13/09/2018

Οι ΗΠΑ «ξεπάγωσαν» στρατιωτική βοήθεια ύψους 1,2 δις δολαρίων προς της Αίγυπτο

ΣΧΟΛΙΟ "ΚΟΥΡΗΤΗΣ": ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΛΑΒΕΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ, ΑΠΟ ΜΙΚΡΗ ΕΩΣ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ. ΑΛΒΑΝΙΑ, ΠΓΔΜ, ΡΟΥΜΑΝΙΑ. ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΤΩΡΑ Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ. ΟΛΟΙ ΠΛΗΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΧΕΣΗ. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ; ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ; ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΞΗΓΗΣΗ;

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press, o υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo ενέκρινε το «ξεπάγωμα» στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Αίγυπτο, παρά τις ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα που «πάγωσαν» την χρηματοδότηση. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε την Παρασκευή ότι κοινοποιεί στο Κογκρέσο ότι ο Πομπέο έχει υπογράψει των ξεπάγωμα των χρημάτων που διατίθενται ως Foreign Military Funds ή FMF. Τα χρήματα περιλαμβάνουν 1 δισεκατομμύριο δολάρια για το τρέχον οικονομικό έτος 2018 και 195 εκατομμύρια δολάρια για το 2017 που κανονικά θα έπρεπε να είχαν επιστραφεί στο Δημόσιο αφού δεν δαπανήθηκαν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.Τον Ιούλιο, ο Pompeo είχε ξεπαγώσει άλλα 195 εκατομμύρια δολάρια FMF που είχε εγκρίνει το Κογκρέσο για το οικονομικό έτος 2016, αλλά ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Rex Tillerson είχε παγώσει εξαιτίας των γνωστών θεμάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το υπουργείο δήλωσε την Παρασκευή ότι η διοίκηση Trump είχε ακόμα «σοβαρές ανησυχίες για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο» και θα συνεχίσει να θέτει αυτές τις ανησυχίες σε Αιγύπτιους αξιωματούχους. Η αναστολή της στρατιωτικής βοήθειας των Η.Π.Α. στην Αίγυπτο τον Αύγουστο του 2017 ήταν έκπληξη καθώς οι δύο σύμμαχοι είχαν στενούς δεσμούς υπό τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ. Ανακοινώνοντας τότε το πάγωμα, ο Tillerson δήλωσε ότι δεν ήταν σε θέση να πιστοποιήσει ότι η Αίγυπτος είχε εκπληρώσει τα κριτήρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έθεσε το Κογκρέσο για να λάβει την αμερικανική βοήθεια. Η Αίγυπτος τότε επίσης απάντησε έντονα και πως η απόφαση ήταν μια «εσφαλμένη εκτίμηση της φύσης των στρατηγικών σχέσεων που έχουν δεσμεύσει τις δύο χώρες εδώ και δεκαετίες». Η Αίγυπτος βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, κι έχει λάβει περίπου 80 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική και οικονομική βοήθεια τα τελευταία 30 χρόνια.

https://www.ptisidiastima.com/us-to-unfreeze-military-funding-for-egypt/

No comments :

Post a Comment