28/08/2018

National Interest: Πως η "Μακεδονία", μπορεί να ωθήσει το ΝΑΤΟ σε πόλεμο

ΣΧΟΛΙΟ "ΚΟΥΡΗΤΗΣ": ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟ. ΙΣΩΣ ΕΑΝ ΔΕΝ ΤΡΕΧΑΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΤΕ ΩΣ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΔΙΑΜΟΙΡΑΖΑΤΕ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΚΥΡΙΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ ΜΕΡΩΝ (ΑΛΒΑΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΗΔΗ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ) ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΗΣ, ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΤΕ ΟΥΤΕ ΕΣΕΙΣ ΟΥΤΕ ΤΟ ΝΑΤΟ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.
- ΠΟΙΟΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ, ΠΙΕΖΑΝ ΚΑΙ ΠΙΕΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ;
- ΠΩΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ Η ΥΠΑΡΞΗ ΤΗΣ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ" ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ;
ΟΜΟΙΩΣ, ΕΣΕΙΣ ΣΤΗΡΙΞΑΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΕ ΤΟΝ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΕΠΕΚΤΑΤΙΣΜΟ. ΤΟΤΕ Ο ΛΟΓΟΣ ΗΤΑΝ, ΠΩΣ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΔΙΚΟΙ ΣΑΣ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΑΛΛΑ ΤΩΝ ΡΩΣΣΩΝ. ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΤΑ ΕΤΗ ΠΑΡΗΛΘΑΝ ΚΑΙ Η ΕΠΙΡΡΟΗ ΣΑΣ ΦΤΑΝΕΙ ΠΛΕΟΝ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ. ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΕΤΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΗ ΣΑΣ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΜΕΡΙΚΩΣ, ΕΑΝ ΤΟΥΣ ΑΠΟΔΩΣΕΤΕ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ".
ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΤΕ ΤΟΝ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΟΝΙΜΟ ΣΥΜΜΑΧΟ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ. ΝΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΕΙΤΟΝΩΝ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕΣΩ ΑΥΤΟΥ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΑΝΤΑΠΟΔΩΣΗΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ. Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ "ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ", ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΕΙ ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.
ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΔΥΟ ΚΙΝΗΣΕΙΣ, ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΗ ΤΗΣ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ" ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΗΣ Β.ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ , ΛΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΘΝΟΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ Η ΕΙΡΗΝΗ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ. ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ.

Σοβαρό κίνδυνο για την ενότητα εντός του ΝΑΤΟ αποτελεί η Μακεδονία, λόγω των τεταμένων σχέσεων της με τις γειτονικές χώρες Μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας-Μακεδονίας για την ονομασία, άνοιξε διάπλατα ο δρόμος για την ένταξη της εν λόγω χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Ωστόσο, όπως προκύπτει από δημοσίευμα του National Internet, η εξέλιξη αυτή κρύβει και κάποιους κινδύνους λόγω των τεταμένων σχέσεων της, με τις γειτονικές χώρες και κυρίως με την Αλβανία. Η κόντρα των Σλάβων και των Αλβανών συνεχίζεται, καθώς και οι δύο πλευρές ανταλλάσουν πολεμικές δηλώσεις. Μήλος της έριδος είναι η προώθηση της ατζέντας της Μεγάλης Αλβανίας, που αφορά στη διεκδίκηση περιοχών που κατοικούνται (ή κατοικούνταν) από Αλβανούς και θεωρούνται από τους Αλβανούς εθνικιστές ως ιστορικές περιοχές της χώρας τους.
Σε αυτές τις διεκδικήσεις περιλαμβάνονται εδάφη που περιήλθαν στην Ελλάδα και στην Μακεδονία. «Η υποβοηθούμενη από το ΝΑΤΟ απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία το 1999 ήταν ο πρώτος σημαντικός θρίαμβος για αυτήν την ατζέντα και οι υποστηρικτές της Μεγάλης Αλβανίας δεν έχασαν χρόνο προσπαθώντας να διευρύνουν τη νίκη τους. Μέσα σε μερικούς μήνες, τμήματα της Μακεδονίας, όπου οι Αλβανοί αποτελούσαν την πλειοψηφία (ή σε ορισμένες περιπτώσεις, μόνο ένα πλήθος) του πληθυσμού, προσπάθησαν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα αυτή, απαιτώντας μεγάλη αυτονομία στις επαρχίες αυτές.

Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ άσκησαν έντονη πίεση στην κυβέρνηση της Μακεδονίας να χορηγήσει τις απαιτούμενες παραχωρήσεις και τα Σκόπια συμμορφώθηκαν απρόθυμα» επισημαίνεται στο δημοσίευμα. Στη συνέχεια, οι εντάσεις περιορίστηκαν, αλλά οι Αλβανοί εθνικιστές συνέχισαν να ενισχύονται. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκε νέα κρίση, με τους Αλβανούς ακτιβιστές να διοργανώνουν μεγάλες αντι-κυβερνητικές διαδηλώσεις. Οι σχέσεις των Σκοπίων τόσο με την Αλβανία όσο και με το Κοσσυφοπέδιο επιδεινώνονται σημαντικά. Τον Απρίλιο του 2017, το υπουργείο Εξωτερικών της Μακεδονίας κατηγόρησε επισήμως την Αλβανία ότι παρεμβαίνει στις εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις της χώρας. Ένα μήνα νωρίτερα ο πρόεδρος της δήλωσε ότι οι απαιτήσεις της αλβανικής μειονότητας αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την εθνική κυριαρχία και ενότητα του έθνους. «Τα αιτήματα των Αλβανών της Μακεδονίας για όλο και μεγαλύτερη αυτονομία εξακολουθούν να κλιμακώνονται και αυτό έχει προκαλέσει τον πρόεδρο και άλλους αξιωματούχους να αποφύγουν περαιτέρω παραχωρήσεις» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο πρόεδρος Gjorge Ivanov αρνείται πεισματικά να υπογράψει ένα νόμο για τη γλώσσα που θα αναγνώριζε επισήμως την αλβανική ως βασική γλώσσα σε ορισμένες περιοχές της χώρας.Ο ίδιος και οι υποστηρικτές του φοβούνται ότι μια τέτοια νέα παραχώρηση απλώς θα ενισχύσεις τις ορέξεις των Αλβανών αποσχιστών.

Η προώθηση της Μεγάλης Αλβανίας αποκτά νέα δυναμική και αυτό προκαλεί νέα προβλήματα για το υποψήφιο μέλος του ΝΑΤΟ. Πλέον το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα συμβεί όταν η Μακεδονία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αν οι Αλβανοί της Μακεδονίας, δεν χαλαρώσουν τη στάση τους και τα Σκόπια κινηθούν εναντίον της Αλβανίας για να αποτρέψουν την εξωτερική βοήθεια στην εξέγερση, υποστηρίζοντας ότι οι χώρες αυτές έχουν διαπράξει επιθετικότητα; Μάλιστα, δεν αποκλείεται στη διαμάχη αυτή να εμπλακούν και οι ΗΠΑ ως κυρίαρχος μέλος του ΝΑΤΟ.

https://nationalinterest.org/blog/skeptics/how-macedonia-could-push-nato-war-29702

No comments :

Post a Comment