13/09/2018

Βολές πυραύλων cruise από βομβαρδιστικά Tu-95MS στα γυμνάσια Vostok 2018

Στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95MS που συμμετείχαν στα γυμνάσια Vostok 2018 εκτόξευσαν βλήματα cruise από ύψος άνω των 16.404 ποδών (5.000 μ) κατά στόχων εδάφους στο πεδίο βολής Τσιελέμπα στην Δημοκρατία της Μπουριάτιε, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Τα βομβαρδιστικά είχαν απογειωθεί από αεροπορική βάση (vid) στην ρωσική Άπω Ανατολή, περίπου 2.000 χλμ μακριά από το πεδίο βολής, ανεφοδιαζόμενα εν πτήσει από ιπτάμενο τάνκερ Il-78MKI. Καθ’ όλη την πτήση τους, τα ‘Bear’ συνοδεύοντο από σμήνος μαχητικών Su-35S Flanker-E. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, η stand-off προσβολή των στόχων ήταν επιτυχής και τα αεροσκάφη επέστρεψαν στις βάσεις τους. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν αποκάλυψε τον αριθμό των βομβαρδιστικών που συμμετείχαν στην άσκηση, ούτε τον τύπο των βλημάτων cruise που εκτόξευσαν.

Η ρωσική Αεροπορία διαθέτει σήμερα περίπου 60 στρατηγικά βομβαρδιστικά του τύπου, συμπεριλαμβανομένων περίπου 12 (;) εκσυγχρονισμένων Tu-95SMS. Ο αριθμός αυτός δεν έχει καταστεί δυνατόν να εξακριβωθεί από ανεξάρτητες πηγές ενώ παραμένει άγνωστο πόσα από τα ρωσικά ‘Bear’ που βρίσκονται ακόμη σε υπηρεσία είναι πτήσιμα –ορισμένες πηγές εκτιμούν ότι μόλις το 25% εξ αυτών πετούν αποστολές. Όσα και να είναι πάντως, παραμένουν επικίνδυνα. Οι «δεινόσαυροι» αυτοί του Ψυχρού Πολέμου έχουν τροποποιηθεί σε φορείς υποηχητικών πυραύλων cruise Kh-55, Κh-101 και Kh-102 (με πυρηνική κεφαλή) όπως έχουν κάνει και οι Αμερικανοί με τα Β-52. Κάθε ‘Bear’ δύναται να μεταφέρει έξι πυραύλους σε περιστροφικό φορέα/εκτοξευτή στην εσωτερική αποθήκη οπλισμού του αεροσκάφους ενώ τα αναβαθμισμένα Tu-95MSM μπορούν να φέρουν οκτώ με δέκα επιπλέον πυραύλους, ανηρτημένους σε εξωτερικούς φορείς κάτω από τις ενισχυμένες πτέρυγες.

H πρώτη πολεμική αποστολή εκσυγχρονισμένου Tu-95MSM πραγματοποιήθηκε το 2015 πάνω από την Συρία. Οι Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις σκοπεύουν να αναβαθμίσουν συνολικά 20 βομβαρδιστικά του τύπου στο επίπεδο της έκδοσης MSM με νέο σύστημα άφεσης όπλων, νέα ηλεκτρονικά και σύστημα ναυτιλίας καθώς και νέο σύστημα πρόσκτησης στόχου/ναυτιλίας βασισμένο στο ρωσικό αντίστοιχο του GPS, GLONASS. Επίσης, οι βελτιωμένοι ΝΚ-12ΜΡΜ προβλέπεται να αντικαταστήσουν τους θηριώδεις στροβιλοελικοφόρους Κούζνιτσοφ ΝΚ-12ΜΡ της δεκαετίας του ’50.

https://www.ptisidiastima.com/cruise-missile-tu-95ms-vostok-2018/

No comments :

Post a Comment