27/07/2018

Η Ελλάδα είναι χώρα ειδικών αναγκών

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός. Φεβρουάριος του 2017 ήταν, όταν ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή προέτρεπε τους βουλευτές του, να ψηφίσουν τα μέτρα της μείωσης των συντάξεων και της εν συνεχεία μείωσης του αφορολόγητου ορίου, γιατί μόνο με τον τρόπο αυτό θα άνοιγαν οι «κρουνοί της φθηνής χρηματοδότησης», με τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, το περίφημο QE. Τότε μάλιστα τα κυβερνητικά στελέχη θεωρούσαν ότι το QE είναι «καλύτερο κι από κούρεμα χρέους» γιατί θα πιστοποιεί διεθνώς την αξιοπιστία των ελληνικών ομολόγων.Ο ίδιος πρωθυπουργός, ένα χρόνο αργότερα έλεγε στην κοινοβουλευτική του ομάδα ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται προληπτική γραμμή πίστωσης, θα τα καταφέρει μόνη της στις αγορές από την 21η Αυγούστου και το QE της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν είναι σημαντικό.

Χθες ο Μάριο Ντράγκι, ρωτήθηκε για την Ελλάδα. Με ευγενικό τρόπο απέφυγε να μιλήσει για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και απάντησε:«Τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι επιλέξιμα για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Χρειάζονται την παρέκκλιση (waiver). Το waiver είναι διαθέσιμο για όσο η Ελλάδα είναι σε πρόγραμμα. Μετά τη λήξη του προγράμματος και το waiver εκπνέει. Έτσι έχουν τα πράγματα».

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ζώνης του ευρώ στην οποία η ΕΚΤ δεν διαθέτει ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματος QE. Η ΕΚΤ διαθέτει περίπου 9 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων από το πρόγραμμα SMP, των αρχών του 2010. Τα ομόλογα αυτά δεν αναμένεται να επανεπενδυθούν στη λήξη τους, σε αντίθεση με τα ομόλογα του προγράμματος QE. Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επωφεληθεί ακόμη και από την τελευταία φάση του QE, από την επανεπένδυση των κεφαλαίων που θα προέρχονται από την ωρίμανση των ομολόγων υπερεθνικών οργανισμών που έχει αγοράσει η Τράπεζα της Ελλάδος, στο πλαίσιο του QE. Η TτE εκτιμάται ότι έχει προχωρήσει σε αγορές ομολόγων που ξεπερνούν τα 45 δισ. ευρώ, οπότε το 92% περίπου θα μπορούσε να κατευθυνθεί σε ελληνικά ομόλογα.

Σήμερα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συνεδριάσει για να αξιολογήσει το ελληνικό χρέος καταλήγοντας στο προφανές -για όλους πλην ημών- συμπέρασμα ότι μετά το 2033 η Ελλάδα θα χρειαστεί πάλι «νέες παρεμβάσεις» στο χρέος της, δηλαδή θα εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις με τους θεσμικούς δανειστές.

Όλοι λοιπόν συμφωνούν ότι η Ελλάδα δεν είναι μια κανονική χώρα. Είναι μια χώρα με ειδικές ανάγκες. Μια χώρα που διαρκώς θα στηρίζεται στην ανοχή και την «φιλευσπλαχνία» των δανειστών της για να αγοράζει δόσεις, παρατάσεις και ρυθμίσεις των οφειλών της.

Η κυβέρνηση πιστεύει ότι οι αγορές, οι διαχειριστές κεφαλαίων, οι επενδυτές του πλανήτη θα είναι πρόθυμοι να αγοράζουν ελληνικές αξίες, τις οποίες αποφεύγουν να αγοράσουν οι πιο πρόθυμοι, γενναίοι και γαλαντόμοι επενδυτές στον κόσμο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Για ένα περίεργο λόγο, αυτά που πιστεύει η κυβέρνηση, τα πιστεύουν ορισμένοι εύπιστοι και καλόβολοι πολιτικοί της φίλοι -που όλο και κάτι θα της ζητήσουν ως αντάλλαγμα. Επίσης τα πιστεύουν και μερικές χιλιάδες υπέρ-αισιόδοξοι Έλληνες ψηφοφόροι που ακόμη δεν έχουν καταλάβει τι κακό συνέβη σ' αυτή τη χώρα, τον Ιανουάριο του 2015...

https://www.liberal.gr/arthro/214236/oikonomia/2018/chthes-o-ntragki-simera-to-dnt-aurio-oi-agores-i-ellada-einai-chora-eidikon-anagkon.html

No comments :

Post a Comment