07/08/2018

Κοσσυφοπέδιο: Αμερικανοί εκπαιδεύουν Αλβανούς για έλεγχο των σερβικών περιοχών - O Σέρβος ΥΠΕΞ προτείνει ανταλλαγή εδαφών - Χασίμ Θάτσι: Τον Σεπτέμβριο ξεκινούν συνομιλίες για ένταξη του Πρέσεβο στο Κοσσυφοπέδιο - Ραμούς Χαραντινάι: "Τα σύνορα θα αλλάξουν μόνο με πόλεμο"

Η σερβική εφημερίδα ‘Novosti’ γράφει ότι Αμερικανοί στρατιώτες της KFOR εκπαιδεύουν Αλβανούς εδώ και εβδομάδες στον ορεινό οικισμό Μπαϊγκόρα του δήμου Μιτρόβιτσα. Η Πρίστινα αγόρασε από τις ΗΠΑ 27 ‘Hummer’ και έλαβε ως δώρα άλλα 24. «Οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου εντείνουν τις ασκήσεις με τους Αμερικανούς σε μια επιχείρηση που φέρει την ονομασία «Σπάτα ε άρτε» (‘Σπαθί του χρυσού’), την οποία οι κύκλοι ασφαλείας της Σερβίας ερμηνεύουν ως το τελικό στάδιο εισόδου τους στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου προκειμένου να ‘στρογγυλοποιήσουν’ την εξουσία τους», ισχυρίζεται η Νόβοστι. Σύμφωνα με τις σερβικές πληροφορίες, οι Αμερικανοί στρατιώτες της KFOR εδώ και εβδομάδες εκπαιδεύουν μέλη της Δύναμης Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου- FSK, για να προχωρήσουν στην ίδρυση Στρατού Κοσσυφοπεδίου. Η εκπαίδευση γίνεται ανά εκατό μέλη της FSK, στην περιοχή Μπαϊγκόρα, δεν είναι γνωστός ο αριθμός των εκπαιδευθέντων μέχρι σήμερα.

Αν και ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο, επισημαίνει ότι η μετατροπή του FSK σε Στρατό Κοσσυφοπεδίου χρειάζονται συνταγματικές αλλαγές και περιεκτικό διάλογο με όλες τις κοινότητες του Κοσσυφοπεδίου, εντούτοις οι Αμερικανοί με τις δραστηριότητες τους δείχνουν ότι στόχος τους είναι η δημιουργία στρατού στο Κόσοβο. Όπως σημειώνεται, η μαζική μετακίνηση των δυνάμεων της ‘KFOR’ από το νότιο τμήμα στο βόρειο του Κοσσυφοπεδίου, το Σάββατο το πρωί, έχει προκαλέσει ανησυχίες στο σερβικό στρατό που έχει αυξήσει την ετοιμότητά του σε όλη την επικράτεια της Σερβίας.

«Ο πρόεδρος Χασίμ Θάτσι, δεν θέλει καν να ακούσει τις αντιρρήσεις που ακούγονται από το πολιτικό φάσμα του Κοσσυφοπεδίου, σχετικά με την ιδέα της διόρθωσης των συνόρων με τη Σερβία», γράφει η Γκαζέτα Μπλιτς. Σε συνέντευξή του στην «RTV Dukagjini», δήλωσε ότι υποστήριξη αυτής της ιδέας από το λαό είναι πολύ μεγάλη, και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνει ένα δημοψήφισμα ειδικά για το θέμα αυτό. «Η μαζική βούληση των πολιτών του Κοσσυφοπεδίου είναι υπέρ αυτής της ιδέας, όπως και η μαζική βούληση εκείνων όλων που ζουν στην κοιλάδα του Πρέσεβο να ενταχθούν στο Κοσσυφοπέδιο. Το αίτημά τους είναι δίκαιο και αποδεκτό, κανείς δεν θα ήταν εναντίον, ούτε οι ΗΠΑ ούτε η ΕΕ», δήλωσε ο Θάτσι. Ο πρόεδρος εξακολουθεί να επιμένει – γράφει το δημοσίευμα- ότι δεν θα υπάρξει διαίρεση ή ανταλλαγή εδαφών, και όπως είπε αυτή ήταν μια παλιά ιδέα της σερβικής Ακαδημίας Επιστημών, αλλά, τόνισε ότι εργάζεται σκληρά για να ενταχθεί η Κοιλάδα του Πρέσεβο στο Κοσσυφοπέδιο. Ο Θάτσι πρόσθεσε ότι δεν είναι αλήθεια ότι με την περίπτωση της ένωσης της Κοιλάδας, το Κοσσυφοπέδιο θα χάσει μέρος από το βορρά. «Επαναλαμβάνω ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι ένα, είναι μια ανεξάρτητη κυρίαρχη χώρα δεν θα υπάρξει διαχωρισμός για αντάλλαγμα, θα μπορούσε να γίνει, ώστε να ενσωματωθεί το Πρέσεβο, το Μπουγιάνοβατς και η Μέντβεντζα στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά πρόκειται για μια ψευδή είδηση», είπε. Επιβεβαίωσε ότι τον Σεπτέμβριο θα παρουσιάσει επίσημα την ιδέα της ένταξης της Κοιλάδας του Πρέσεβο στη χώρα (Κοσσυφοπέδιο).

Η χρονική στιγμή για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου είναι κατάλληλη όσο ποτέ άλλοτε, εκτιμά ο ΥΠΕΞ της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς και τάσσεται υπέρ του συμβιβασμού που θα συμπεριλαμβάνει ακόμη και την ανταλλαγή εδαφών. Σε συνέντευξή του στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι Pink, ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η εκφραζόμενη από επίσημα χείλη επιδίωξη των Αλβανών για προσάρτηση της κοιλάδας του Πρέσεβο στο Κόσοβο δημιουργεί τη δυνατότητα για να επιτευχθεί συμβιβασμός και τόνισε ότι η Σερβία πρέπει να κατέβει στο διάλογο με δική της πρόταση. « Προσωπικά δεν βλέπω καλύτερη λύση απ την διαίρεση του Κοσόβου (σ.σ. ο ίδιος όρος χρησιμοποιείται στη Σερβία και για την ανταλλαγή εδαφών). Μια λύση που θα εξασφαλίζει την ένωση με τη Σερβία όχι μόνο του βορείου Κοσσόβου αλλά, εάν καταστεί δυνατό, και άλλων περιοχών όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάτσιτς.

Ο ΥΠΕΞ της Σερβίας επέκρινε τη στάση της Εκκλησίας η οποία τάσσεται εναντίον κάθε λύσης που θα επικυρώνει την απόσχιση του Κοσσόβου. «Η Εκκλησία αντιλαμβάνεται τον χρόνο ως σχετική κατηγορία ενώ για τον σερβικό λαό στο Κόσοβο αποτελεί ρεαλιστική κατηγορία γι’ αυτό πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση. Εκτός κι αν κάποιος πιστεύει ότι η λύση θα βρεθεί έτσι που θα γίνει κάποιο θαύμα και θα αλλάξει η δημογραφική κατάσταση στο Κόσοβο» σχολίασε ο Ι. Ντάτσιτς. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο ΥΠΕΞ της Σερβίας στη στάση των ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά στην προσέγγιση του ζητήματος από τότε που ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού Εξωτερικών ο Γουές Μίτσελ. «Ο Μίτσελ είναι ο πρώτος εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης που είχε τη βούληση να μας ακούσει και έδειξε κατανόηση για τις απόψεις μας. Είναι πολύ σημαντικό ότι η αμερικάνικη διπλωματία υποστηρίζει τον διάλογο μέσα από τον οποίο θα βρεθεί συμβιβαστική λύση» ανέφερε ο κ. Ντάτσιτς επισημαίνοντας ότι η στροφή που έγινε από τις ΗΠΑ αποτελεί ευκαιρία που πρέπει να εκμεταλλευτεί η Σερβία.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συνέντευξη Τύπου για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου αναφέρθηκε σε μια λύση για το Κοσσυφοπέδιο, όπως αναφέρει η Zeri Info. Σύμφωνα με τον Βούτσιτς ο στόχος του κράτους της Σερβίας είναι να κερδίσει κάτι περισσότερο από αυτό που έχει η Σερβία σήμερα. Ο Σέρβος πρόεδρος έκανε σαφές ότι θα είναι μια πολύ δύσκολη λύση για όλους. Πρόσθεσε ότι θέλει για τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου να έχουν σταθερότητα και μια λύση που θα παρέχει ειρήνη μεταξύ των Σέρβων και των Αλβανών. Είπε, μεταξύ άλλων, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς: Το ερώτημα είναι ποια απόφαση θα λάβουμε για να επιλύσουμε το ζήτημα ώστε να διατηρήσουμε αυτά που έχουμε σήμερα και μελλοντικά η Σερβία να κερδίσει περισσότερα. Ως πρόεδρος της Σερβίας, αν και είναι δύσκολο για τους συνεργάτες μου και για τους πολίτες της Σερβίας, γιατί η απόφαση δεν είναι αρεστή, ωστόσο βλέπω ότι η επίλυση του προβλήματος είναι απαραίτητη και να γίνει το συντομότερο δυνατόν. Χρειαζόμαστε μια λύση που θα παρέχει ειρήνη στο λαό μας και είναι σημαντικό για εμάς να διασφαλίσουμε μια μακροπρόθεσμη σταθερότητα προς όφελος του λαού μας. Αν δεν επιλύσουμε το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου θα έχουμε ένα εκατομμύριο λιγότερους Σέρβους στη χώρα, είπε ο Βούτσιτς, μεταξύ άλλων, όπως σημειώνει το δημοσίευμα.

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι, δήλωσε ότι η αλλαγή των συνόρων του Κοσόβου μπορεί να γίνει μόνο με πόλεμο.  Σύμφωνα με τον ίδιο το μόνο θέμα που μπορεί να συζητηθεί με τη Σερβία είναι οι αμοιβαία αναγνώριση. «Όταν τα σύνορα αμφισβητούνται αρχίζει ο πόλεμος. Όποιος νομίζει ότι μπορεί να γίνει διαφορετικά κάνει λάθος», δήλωσε ο Χαραντινάι σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της κυβέρνησης. «Τα σύνορα αυτά καθορίσθηκαν από τον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου και την επέμβαση του ΝΑΤΟ, είναι σύνορα μετά από πόλεμο», τόνισε. Σύμφωνα με τον Χαραντινάι, το μόνο που μπορεί να συζητηθεί με τη Σερβία είναι η αμοιβαία αναγνώριση όπως έχει δηλώσει και ο πρόεδρος πρόσφατα, Χασίμ Θάτσι. «Η αλλαγή των συνόρων ενδιαφέρει μόνο τον (Ρώσο πρόεδρο) Βλαντίμιρ Πούτιν. Στην ήπειρό μας δεν υπάρχει καμία άλλη προσωπικότητα που να ενδιαφέρεται για αυτό», είπε. «Δεν ανήκουμε στην επιρροή του (του Πούτιν). Ανήκουμε στον κόσμο στον οποίο επικεφαλής είναι η Αμερική. Δεν πρέπει να παίζουμε με τα σύνορα», δήλωσε ο Χαραντινάι.

The Hellenic Information Team

No comments :

Post a Comment