13/09/2018

Αυστρία: Όσο δεν υπάρχει προστασία των εξωτερικών συνόρων, θα διατηρούμε τους συνοριακούς ελέγχους

Η Αυστρία θα συνεχίσει να διατηρεί τους ελέγχους στα σύνορά της, μέχρι να υπάρξει "μία προστασία των εξωτερικών συνόρων όχι μόνον στα χαρτιά αλλά και στην πράξη", τόνισε ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ, στην ομιλία του κατά την σημερινή έναρξη στη Βιέννη της Συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, στο πλαίσιο της εκ περιτροπής αυστριακής Προεδρίας στην ΕΕ το τρέχον εξάμηνο.Σύμφωνα με τον Χέρμπερτ Κικλ, ο οποίος προέρχεται από το συγκυβερνών με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, μία άρση των συνοριακών ελέγχων που είχε αποφασιστεί το 2015, "θα υπάρξει μόνον εάν λειτουργήσει πραγματικά η προστασία των εξωτερικών συνόρων"."Αυτό ήταν και η προϋπόθεση για την Συμφωνία Σένγκεν , και εξάλλου δεν μπορεί απλά να αγνοείται η ανάγκη του πληθυσμού για ασφάλεια και έλεγχο", ανέφερε ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών στην εναρκτήρια ομιλία του.

Εκφράζοντας προφανώς την αντίθεση του στην χθεσινή τοποθέτηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για "νόμιμους δρόμους μετανάστευσης", ο Χέρμπερτ Κικλ επισήμανε πως αυτή η συζήτηση μπορεί να γίνει "μόνον εφόσον έχουμε αντίστοιχα επιτυχίες στις προσπάθειές μας για καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης". Κατά την άποψή του, με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανακατανομής των προσφύγων συνέβη ήδη στο παρελθόν "να προσπαθεί η ΕΕ να επιβάλει κάτι που κανένας δεν ήθελε", ενώ, σε σχέση με την σχεδιαζόμενη διεύρυνση των αποστολών της Frontex και την ενίσχυση της συνοριακής προστασίας, ο ίδιος θεωρεί σημαντικό "να παραμείνει ο έλεγχος στα εθνικά κράτη, διότι δεν επιτρέπεται να υπάρξει μία παραβίαση και άρση της κυριαρχίας των επί μέρους χωρών, που θα αποτελούσε τον λάθος δρόμο".

Την ίδια στιγμή, ο Επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε σημερινή συνέντευξή του, ζητά από τις χώρες οι οποίες, παρά την Συμφωνία Σένγκεν, διενεργούν συνοριακούς ελέγχους, να τους άρουν το ταχύτερο δυνατό και να επιστρέψουν στην "ομαλή λειτουργία του Σένγκεν", καθώς, όπως σημειώνει, έχει δρομολογηθεί τώρα η βελτίωση της προστασίας των συνόρων. Σε ό,τι αφορά τις νέες προτάσεις της Επιτροπής για το μεταναστευτικό, ο Δ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι ο ρόλος των δύο υπηρεσιών (Συνοροφυλακής και Ασύλου) θα αναβαθμιστεί σημαντικά, θα ενισχυθεί με προϋπολογισμό 11,3 δισ. ευρώ και με 10.000 άτομα προσωπικό αποσπασμένο από τις χώρες της ΕΕ, το οποίο θα έχει αρμοδιότητες εκτελεστικής φύσης, δηλαδή την έγκριση ή την απόρριψη εισόδου και την κράτηση των παράνομα εισερχομένων υπό την αιγίδα και τον έλεγχο των κρατών-μελών όπου επιχειρεί αυτό το προσωπικό.

"Δεν προτείνουμε της στρατικοποίηση της ΕΕ αλλά την πιο αποτελεσματική διαχείριση των εξωτερικών συνόρων διατηρώντας τις αξίες της ανοιχτής και φιλόξενης Ευρώπης", δήλωσε, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο αυτό και η ενίσχυση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Ασύλου θα συνδράμει στη διαφύλαξη της ασφάλειας στο εσωτερικό της ΕΕ και την παροχή προστασίας σε όσους τη χρειάζονται με "ταχύτερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο". Επίσης, τόνισε, ότι στις αρμοδιότητες των δύο υπηρεσιών θα περιλαμβάνεται και η διαχείριση των "κέντρων ελέγχου" για την ταυτοποίηση όσων εισέρχονται και την επίσπευση των επιστροφών όσων δεν έχουν δικαίωμα παραμονής.

Ερωτηθείς, τέλος, σχετικά με τη δημιουργία των λεγόμενων "πλατφορμών" σε τρίτες χώρες, μια ιδέα που συζητήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε πως "η ιδέα των στρατοπέδων δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί", αλλά αυτό που μπορεί να γίνει είναι η "συνεργασία" με τις τρίτες χώρες. Τόνισε επίσης πως διεξάγονται συζητήσεις "σε όλα τα επίπεδα" για μια "πραγματική περιφερειακή πολιτική έρευνας, διάσωσης και αποβίβασης".

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment