30/08/2018

Στρατηγική σχέση Ε.Ε. με Ρωσία-Τουρκία θέλει ο Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν άνοιξε σήμερα ακόμη περισσότερο τα χαρτιά του αναφορικά με τις επιδιώξεις της Γαλλίας για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη θέση της στην παγκόσμια σκακιέρα. Επιβεβαίωσε δε ότι θεωρεί -όπως, άλλωστε, και η πολιτική ηγεσία της Γερμανίας, όπου διεξάγεται ανάλογη συζήτηση- ότι η προνομιακή και αποκλειστική σε πολλά ζητήματα σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που σφράγισε τη μεταπολεμική περίοδο, έχει κλείσει τον ιστορικό κύκλο της. Κάτι που σημαίνει, πολύ απλά, ότι η Ευρώπη είναι αναγκαίο τόσο να σταθεί αυτόνομα στα πόδια της όσο και να αναζητήσει νέες στρατηγικές συμμαχίες. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γάλλος πρόεδρος, μιλώντας στο Ελσίνκι κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Φινλανδό ομόλογό του Σαούλι Νιινίστρο, ισχυρίστηκε ότι η Ε.Ε. έχει ανάγκη να οικοδομήσει μια στρατηγική σχέση με την Τουρκία, κυρίως σε θέματα στρατιωτικής συνεργασίας και ασφάλειας, ενώ παράλληλα οφείλει να κάνει κάτι ανάλογο και με την Ρωσία, προκειμένου να διασφαλίσει την αναγκαία σταθερότητα.

«Είναι προς το συμφέρον μας η ΕΕ να έχει μια στρατηγική σχέση με την Τουρκία, καθώς και με τη Ρωσία που να φέρνει σταθερότητα, η οποία μακροπρόθεσμα θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ισχύ και συνοχή (για την Ευρώπη)», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μακρόν. Επέμεινε δε πως οι σχέσεις της ΕΕ με τη Μόσχα πρέπει να «επικαιροποιηθούν»-χρησιμοποιώντας, μάλιστα, την ιταλική λέξη "aggiornamento". «Εκτιμώ πως σε θέματα όπως η κυβερνοασφάλεια, η άμυνα, οι στρατηγικές σχέσεις, θα μπορούσαμε να οραματιστούμε μια νέα σχέση ανάμεσα στη Ρωσία και στην ΕΕ η οποία να είναι συναφής με την κατεύθυνση προς την οποία βαδίζει η Ευρώπη», είπε ο Μακρόν. «Η σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή είναι προς το συμφέρον μας», κατέληξε ο ίδιος. Ειδικά όσον αφορά στην Τουρκία, αξίζει να σημειωθεί ότι η τοποθέτηση του Γάλλου προέδρου έρχεται σε μία στιγμή κατά την οποία η Άγκυρα έχει στραφεί προς την Ευρώπη για βοήθεια, εξαιτίας της ρήξης του Ταγίπ Ερντογάν με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και της ελεύθερης πτώσης της ισοτιμίας της λίρας, η οποία προκαλεί συναγερμό σε επιχειρήσεις, νοικοκυριά και κυβέρνηση. Είναι φανερό, ωστόσο, ότι η βοήθεια αυτή θα έρθει με όρους που για την ώρα δεν φαίνεται να αρέσουν στον «σουλτάνο».

Για του λόγου το αληθές, μιλώντας στο γαλλικό διπλωματικό σώμα την Δευτέρα, ο Μακρόν ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία δεν έχει θέση εντός της ΕΕ -«ο Τούρκος πρόεδρος διαθέτει ένα πανισλαμικό σχέδιο το οποίο είναι αντίθετο με τις ευρωπαϊκές μας αξίες», όπως είπε., προκαλώντας την αντίδραση της τουρκικής πλευράς και του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Ωστόσο, είναι φανερό ότι αυτό που επιδιώκει πλέον το Παρίσι δεν είναι η ρήξη, αλλά μια «ειδική σχέση», που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο πλευρών. Αλλά και το Βερολίνο έχει διαμηνύσει με σαφήνεια προς την Άγκυρα ότι ναι μεν επιδιώκει βελτίωση των σχέσεων και οικονομική-νομισματική σταθερότητα στην Τουρκία, όμως την προέτρεψε να ζητήσει τη βοήθεια του ΔΝΤ για να το πετύχει.

https://www.liberal.gr/arthro/217936/diethni-themata/2018/stratigiki-schesi-tis-ee-me-rosia-kai-tourkia-thelei-o-makron.html

No comments :

Post a Comment