήματα προς την άλλη», κατέληξε.
Η επόμενη συνάντηση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Οκτώβριο θα είναι η «ώρα της αλήθειας» στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Όλοι συμμερίστηκαν την άποψη ότι, ενώ υπάρχουν θετικά στοιχεία στην πρόταση Τσέκερς [την πρόταση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το Brexit], το προτεινόμενο πλαίσιο για την οικονομική συνεργασία δεν θα λειτουργήσει, επειδή κινδυνεύει να υπονομεύσει την ενιαία αγορά», δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ έπειτα από τη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στο Σάλτσμπουργη της Αυστρίας. «Η ώρα της αλήθειας στις διαπραγματεύσεις για το Brexit θα είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου. Τον Οκτώβριο αναμένουμε τη μέγιστη πρόοδο και τα [μέγιστα] αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις για το Brexit», είπε ακόμη ο Τουσκ.
Σχεδόν ομόφωνη” θα ήταν η υποστήριξη των ηγετών των χωρών της ΕΕ στη διοργάνωση ενός νέου δημοψηφίσματος για το Brexit στη Βρετανία, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ. “Υπάρχει μια ομόφωνη άποψη, ή σχεδόν ομόφωνη, στο τραπέζι, σύμφωνα με την οποία θα θέλαμε να γίνει το σχεδόν αδύνατο, η Βρετανία να κάνει νέο δημοψήφισμα”, δήλωσε στο BBC. “Οι περισσότεροι από μας θα χαιρόντουσαν αν υπήρχε η πιθανότητα ο βρετανικός λαός να βάλει τα πράγματα σε σειρά, να δει τι αφορούσαν οι διαπραγματεύσεις, να δει τις επιλογές και μετά να αποφασίσει μαζί για όλα”, πρόσθεσε. Η Βρετανία αναμένεται να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου του 2019, δύο χρόνια και εννέα μήνες μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, το οποίο κέρδισε το στρατόπεδο αυτών που τάσσονταν υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ με 52% των ψήφων.
“Ελπίζουμε τελικά να συναφθεί μια συμφωνία, όμως χονδρικά είμαι πολύ δυσαρεστημένος που φεύγει η Βρετανία, θα ήταν ίσως καλύτερο να γίνει ένα άλλο δημοψήφισμα και ίσως οι άνθρωποι να μπορούσαν να αλλάξουν γνώμη”, δήλωσε παράλληλα στο BBC ο Αντρέι Μπάμπις, πρωθυπουργός της Τσεχίας. Αυτό θα επέτρεπε “να επιλυθεί το πρόβλημα αρκετά γρήγορα”, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι “σοκαρίστηκε” από τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος του Ιουνίου του 2016 στη Βρετανία.
ΑΜΠΕ
- Από τη μία, με την ενίσχυση της αστυνόμευσης στη Μεσόγειο και την επιτάχυνση των διαδικασιών επαναπροώθησης των προσφύγων
- και από την άλλη, με τη σύναψη συμφωνιών με τις χώρες της βόρειας Αφρικής και του αραβικού κόσμου, με τις οποίες σχεδιάζεται και η πραγματοποίηση συνόδου κορυφής τους επόμενους μήνες.
«Σε ό,τι αφορά την εσωτερική διάσταση της μετανάστευσης, η συζήτηση επιβεβαίωσε ότι συνεχίζουν να υπάρχουν διαφωνίες», δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επέμεινε στο ότι οι χώρες που αρνούνται να υποδεχθούν πρόσφυγες πρέπει να μοιραστούν το βάρος με άλλους τρόπους. «Χρειαζόμαστε περισσότερη αλληλεγγύη στην Ευρώπη. Αυτή δεν είναι απλά μια φράση κενή περιεχομένου», είπε προσερχόμενος στο δείπνο. Ο δε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τόνισε πως το μήνυμά του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες είναι ότι πρέπει να «σταματήσει το παιγνίδι των αλληλοκατηγοριών». «Δεν μπορούμε πλέον να διχαζόμαστε ανάμεσα σε εκείνους που θέλουν να επιλύσουν το πρόβλημα των ροών της παράνομης μετανάστευσης και εκείνους που θέλουν να το χρησιμοποιήσουν για να προσποριστούν πολιτικό όφελος», πρόσθεσε, καλώντας τους ηγέτες να «προχωρήσουν στην αντιμετώπισή του».
Η Ουγγαρία και οι άλλες χώρες της «ομάδας του Βίσεγκραντ», έχοντας πρακτικά (αν και όχι επισήμως) στο πλευρό τους και την προεδρεύουσα Αυστρία και τις δύο από τις τρεις σκανδιναβικές χώρες, αρνήθηκε για μια ακόμη φορά να δεχθεί οποιαδήποτε ρύθμιση που θα της επιβάλει να υποδέχεται κάποιο αριθμό προσφύγων στο έδαφός της. Παράλληλα, η Ιταλία εξακολούθησε να τραβά το σκοινί απειλώντας με βέτο στον προϋπολογισμό της ΕΕ και ζητώντας ανταλλάγματα στην περίπτωση που δεν δοθεί «ευρωπαϊκή λύση» στο προσφυγικό.
Στο θέμα του Brexit, οι «27» αναμένεται να ενημερωθούν αναλυτικά τόσο από τον επικεφαλής Ευρωπαίο διαπραγματευτή, Μισέλ Μπαρνιέ, όσο και από την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό της και στέλνει αντιφατικά μηνύματα προς τις Βρυξέλλες. Για την ώρα, η κατάσταση μοιάζει να οδηγείται σε αδιέξοδο. Οι ηγέτες των υπόλοιπων χωρών πιέζουν την Μέι να δεχθεί το λεγόμενο «χειρόφρενο» στο ζήτημα της Βόρειας Ιρλανδίας, κάτι που η ίδια αρνείται, με το επιχείρημα ότι έτσι της ζητούν πρακτικά να διασπάσει τη χώρα της. Το «παζάρι» αναμένεται να συνεχιστεί ως το τέλος της συνόδου, αλλά και τις επόμενες ημέρες, με ορισμένους αναλυτές, μάλιστα, να ισχυρίζονται πως οι πιέσεις των Ευρωπαίων βολεύουν στη συγκεκριμένη συγκυρία την Μέι, καθώς θα εμφανιστεί στο εσωτερικό να διαπραγματεύεται σκληρά με τις Βρυξέλλες.
Οι «27» θέλουν μια εξασφάλιση ότι, στην περίπτωση κατά την οποία δεν επιτευχθεί συμφωνία που θα επιτρέπει ελεύθερες εμπορικές συναλλαγές, αλλά και μετακινήσεις φυσικών προσώπων μετά το Brexit, τότε δεν θα δημιουργηθεί ένα «σκληρό σύνορο» ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρειο Ιρλανδία, που θα έθετε σε κίνδυνο και την ειρήνη στη δεύτερη. Η Μέι φέρεται να έχει ξεκαθαρίσει προς τους συναδέλφους της ότι δεν προτίθεται να ζητήσει κανενός είδους παράταση ούτε όμως και να δεχθεί τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, όπως ζητούν ολοένα περισσότεροι εντός Βρετανίας, ακόμη και από τις γραμμές των κυβερνώντων συντηρητικών.
Στο θέμα που αφορά στον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αποφάσισε, παρά τις έντονες διαφωνίες και την κριτική που ασκήθηκε, να μην κάνει καμία κίνηση που θα τον οδηγούσε στην έξοδο. «Τα ΜΜΕ δεν μπορούν να με αναγκάσουν να αποβάλλω τον Βίκτορ Όρμπαν», δήλωσε ο επικεφαλής του ΕΛΚ, Τζόζεφ Ντόουλ, για να προσθέσει: «Έχουμε δημοκρατία στην ομάδα μας, κυριαρχεί το γράμμα του νόμου, έχουμε ελευθερία και κανόνες». Ο Όρμπαν δήλωσε προς τους δημοσιογράφους: «Το κόμμα μου είναι το πιο επιτυχημένο στις τάξεις του ΕΛΚ».
https://www.liberal.gr/arthro/220688/diethni-themata/2018/choris-sumfonia-oi-ison28sin-sto-prosfugiko---grifos-paramenei-to-Brexit.html
Η Τερέζα Μέι απέκλεισε χθες εκ νέου τη διοργάνωση νέου δημοψηφίσματος για το Brexit, όπως ζητεί ένα μέρος της κοινωνίας των πολιτών της χώρας της και ορισμένες προσωπικότητες της αντιπολίτευσης, όπως ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Χαν. Ωστόσο η φιλοευρωπαϊκή βρετανική οργάνωση Best for Britain σημείωνε σε σημερινή ανακοίνωσή της ότι “υπάρχει ακόμη χρόνος το Ηνωμένο Βασίλειο να επαληθεύσει, συμβουλευόμενο τον λαό, αν το Brexit είναι πράγματι αυτό που θέλει”.
Η Βρετανία έχει διανύσει πάνω από το 85% της πορείας προς την επίτευξη μιας συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την έξοδό της από την Ένωση, δήλωσε σήμερα ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Ντέιβιντ Λίντινγκτον στο ιρλανδικό ραδιόφωνο, προσθέτοντας ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί έως τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο. «Η συμφωνία αποχώρησης – είμαστε στο 85%…90% του δρόμου για να καθορίσουμε το κείμενο», δήλωσε ο Λίντινγκτον. Ερωτηθείς για το εάν μια συμφωνία είναι δυνατή έως την προθεσμία του Οκτωβρίου ή του Νοεμβρίου, απάντησε: «Ναι, πιστεύω ότι μπορεί, και παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν παραμένω αισιόδοξος». Δήλωσε ότι η βασική εκκρεμότητα που πρέπει να συμφωνηθεί είναι το ζήτημα που είναι γνωστό ως το θέμα της ‘δικλείδας ασφαλείας’ για την Ιρλανδία.
Ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, η χώρα του οποίου έχει αυτό το εξάμηνο την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, επιβεβαίωσε σήμερα ότι τον Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί «μια ειδική σύνοδος κορυφής» για το Brexit, αν και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Βρυξελλών και του Λονδίνου ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρωθούν στα μέσα Οκτωβρίου. «Βρέθηκε συμφωνία: θα υπάρξει ειδική σύνοδος κορυφής τον Νοέμβριο και οι επικεφαλής των χωρών θα το στηρίξουν», επεσήμανε ο Κουρτς μιλώντας στους δημοσιογράφους καθώς προσερχόταν σήμερα για τη δεύτερη ημέρα της άτυπης συνόδου κορυφής στο Σάλτσμπουργκ. Ο Αυστριακός καγκελάριος δεν έδωσε συγκεκριμένη ημερομηνία, όμως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είχε επισημάνει χθες ότι αναμένει τη διεξαγωγή μιας τέτοιας συνόδου «στα μέσα Νοεμβρίου». «Πιστεύω ότι γνωρίζετε πως οι προσεγγίσεις είναι ακόμη πολύ διαφορετικές», σχολίασε ο Κουρτς. Όμως «μακριά από τη συζήτηση στα μέσα ενημέρωσης για το θέμα και πίσω από τις σκληρές, δημόσιες θέσεις που εκφράζονται στα μέσα (…) έχω την εντύπωση ότι και οι δύο πλευρές έχουν επίγνωση ότι μπορεί να βρεθεί λύση μόνο αν η κάθε μία κάνει βήματα προς την άλλη», κατέληξε.
Η επόμενη συνάντηση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Οκτώβριο θα είναι η «ώρα της αλήθειας» στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Όλοι συμμερίστηκαν την άποψη ότι, ενώ υπάρχουν θετικά στοιχεία στην πρόταση Τσέκερς [την πρόταση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το Brexit], το προτεινόμενο πλαίσιο για την οικονομική συνεργασία δεν θα λειτουργήσει, επειδή κινδυνεύει να υπονομεύσει την ενιαία αγορά», δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ έπειτα από τη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στο Σάλτσμπουργη της Αυστρίας. «Η ώρα της αλήθειας στις διαπραγματεύσεις για το Brexit θα είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου. Τον Οκτώβριο αναμένουμε τη μέγιστη πρόοδο και τα [μέγιστα] αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις για το Brexit», είπε ακόμη ο Τουσκ.
Σχεδόν ομόφωνη” θα ήταν η υποστήριξη των ηγετών των χωρών της ΕΕ στη διοργάνωση ενός νέου δημοψηφίσματος για το Brexit στη Βρετανία, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ. “Υπάρχει μια ομόφωνη άποψη, ή σχεδόν ομόφωνη, στο τραπέζι, σύμφωνα με την οποία θα θέλαμε να γίνει το σχεδόν αδύνατο, η Βρετανία να κάνει νέο δημοψήφισμα”, δήλωσε στο BBC. “Οι περισσότεροι από μας θα χαιρόντουσαν αν υπήρχε η πιθανότητα ο βρετανικός λαός να βάλει τα πράγματα σε σειρά, να δει τι αφορούσαν οι διαπραγματεύσεις, να δει τις επιλογές και μετά να αποφασίσει μαζί για όλα”, πρόσθεσε. Η Βρετανία αναμένεται να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου του 2019, δύο χρόνια και εννέα μήνες μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, το οποίο κέρδισε το στρατόπεδο αυτών που τάσσονταν υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ με 52% των ψήφων.
“Ελπίζουμε τελικά να συναφθεί μια συμφωνία, όμως χονδρικά είμαι πολύ δυσαρεστημένος που φεύγει η Βρετανία, θα ήταν ίσως καλύτερο να γίνει ένα άλλο δημοψήφισμα και ίσως οι άνθρωποι να μπορούσαν να αλλάξουν γνώμη”, δήλωσε παράλληλα στο BBC ο Αντρέι Μπάμπις, πρωθυπουργός της Τσεχίας. Αυτό θα επέτρεπε “να επιλυθεί το πρόβλημα αρκετά γρήγορα”, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι “σοκαρίστηκε” από τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος του Ιουνίου του 2016 στη Βρετανία.
ΑΜΠΕ
No comments :
Post a Comment